מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דיון ביסודות עבירת הרצח על פי סעיף 300 לחוק העונשין

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

אי לכך, בית המשפט הרשיע את המערער בעבירה של רצח בכוונה תחילה על פי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין וגזר עליו עונש מאסר עולם.
לטענת המערער, מחומר הראיות עולות שתי גרסאות חלופיות המקימות ספק סביר בהתקיימות יסודות עבירת הרצח באופן המצדיק את זיכויו: הראשונה – לשיטתו של המערער, עדויות שנמצאו על ידי בית משפט קמא כאמינות מצביעות על כך שבשעת הארוע שני אנשים ירדו מרכב הסקודה – האחד מהמושב שליד הנהג והשני מהמושב האחורי.
גם בנימוקי העירעור פרס המערער יריעה רחבה וחזר, בין היתר, על טענת האליבי, אך בדיון שבפנינו זנח את טענותיו במישור זה והתמקד בגירסה העובדתית החלופית לפיה הוא נותר ברכב בעוד ששניים מהחברים שהיו עימו, אחמד וג'אד, הם אלו שתקפו את המנוח.
...
אשר על כן, הערעור נדחה, למעט, בשלב זה, בנושא הפיצויים.
כמו כן מקובלת עליי מסקנתו של חברי, ומטעמיו, כי בנסיבות המקרה לא נסתרה בראיות "חזקת הכוונה" לפיה המערער התכוון לתוצאות הטבעיות של מעשיו.
אשר על כן, אני מצטרפת למסקנת חברי כי דין הערעור להידחות למעט בסוגיית תקרת סכום הפיצוי אשר תוכרע בפסק-דין משלים לאחר שיינתן פסק-הדין בדנ"פ 5625/16.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

לאחר שקבע שמתקיימים פה יסודותיה של עבירת הרצח, וכי לא עומדות למערער ההגנות הנ"ל להן טען – בית המשפט קמא הנכבד קבע כאמור, לנוכח הסכמתה של המשיבה בעיניין, כי מעשה הרצח בוצע כשהמערער היה נתון במצוקה נפשית קשה עקב היתעללות קודמת של המנוח בו, המצדיקה גזירת עונש מופחת לפי סעיף 300א(ג) לחוק העונשין.
דיון והכרעה לאחר עיון במכלול החומר שבתיק, שמיעת הטיעונים בעל פה, ובדיקת המשפט המשווה – הגעתי למסקנה כי דין העירעור בנוגע להכרעת הדין להיתקבל חלקית, במובן זה שהמערער יזוכה מעבירת הרצח ויורשע, חלף זאת, בעבירת הריגה, על פי סעיף 298 לחוק העונשין, וכך אמליץ לחברי ולחברתי שנעשה.
העדר קנטור שאלת העדר ההיתגרות (המכונה גם "העדר קנטור") הנה השאלה המרכזית במסגרת בחינת ה"כוונה תחילה", ועליה עיקר "המעמסה" לשם הבחנה בין כוונה "רגילה" (שאיננה מספיקה להרשעה ברצח, אלא בהריגה בלבד) לבין "כוונה תחילה", אשר נידרשת לביסוס עבירת הרצח על פי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין (ראו: עניין ביטון, פיסקה 20 לפסק דינו של הנשיא א' ברק).
...
לאחר התלבטות הצטרפתי למסקנה זו. אולם, אני מבקשת להדגיש כי עשיתי כן בהתייחס לנסיבות ולעובדות שהוכחו במקרה זה. היותו של אדם קורבן להתעללות נמשכת אינו אמור לשמש, כשלעצמו, בסיס לקבלתה של טענת קינטור.
עם זאת, כמו חברי אני סבורה שטוב נעשה אם נימנע מהגדרתה של אמת מידה של "קורבן האונס הסביר" כפי שביקש בא-כוחו של המערער לעשות.
אני סבורה שחרף הקושי הכרוך בהטלת עונש שאינו קל על המערער, פסק דינו של חברי איזן נכונה בין שיקולים אלה.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

