בכל מקרה, בין אם נהגה ועדה מקומית לפי סעיף 4(1) רישא או לפי הסיפא, מועד תשלום ההיטל, בהתאם להוראות סעיף 7(א) לתוספת השלישית, הוא בעת מימוש הזכויות ולא בעת ארוע המס המקורי: "ההיטל ישולם לא יאוחר מהמועד שהחייב בו מימש זכות במקרקעין שלגביהם חל ההיטל...".
נמצא איפוא כי בשלב מימוש הזכויות (א) אמורה להערך – לכל המאוחר – שומת ההשבחה, ו- (ב) ההיטל אמור להשתלם בהתאם לשומה שנערכה.
הסעיף מורה כדלקמן:
"חיוב בהיטל השבחה יהיה בשיעור הקבוע בשומת ההשבחה שנערכה לפי הוראות סעיף 4 או בשיעור הקבוע בלוח שומה כאמור בסעיף 5, או בהתאם להחלטת השמאי המכריע, ועדת הערר או בית המשפט, לפי העניין."
דהיינו גובה החיוב בהיטל הוא בהתאם להכרעה האחרונה והעדכנית של הועדה המקומית עצמה, של שמאי מכריע, של ועדת ערר, או של בית המשפט (המחוזי או העליון) – "לפי העניין".
לא נאמר כאן כי שיעור החיוב בהיטל ייקבע אך ורק על פי החלטה חלוטה של אחד הגורמים האמורים; מחוקק התוספת השלישית ידע להגדיר "שומה סופית" (בסעיף 1(א) – "שומה שאין עוד זכות לשומה חוזרת או לערעור עליה"), אולם לא עשה שימוש במינוח זה בסעיף 13א (והשוו הוראות סעיף 17 לתוספת, המטיל חובה על ועדה מקומית להשיב סכומי היטל "ששולמו מעבר למגיע" אם הוחלט על הפחתה "בהליכים לפי תוספת זו"; לעומת זאת, ראו הוראות סעיף 18 שדן בנושא גבייתו של "היטל המגיע על פי שומה סופית").
לאחר פירוט הערכאות השונות, סעיף 14(ה) ממשיך ומבהיר:
"הגשת ערר או ערעור לפי סעיף זה לא תעכב את מימוש הזכויות במקרקעין, אם החייב בהיטל שילם ההיטל; ואולם לגבי מי שמבקש היתר בניה לצורכי מגוריו או מגורי קרובו והגיש ערר או ערעור כאמור, לא תעכב ההגשה את מתן ההיתר, אם ניתן ערובה לתשלום סכום ההיטל השנוי במחלוקת; תקנות על פי סעיף 8(ב) יחולו גם על מתן ערובה כאמור."
אמנם עצם הזכות להגיש ערר או ערעור איננה מותנית בתשלום מראש של ההיטל הנידרש, אולם סעיף 14(ה) מורה כי אם ברצון הנישום לא רק לחלוק על גובה ההיטל אלא גם לממש את הזכויות במקרקעין, אזי עליו לשלם את ההיטל הנידרש (בהמשך לאמור בסעיף 7(א) לתוספת).
הוא מבטיח את אכיפת גביית ההיטל ואין עניינו בסכומים שאינם מהוים את החיוב בהיטל השבחה על פי התוספת השלישית.
אשר על כן, מצוה הועדה המקומית לפעול על פי הקבוע בסעיפים 6, 7 ו- 8 להחלטת וועדת הערר מיום 3.5.2021 וזאת, ללא עיכוב או התניה נוספים.
...
המשיבים לא נימקו בהרחבה את עמדתם, למרות שניתנה להם הזדמנות לעשות כן – ראו החלטתי מיום 31.10.2021.
לאחר עיון בטענות המערערת ובהוראות הדין אני סבור שאין בסמכות המערערת לדרוש ערובה בסכום ההיטל השנוי במחלוקת כתנאי לקיום החלטת ועדת הערר, כפי שיבואר להלן.
על כן, כאשר יש מקום ליישם את הוראות סעיף 10, "הסכומים המגיעים" שניתן לדרוש לגביהם מתן ערובה (אם הם לא שולמו בפועל) ייקבעו בהתאם לאמור בסעיף 13א. מסקנה זו מתחזקת לנוכח התיבה "הכל כנדרש על פי תוספת זו", המופיעה הן בסעיף 10(א) והן בסעיף 10(ג).
הרי גם אם דיון כאמור היה מביא למסקנה כי האינטרס הציבורי בהבטחת הגבייה, שמא התוצאה תתהפך בערעור, אכן מאפיל על אינטרס הפרט שלא לממן או להבטיח בינתיים תוספת חיוב שאיננה נדרשת לפי פסיקת השמאי המכריע או של ועדת הערר (ואינני מביע כאן דעה בשאלת האיזונים האמורה), הרי בהעדר בסיס חוקי לדרישת ערובה, לדיון במאזן האינטרסים אין כל נפקות.
לנוכח כל האמור לעיל, אוסיף כי עדיפה בעיניי גישת ועדת הערר בעניין ערר חל/8201/0719 הוועדה המקומית לתכנון ובניה חולון נ' סימון שקורי חברה לבניין בע"מ, החלטה מיום 21.10.2021, על פני גישת בית המשפט המחוזי בעמ"נ 8613-10-13 הוועדה המקומית לתכנון ובניה ראשון לציון נ' ששון ואח', ניתן ביום 2.2.2015.