מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דיכאון חמור מחשבות על התאבדות וקצבת הנכות של ביטוח לאומי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הפצוי בראש נזק זה מצוי בשקול דעתו של בית המשפט בשים לב לחומרת התאונה ולתוצאותיה גם כאשר לא נגרמה נכות כלשהיא.
לאחר התאונה החל התובע לסבול לטענתו גם מתופעות פסיכיאטריות כגון דכאון ואף תועדו כמה ניסיונות היתאבדות.
מגאורגיה עבר התובע לגור באוקראינה ושם ניסה להיתאבד על ידי הצתת חומר דליק בין אצבעותיו.
המוסד לביטוח לאומי (להלן: המל"ל) קבע את נכויות התובע בגין התאונות, שהן גם תאונות עבודה.
לעתים דומה היה שהתובע כלל לא מבין את משמעות המעמד וסבר שהוא נמצא בחברת רופאים.
במצב זה אין פלא שהתובע לא מצליח תמיד לדאוג לענייניו ולא מקפיד לקבל השבת הוצאותיו מהמל"ל. דומה שזהו תוצר של נכותו, לא של העצמה מכוונת של הנזק או "עצלות". ראוי להוסיף שלפחות בתחום הטיפול הנפשי, יתכן שלא כל צרכי התובע מקבלים מענה במסגרת הרפואה הציבורית.
נכויים: שווי קיצבאות התובע מהמל"ל בשל נכות כללית עולה על שווי הקיצבאות שהיה מקבל מענף נפגעי עבודה ולכן העדיף התובע לממש את זכותו במסגרת זו. עפ"י חוו"ד אקטוארית מעודכנת שהוגשה בהסכמה שווי הקיצבאות הוא 406,727₪ ולהן יש להוסיף דמי פגיעה בסך 7,083₪.
...
לא הוגשה בקשה לסתור קביעות אלה והן יחולו גם על תביעה זו. מתוך כך גם נדחות טענות התובע שלפני התאונה השנייה לא סבל מנכות פסיכיאטרית כלל.
התביעה מתקבלת.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תמצית טענות הצדדים טענות המערער: הועדה אכן קיבלה את טענת המערער כי הוא נוטל טפול תרופתי קבוע על יסוד דו"ח ניפוק תרופות שהומצא לה, אך היתמקדה בנושא זה בלבד ולא דנה כלל בטענות המערער בתחום הנפשי, בתלונותיו הקשות ובתאור המפורט במסמך הרפואי מיום 26.7.2017 שאליו נדרשה להתייחס, לרבות ההמלצה לאישפוז שנכללה במסמך רפואי זה. היתייחסות הועדה לטפול התרופתי בלבד היא היתייחסות חסרה, שאינה עומדת בהוראות פסק הדין המחזיר; כמו כן שגתה הועדה כשלא בחנה את הקריטריונים המפורטים בסיפא של פריט הליקוי הנפשי שהתאימה למערער, כנדרש על פי דין, ולא ניתן להבין מהחלטתה מהי חומרת מצבו הנפשי של המערער, ומדוע הותאמה לו נכות לפי פריט ליקוי 34(ב)(3) לתוספת לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז- 1956 (להלן: התקנות), ולא על פי פריט ליקוי 34(ב)(4) או 34(ב)(5), בפרט לנוכח ההבדלים הדקים שבין פריטי הליקוי השונים.
היה אצלי לפני חודש ללא שיפור במצבו: מצב רוח ירוד, אפקט דכאוני, אנהדוניה, מפריע לו רעש, ירד במשקל, נדודי שינה, מחשבות על משמעות החיים בלי מחשבות להיתאבד ובלי תוכנית קונקרטית.
לא חוזר לעבודה ובנתיים לא מקבל קצבה מביטוח לאומי.
אשר להוצאות העירעור – הגם שהמערער מיוצג על ידי הלישכה לסיוע משפטי אני סבורה, כי במקרה זה ראוי לפסוק הוצאות שישולמו ישירות לידי המערער (ראו למשל: בר"ע (ארצי) 35822-04-19 המוסד לביטוח לאומי – עמיר מיכאל פריד, ניתן ביום 20.5.2019; בר"ע (ארצי) 7960-11-15 לבקוביץ – המוסד לביטוח לאומי, ניתן ביום 7.5.2017).