והשאלה היא האם הנאשם דקר את המנוח בכוונה להמיתו או שמא הדקירות הן תולדה של אקט החוסה תחת "הגנה עצמית"? דיון והכרעה - בהתאם לאמור מעלה באשר להקף המחלוקת, נסקור על פי סדרן את ראיות המאשימה והטענות של שני הצדדים לגביהן, ולאחר מכן נסקור את גרסת ההגנה וטענותיה.
אי לכך, מיתקיים בעיניינו של הנאשם, לטעמה של התביעה, דין מקל, וככל שייקבע כי הנאשם ביצע את העבירה המיוחסת לו בכתב האישום, יש להרשיעו בהתאם לדין החדש וזאת על פי סעיף 300(א) לחוק העונשין.
ר. בש, שופטת הוחלט פה אחד כי הוכחו יסודות עבירה של רצח בכוונה תחילה, עבירה לפי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין, תשל"ז-1977 כהגדרתה לפני תיקון 137 לחוק העונשין ובהתאם לעמדת המאשימה כי לא מתקיימים במקרה זה נסיבות מחמירות, אנו מרשיעים את הנאשם בעבירה של רצח לפי סעיף 300(א) לחוק העונשין כנוסחו היום, כאשר העונש המירבי בגינה הנו מאסר עולם.
...
לאור האמור לעיל אני סבור כי הוכחו יסודות העבירה של רצח בכוונה תחילה, עבירה לפי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין.
אף אני סבורה כי הראיות בתיק זה מבססות, מעבר לספק סביר, את יסודות עבירת הרצח בכוונה תחילה, בנוסחה לפני תיקון 137, המיוחסת לנאשם בכתב האישום.
ר. בש, שופטת הוחלט פה אחד כי הוכחו יסודות עבירה של רצח בכוונה תחילה, עבירה לפי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין, תשל"ז-1977 כהגדרתה לפני תיקון 137 לחוק העונשין ובהתאם לעמדת המאשימה כי לא מתקיימים במקרה זה נסיבות מחמירות, אנו מרשיעים את הנאשם בעבירה של רצח לפי סעיף 300(א) לחוק העונשין כנוסחו היום, כאשר העונש המרבי בגינה הינו מאסר עולם.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המסקנות המשפטיות - העבירה על פי הדין עובר לתיקון 137 – "רצח בכוונה תחילה" - על מנת להוכיח את עבירת הרצח בהתאם לסעיף 300(א)(2) לחוק "הישן", על המאשימה להוכיח את יסודות ה"כוונה תחילה", ה"הכנה", ו"העדר קנטור".
הסנגור המלומד הדגיש בדיון בפנינו כי המדובר בתופעה החוצה גבולות-דת במיגזר הערבי, אך בית משפט בישראל לא יאפשר לשאת את שם הרב-תרבותיות לשוא.
סיכום – אשר על כן, נוכח האמור לעיל במקובץ – אציע לחברי להרכב להרשיע את הנאשם בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום - רצח בכוונה תחילה - עבירה לפי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין וכן להרשיעו בעבירה של שבוש הליכי משפט, עבירה לפי סעיף 244 לחוק העונשין.
...
מכאן שדין טענה זו להידחות.
כך שהפעולות המגבשות את עבירת השיבוש אף מחזקות את המסקנה לגבי ביסוס יסודות עבירת הרצח.
אני לא מאמין לעדותו הכבושה של הנאשם בדבר קנטור מצד המנוחה, לא שוכנעתי מעדותו והתנהגותו כי מבחינה סובייקטיבית היה לו 'קושי רב' לשלוט בעצמו וכפי שקבע כב' השופט אלרון בע"פ 1130/19 שוא נגד מדינת ישראל (27.12.2020): "סעיף 301ב(ב)(1) קובע תנאי סובייקטיבי ותנאים נורמטיביים להתקיימות קנטור. התנאי הסובייקטיבי הוא שהנאשם עצמו אכן התקשה מאוד לשלוט בעצמו. התנאים הנורמטיביים מתבטאים במונחים שונים: "בתכוף", "התגרות", "התקשה במידה ניכרת", "למתן את אשמתו" (ותנאי זה יש לבחון "בשים לב למכלול לנסיבות העניין", כלומר נוסף לו היבט סובייקטיבי-קונקרטי)".

