מכל מקום, טוענת אלבקס כי קביעתה של השופטת פלפל בדבר אי התקיימותו של התנאי המתלה מהוה קביעה עובדתית שאין מקום להתערב בה.
אלבקס טוענת עוד כי עמדתה של המבקשת שלפיה יש להפריד בין תניית הבוררות לבין סעיפי ההסכם האחרים תיצור מצב אבסורדי שבו תנאי מתלה לעולם לא יחול על תניית בוררות, על אף שההסכם לא ניכנס לתוקף.
על פי דיני החוזים הכלליים, על מנת להיתקשר בחוזה, לרבות הסכם בוררות, נדרשים הצעה וקיבול, קרי הסכמה חופשית של שני הצדדים [ראו: פרק א' לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 (להלן: חוק החוזים); גבריאלה שלו דיני חוזים - החלק הכללי: לקראת קודיפיקציה של המשפט האזרחי (2005) (להלן: שלו), ראו השער השני העוסק ביצירת חוזה; **** פרידמן, נילי כהן חוזים כרך א 146 (1991)].
כך למשל נקבע ברע"א 6233/02 אקסטל בע"מ נ' קאלמא ווי תעשיה, שיווק, אלומיניום זכוכית ופירזול בע"מ, פ"ד נח(2) 634 (2004) (להלן: פרשת אקסטל), כי בנסיבות מסוימות, כאשר עולה הטענה כי ההסכם הכללי מהוה הסדר כובל בלתי חוקי, עשויה תניית הבוררות להשאר בתוקפה והסכסוך יעבור להכרעתו של בורר (ראו גם: אוטולנגי, עמ' 245).
זאת ועוד, לשונה של תניית הבוררות, הקבועה בהסכם קבלנות המשנה, מעידה כי הצדדים הסכימו להעביר לבוררות "כל סיכסוך הנוגע להסכם, לרבות כל שאלה הנוגעת לקיומו, לתוקפו או לסיומו".
משהסמיכו הצדדים עצמם את הבורר לידון בשאלת תקפותו של ההסכם, אין כל מניעה להעביר את הסיכסוך לבוררות על מנת שהבורר ידון בשאלת התקיימותו של התנאי המתלה ומה תוקפו של ההסכם עקב כך.
התנאי השני לעיכוב הליכים: ההסכם חל על הסיכסוך שלגביו הוגשה התובענה
מכאן מגיעים אנו לתנאי השני לעיכוב הליכים ולפיו על הנתבע המבקש את עיכובם של ההליכים, להוכיח לא רק שקיים הסכם בוררות בינו לבין התובע, אלא גם שהסכם הבוררות חל על אותו סיכסוך שלגביו מוגשת התובענה [ע"א 502/80 רמיר חברה קבלנית בע"מ נ' עריית פתח תקווה, פ"מ תשמ"א(2) 116 (1980)].
...
לעתים הקניית תוקף לתניית בוררות עלולה להביא למצב של "מעגל שוטה". כך למשל, אם תובא בפני הבורר השאלה בדבר תקפותו של ההסכם הכללי והבורר יקבע כי ההסכם נוגד את תקנת הציבור ולכן בטל לפי סעיף 30 לחוק החוזים, אזי מניין נובעת סמכותו של הבורר להכריע במחלוקת הנוגעת להסכם זה? כדברי אוטולנגי בספרה: "אם יגיע הבורר למסקנה שבאמת לא היה החוזה בר תוקף, בעצם החלטה זו הוא משמיט את הבסיס לסמכותו" (שם, עמ' 243).
סיכום ומסקנות
אם תישמע דעתי, יש לקבל את הערעור במובן זה שייקבע כי קיים הסכם בוררות בר תוקף.
כאשר בחוזה בלתי חוקי עסקינן, מתעוררת השאלה הכיצד יכול הבורר להרים עצמו בציציות ראשו מקום בו הגיע למסקנה כי החוזה לא היה בר תוקף מלכתחילה, שהרי בעצם החלטתו שמט את הבסיס לסמכותו.