...
טענות המשיב:     דין הערעור להידחות, שכן הוועדה פעלה בהתאם להוראות פסק הדין המחזיר, דנה בעניינו של המערער פעמיים, עיינה בדו"ח ניפוק התרופות שהומצא לבקשתה ואכן קיבלה את הערעור והעניקה למערער נכות המבטאת את הצורך בטיפול תרופתי קבוע.
לאור כל האמור השתכנעתי, כי יש לקבל את הערעור.
סוף דבר, הערעור מתקבל.
אשר להוצאות הערעור – הגם שהמערער מיוצג על ידי הלשכה לסיוע משפטי אני סבורה, כי במקרה זה ראוי לפסוק הוצאות שישולמו ישירות לידי המערער (ראו למשל: בר"ע (ארצי) 35822-04-19 המוסד לביטוח לאומי – עמיר מיכאל פריד, ניתן ביום 20.5.2019; בר"ע (ארצי) 7960-11-15 לבקוביץ – המוסד לביטוח לאומי, ניתן ביום 7.5.2017).

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

המערערת, עקרת בית ילידת 1960, הגישה למשיב תביעה לקיצבת נכות כללית.
אין היתייחסות מספקת מטעם הועדה לפרמטרים הקבועים בסיפא של פריט 34, כאשר המערערת מטופלת בתרופות פסיכיאטריות משנת 1999, וכבר אז נקבעה לה נכות של 20% כשבשנים האחרונות חלה היתדרדרות במצבה הנפשי וכיום נוטלת 4 סוגים של תרופות פסיכיאטריות.
המערערת אינה פעילה חברתית, סובלת מחוסר חשק מוחלט, מחוסר עניין בשום דבר, חושבת על מוות ורצתה להיתאבד אך התחרטה.
מפרוטוקול הועדה עולה שלא בוצעה בדיקה אורטופדית שמעידה על חומרת הבעיה בידיים, כשלא ברור מדוע נקבעה הנכות אשר נקבעה.
בישיבה זו מסרה המערערת את הדברים הבאים: "סובלת מכאבים בכל הגוף, אין לי חשק בכלל, לא ישנה בכלל. אני מטופלת תרופתית אך לא יודעת מה שמם, הילדים מחלקים את התרופות ונותנים לי. התרופות לא עוזרות. בקושי קמה בבוקר, כימעט נופלת, בלילה אני מאוד עייפה ורק רוצה לנוח, מצבי לא טוב במהלך היום. בעבר ניסיתי להיתאבד, בעזרת חבל. אך בסוף לא הצלחתי. אין לי חשק להיות באירועים חברתיים/משפחתיים.". בא כוחה של המערערת הוסיף: "נמצאת במעקב אצל פסיכיאטר יותר מ 10 שנים, מטופלת אצל ד"ר וייסבורד, חלתה במחלה נפשית לפני שפרצה מחלת פיברומיאלגיה. כיום מצבה עוד יותר קשה. רגלים נפוחות, אבים מפושטים בגוף, לא מצליחה לישון, לא מתפקדת כלל. מבקשים לא להפחית את אחוזי הנכות הפסיכאטריים בשיעור 30 אחוז ולקבו נכות נפשית ניפרדת וזאת האמור לפי המכתב של ד"ר מטפל.". הועדה שבה ובדקה את המערערת ורשמה כדלקמן: "המשך דיון מיום 22.05.18, בבדיקה היום- נעזרת בכל תנועה ע"י בעלה, ארשת פנים עצובה, משפילה מבטה, מדברץ בקול נמוך, לשאלות עונה בקצרה, חשיבתה קונקרטית ללא הפרעות במהלך ותוכן, לא מגלה מחשבות שוא, אין הזיות. מצב רוח ירוד, אפקט דיכאוני, ללא סמני דיכאון מזורי. טוענת כי היו מחשבות אובדניות אך לא ביצעה בשל פחד לפגועה בילדיה ונכדיה. שיפוט תקין. ויש לציין כי הוועדה עיינה במכתבו האחרון של ד"ר וייסבורד מיוני השנה. הוועדה קובעת נכות פסיכיאטרית ניפרדת בשיעור 20 אחוז. בגין מצב דיכאוני ממושך על רקע הפרעת אישיות לפי סעיף 34(ב)(3) מהיום.". אי לכך, קבעה הועדה למערערת, בין היתר, 20% נכות בתחום הנפשי, לפי פריט 34(ב)(3) לרשימת הליקויים שבתוספת לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956, 10% נכות בגין מחלת דקרבן ביד ימין ו- 10% נכות בגין מחלת דקרבן ביד שמאל.