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2010 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מאחר שהעבירה האחרת שתוך כדי ביצועה נגרם מותו של אדם מהווה חלק מיסודות עבירת הרצח על פי חלופה זו, כפי שנקבע בע"פ 5781/06 אימן נאצר נ' מדינת ישראל: "הרשעת המערער בעבירת רצח היתה על פי החלופה השלישית של סעיף 300(א) לחוק העונשין, לאמור: 'גורם במזיד למותו של אדם תוך ביצוע עבירה או תוך הכנות לביצועה או כדי להקל על ביצועה...
גם בע"פ 35/89,ע"פ 44/89 פרוספר לוגסי נ' מדינת ישראל, פ"ד מו (1) 235 נדונה סוגיית הצטברות עונשי מאסר בעבירות שדינן מאסר עולם ונקבע: "לפי סעיף 45 לחוק, מי שנידון במשפט אחד לעונשי מאסר בשל עבירות שונות ולא הורה בית המשפט שיישאם, כולם או מקצתם, זה אחר זה, לא יישא אלא את עונש המאסר של התקופה הארוכה ביותר. משמע, בית המשפט גם מוסמך להורות על היצטברות, ובאין הוראה מפורשת חופפים עונשי המאסר זה לזה.
...
בהמשך מבהירה כב' השופטת א' פרוקצ'יה אימתי יהווה רצף של עבירות מעשה פלילי אחד לצורך ענישה ומתי יהווה מספר מעשים שיש להעניש בגין כל אחד מהם בנפרד: "שאלת הקלסיפיקציה האמורה נגזרת מישניים: מבחינת האופי של העבירות על רקע נסיבות ביצוען וממבט נורמאטיבי הנגזר ממדיניות הענישה ומתכלית ההליך הפלילי כאמצעי להגנה על הפרט והציבור. נקודת המוצא הפרשנית היא כי דרך כלל, עבירות שונות מהוות מעשים שונים שבגינם יש להטיל עונשים נפרדים". באותו ענין הורשעו הנאשמים, בין היתר, גם בעבירת רצח בכוונה תחילה על פי סעיף 300(א)(2) לחוק ונקבע ע"י בית המשפט: "בעניינינו, עבירות הקשר והשוד בהן הורשעו ארקדי ואיגור נבדלות מעבירת הרצח שבצעו, ואין הן יכולות להיחשב כ'מעשה אחד' לצורך ענישה. עבירת רצח נבדלת מעבירת שוד בראש וראשונה מבחינת טיבן העובדתי. הן בנויות מיסודות עובדתיים ונפשיים שונים זה מזה. הן נועדו להשיג מטרות שונות. הן מבטאות פגיעות שונות בערכים חברתיים ואנושיים. גם בבחינה המהותית-מוסרית, אין מעשה שוד שעיקרו פגיעה ברכוש כמעשה קטילת חיי אדם הנוטל נפש, החמור שבמעשים על ספר החוקים. דרך כלל, תכלית ההליך הפלילי, ובכללו תכלית ההרתעה, לא תושג במלואה מקום שמעשה שוד ומעשה המתת אדם ייחשבו מעשה אחד לצורך ענישה גם אם התבצעו ברצף זמנים זה לזה. המסקנה היא, איפוא, כי לצורך ענישה אין לראות דרך כלל עבירת שוד ועבירת רצח כמעשה אחד אף אם בוצעו ברצף של זמן, ויש לראותם לא רק כעבירות נפרדות אלא גם כמעשים נפרדים המחייבים ענישה נפרדת וראויה". שונה המצב ככל שהוא נוגע להרשעה ברצח אגב ביצועה של עבירה אחרת על פי סעיף 300(א)(3) לחוק.
אין אנו סבורים שיש לראות בכך נסיבה לקולא, לנוכח היתנהגותו האלימה של הנאשם כמתואר בהכרעת הדין.
על פי הכללים שנקבעו בע"פ 2948/03 בענין ברזובסקי ואח' שצוטט לעיל, רשאי בית המשפט להטיל על נאשם 2, להבדיל מהנאשם 1, עונשים נוספים בגין עבירת נסיון השוד והעבירות הנלוות לה. סבורים אנו כי, בענייננו, האנטרס הציבורי מחייב הטלת עונש מאסר נוסף ומצטבר בגין העבירות הנוספות, אשר חומרתן מצאה ביטוי בכניסה האלימה המלווה ביריות לעבר אזרחים חפים מפשע ואשר לא הצטברו לעונשו של נאשם 1, הן לנוכח החובה להגן על חיי אדם בנוסף על האינטרס הציבורי של הגנה על הרכוש והן בשל נסיבותיו של הנאשם והתנהלותו במהלך האירוע.
כמו כן אנו מורים על הפעלת עונש המאסר על תנאי של 8 חודשים בתיק 1920/05 של בית משפט השלום בראשון לציון במצטבר לעונשים שהוטלו בתיק זה. פיצוי למשפחת המנוח בהצהרה שהוגשה לנו על ידי אשת המנוח, לפי סעיף 18 לחוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001 תארה בפנינו האלמנה את הסבל היומיומי שהוא מנת חלקה של המשפחה אשר איבדה בעל ואב אוהב ותומך.
ב"כ המאשימה ביקשנו להטיל על כל אחד מהנאשמים את הפצוי המאקסימאלי הקבוע בסעיף 77 לחוק העונשין לכל אחד מבני המשפחה, ואילו ב"כ הנאשמים טענו כי מרשיהם חסרי יכולת כספית, ולנוכח המאסר הממושך הצפוי להם, אין כל סיכוי שיצליחו לעמוד בחיוב זה. סבורים אנו כי במישור הערכי והמוסרי, ועל פי רוחו של חוק זכויות נפגעי עבירה, אין לקשור את החיוב בפצוי מישפחת הקורבן ביכולתם הכלכלית של הנאשמים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו