בדיקת ההיסטוריה החקיקתית מעלה כי רק נכון לשנת 1971, בעל נכס השוקל היתקשרות בחוזה שכירות מוגנת כבר מודע היה לחשיבות התעוד בכתב של קיומם או העדרם של דמי מפתח בהקשר עם שכירות הנכס.
משמעות הדבר היא כי ההגבלה האופיינית של שכר הדירה לבתי עסק שבגינם שולמו דמי מפתח נקבעה בסעיף 52א לחוק הגנת הדייר, אך סעיף זה, כמו שאר ההעלאות או הפחתות על־פי חוק, אינו חל כלל על צדדים שהסכימו על עידכון שכר דירה בבית עסק לאחר תום ההסכם.
ובהמשך ציין בית־המשפט העליון (שם, בעמ' 633):
"מקום שהצדדים הסכימו על מנגנון לקביעת דמי השכירות בתקופה הסטאטוטורית, יעמדו דמי שכירות אלה בעינם כל תקופת ההסכם, ואין מקום לפנות לבית־הדין לקביעת דמי השכירות על־פי סעיף 52(א) לחוק. הדרך לשינוי שיעור דמי השכירות במקרה כזה היא לפנות לבית־הדין לפי סעיף 57 לחוק, המונה עילות לפנייה כזו, כגון: במקרה של העלאה בדמי השכירות המירביים או שינויים בנתונים העלולים להשפיע על גובה דמי השכירות, או אם הוצאו על־ידי בעל הבית הוצאות לשיפורים או לשינויים במבנה. בפסק־דין גזית קבעו הצדדים הוראות לגבי תקופת השכירות החוזית והוראה לגבי דמי השכירות בתקופת הדיירות הסטאטוטורית בהסכם אחד. נקבע בהסכם, כי בתקופה הסטאטוטורית תחול על דמי השכירות שנקבעו שם כל תוספת חוקית. הנשיא שמגר קבע, כי במקרה זה לא ניתן לפנות לבית־הדין לשכירות לשם קביעת דמי שכירות לפי סעיף 52 לחוק, באשר יש הסכם בין הצדדים, ובית־הדין מוסמך לקבוע את דמי השכירות רק בהעדר הסכם. עם זאת, קבע כי ניתן לפנות לבית־הדין לפי סעיף 57 ובהתקיים התנאים האמורים שם. עוד נקבע שם, כי התנאי המופיע בסעיף 57(1) שלפיו ניתן לפנות לבית־הדין בכל מקרה של העלאה בדמי השכירות המירביים, איננו רלוואנטי, 'שכן בין בעלי הדין הוסכם ממילא על עידכון דמי השכירות בהתאם לשיעורים המירביים. אין זה מתקבל על הדעת לכן, כי אם חל שינוי 'במכסימום של דמי השכירות', המשולב ממילא לתוך דמי השכירות על־פי המוסכם בין הצדדים, יקים הדבר עילה לקביעה מחדש של דמי השכירות...' (שם, בעמ' 83).
בעיניינם של הצדדים עצמם אף נקבעה הלכה למעשה הדרך אשר ילכו בה מעתה על־ידי בית־המשפט העליון ברע"א 7945/10 הסוכנות היהודית לארץ ישראל נ' ראש רחביה בע"מ, פסקה 11 (11.8.2013), וכך נאמר שם :
"למען הסר ספק יובהר לבסוף כי אין בכל האמור לעיל כדי למנוע מהצדדים היתדיינות נוספת ביניהם, במידת הצורך, לגבי השנים הבאות (ראו: סעיף 57 לחוק הגנת הדייר) ובמסגרת היתדיינות כזו תוכלנה להתברר הסוגיות הנ"ל, אם וכאשר יידרש הדבר".
הדברים ברורים ומדגישים פעם נוספת את ההלכה המפרידה בין קביעת דמי שכירות על־פי סעיף 52א לבין שינוי בדמי שכירות על־פי סעיף 57(2).
מסתמא היה זה בית־המשפט העליון שהורה לצדדים להתנתק מסדר הדין הקבוע בסעיף 52א והתקנות על־פיו ולהוסיף ולנהל את ענייניהם על־פי סעיף 57(2), וכך ינהל אותם בית־דין זה.
קביעה ראייתית לעניין דמי מפתח
למעלה מן הצורך, ומפני כבודם של ב"כ הצדדים שראו חשיבות לשאלה, בתמצית ייאמר כי הסוכנות היהודית לא הצליחה להרים את נטל הראיה המוטל עליה (רע"א 4664/06 צארום נ' פרלמוטר (17.9.2006)).
בית־הדין עיין בנתונים הסטטיסטיים הרישמיים המצויים בידיעה שיפוטית על פי דין, ומצא כי צד לחוזה המחשב כדאיות נכון לשנת 1990 היה רואה מגמות משתנות והיה בידו לבחור אם לשים את יהבו על היחס בין כלכלת ארצות־הברית לכלכלת ישראל או לבחור ביוקר המחייה בישראל.
...
סוף דבר
התוצאה היא כי בית־הדין מצא, כקודמיו, כי דמי השכירות שהוסכמו בין הצדדים מצויים במתחם הסבירות הרחב המוצב על־ידי שיקולים אלה, גם כאשר נשקלים השיקולים שהועלו על־ידי השמאים.
בית־הדין לא שוכנע מחוות־הדעת של השמאי מטעם ראש רחביה כי הערכים הכלכליים שנבעו מן ההסכמה דאז השתנו ב"שינוי נתונים" מפליג עד כדי התערבות בהסכמה זו.
לאור כול האמור, התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבעת הוצאות השמאות כנגד קבלה, וכן שכ"ט עו"ד המחושב על־פי כללי לשכת עורכי הדין (התעריף המינימלי המומלץ), התש"ס–2000, בסך 17,767 ש"ח.
סכומים אלה ישולמו בתוך 90 יום, ולאחר מכן ישאו הפרשי ריבית והצמדה עד ליום התשלום בפועל.