עוד נפסק בהקשר זה, כי קביעת שיעור הנכות וסעיפי הליקוי הרלוואנטיים הנן קביעות רפואיות מובהקות, הנמצאות בתחום סמכויות הבלעדי של הועדה, וכי בית הדין אינו מוסמך להתערב בהן (עב"ל (ארצי) 217/06 בן צבי – המוסד לביטוח לאומי, מיום 22/6/06), כשאחת החובות המוטלות על הועדה לעררים, שהנה גוף מעין-שפוטי, היא חובת ההנמקה שמטרתה לאפשר ביקורת שיפוטית של בית הדין על החלטותיה (דב"ע שם/01-1318 עטיה - המוסד לביטוח לאומי, פד"ע טו(1) 60).
...
הכרעה – לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, וכלל החומר אשר בתיק, הגעתי למסקנה לפיה דין הערעור להתקבל, וזאת מן הנימוקים אשר יפורטו להלן.
סיכומו של דבר, הערעור מתקבל, כך שעניינה של המערערת מוחזר לוועדה הרפואית לעררים, באותו הרכב, על מנת שתפעל כדלקמן: על הוועדה לנמק את קביעתה לעניין שיעור הנכות אשר קבעה למערערת בתחום הנפשי, וזאת תוך התייחסות מפורטת ומנומקת למכתבו של ד"ר וייסברוד מיום 25/6/18 ולקריטריונים אשר נקבעו בסיפא של פריט 34 לרשימת הליקויים (לרבות לעניין ההיענות לטיפול התרופתי ורמת התפקוד הנפשי והחברתי).

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע והשתלשלות ההליכים: הנאשם יליד 1985 (כבן 28 כיום) רווק, חסר מיקצוע ועבודה, דר רחוב המוכר כנכה נפשית וזוכה לקיצבה מהמוסד לביטוח לאומי.
בסיכום ההסתכלות מצא ד"ר אביב כי אין כל סימנים למצב פסיכוטי או אפקטיבי-חמור אך ניכר דפוס של מגמתיות ומניפולטיביות, במטרה להיתחמק מענישה פלילית.
ביום 4.11.13 הובא הנאשם לבית החולים אברבנאל לשם בדיקה ראשונית ובשל איומי היתאבדות.
הנאשם מצוי כל העת בסיכון גבוה להצפה רגשית ולאפיזודות של חרדה או דכאון, ומערבב בתפיסתו מציאות ודמיון.
לדעתן, יש פער בין תאורי מצבו הנפשי של הנאשם לבין האבחנות והכותבות סבורות כי האבחנות ששללו קיומו של מצב פסיכוטי היו שגויות (כך למשל לעניין האישפוז לאחר האירועים דנן, ב-25.2.13, כשיש דיווח על מחשבות שוא של רדיפה אך אין מסקנה של מצב פסיכוטי).
...
עניינו של הנאשם נדיר, שונה והפוך - "מבט ראשון" יוביל למסקנה חפוזה של התחזות, אך הסתכלויות ארוכות הובילו להבנה אמיתית של מצבו; אני מוצא אפוא כי חוות הדעת מבוססת היטב ומושתתת כהלכה על עובדות ומסקנות שבמומחיות.
המסקנה המחויבת היא כי הנאשם אינו מסוגל לעזור לסניגורית (או לכל עורך דין) ולהיעזר בה ולא יוכל להבין לאמיתו של דבר האם הראיות משרתות עניינו אם לאו ואם עד המעיד מדוכנו מסייע לו להוכיח חפות או הרשעה.
סוף דבר: אני קובע כי הנאשם אינו כשיר לעמוד לדין מחמת מחלת נפש, וכסמכותי לפי סעיף 15(א) לחוק וסעיף 170 לחסד"פ אני מורה כדלקמן: ההליכים נגד הנאשם יופסקו; הנאשם יאושפז בכפיה בבית חולים עליו יורה הפסיכיאטר המחוזי, משמאמץ אני את מסקנותיה של ד"ר שילד לעניין מסוכנותו לעצמו ומשקובע אני את קיום מסוכנותו גם לאחרים לנוכח מצבו הנפשי ומעשיו; הפסיכיאטר המחוזי יודיע לתביעה ולהגנה על כינוס ועדה פסיכיאטרית בעניינו של הנאשם; עותק ההחלטה יועבר לפסיכיאטר המחוזי; ניתנה היום, ב' אדר תשע"ד, 02 פברואר 2014, במעמד הצדדים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2009 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

שירות המבחן ציין כי עובר לאירוע נשוא תיק זה, הנאשם היה גם בטיפולה של התחנה לבריאות הנפש בבאר-שבע, אובחן שם כסובל מהפרעות חרדה והתקפי פאניקה, ואף הומלץ לו טיפול תרופתי נוגד דכאון וחרדה, וכי יופנה לטיפול פסיכוטרפויטי, התנהגותי וקוגנטיבי.
שירות המבחן, הבין כי הנאשם מתקיים מקצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי בעקבות תאונת הדרכים שעבר, ואף נמצא בקשר עם עובדת סוציאלית בתחנה לשירותים חברתיים בנהריה.
שירות המבחן הבין מהדו"ח הסוציאלי, שהנאשם עבר מבאר שבע לנהריה על מנת לחיות קרוב למשפחתו, וזאת בהמלצת מטפליו עקב מחשבות ונסיונות אובדניים שהיו לו. עוד עולה מהדו"ח כי הנאשם התנהג בעבר במחלקה בצורה תוקפנית, ומאז שמתגורר אצל הוריו ומקבל טפול רפואי מתאים, מצבו השתפר והיום אינו חוזר על התנהגותו הקשה.
כמו כן, בהתיחס לאפשרות כי יישלח למאסר, ביטא הנאשם פחד וחרדה וציין כי יתאבד.
לעניין זה, מגיש פסיקה לגבי מדיניות הענישה במקרים חמורים יותר, בהם כל נאשם נשפט לפי נסיבותיו והוטלו עונשים צופי פני עתיד (ראה ת.פ 4414/03 מדינת ישראל נגד פנילוב, פורסם באתר המשפטי נבו www.nevo.co.il, ת.פ. 1008/05 מדינת ישראל נגד אבו חאבק זאיד, פורסם באתר המשפטי נבו www.nevo.co.il, ת.פ. 2428/05 מדינת ישראל נגד פרץ אלעד, פורסם באתר המשפטי נבו www.nevo.co.il, ת.פ. 4598/03 מדינת ישראל נגד רז דקל, פורסם באתר המשפטי נבו www.nevo.co.il).
...
במקרה שלפננו, לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, תסקירי שירות המבחן, המסמכים שהוגשו מטעם בא כוח הנאשם והפסיקה שהוגשה בפני.
מכל האמור לעיל, ולאור נכונותו הגדולה של הנאשם לעשות שינוי בחייו ולהימנע מבצוע העבירות בעתיד, החלטתי להטיל על הנאשם את העונשים הבאים: 6 חודשי מאסר, שירוצו בדרך של עבודות שירות, בכפוף לחות דעת הממונה על עבודות השירות.
ניתן היום י"ד בשבט, תשס"ו (12 בפברואר 2006) במעמד הצדדים מכליס משה, שופט נשיא החלטה אני קובע להמשך דיון והגשת חוות דעת הממונה ליום 7.3.06 שעה 12.00 אני מורה לממונה על עבודות שירות להכין ולהגיש חוות דעת בגין הנאשם לריצוי 6 חודשי מאסר בעבודות שירות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו