מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דחיית ישיבת שימוע על מנת לממש את זכות הטיעון

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

ג) פגמים בשימוע – החלטת הפיטורים נסמכת על טענות אשר לא נזכרו במכתב הזימון לשימוע, וכמו-כן לא נימסרו למבקש מסמכים רלבאנטיים, כשכתוצאה מכך נפגעה זכות הטיעון המוקנית לו בדין.
האם המבקש שיכנע כי קיימת לו זכות לכאורה לסעד האכיפה בהליך העקרי? כזכור, על פי הבקשה העילות העיקריות אשר מקימות את זכות המבקש לאכיפה הן: הפרת חובת המשיב למתן היזדמנות אמיתית והוגנת לבצוע העבודה ולעמידה בתקופת הניסיון; הפרת חובת המשיב לבירור טענות חמורות בדבר היתנכלות ממונה ישיר; ופגמים בשימוע.
פרוטוקול השימוע בן 17 עמודים, ובצדק לא הועלתה טענה באשר ליכולת המבקש להעלות טענותיו במסגרת ישיבת השימוע.
הינה כי כן, בנסיבות העניין, מימוש זכות הטיעון של המבקש לא היה רק באותה שיחה מקיפה, כי אם בכל תהליכי המשוב שנערכו למבקש.
יפים בשינויים המחויבים דבריו אלו של בית הדין הארצי בעיניין דרוט, שבו כלל לא קויים לעובד הליך מוגדר של שימוע: "אין מדובר בהחלטה רגילה על פיטוריו של עובד. בעיניינו של המערער קיים רקע של הליך קודם בו הוגש הסדר של פשרה אשר קבע מסלול של ניסיון תיפקודי על פני שנה שלמה עם מעקב מקצועי הדוק. המערער ידע על מעמדו תחת פקוח ובחינה והוא אינו יכול לטעון שהופתע. ההחלטה על פיטוריו של המערער לא הייתה רגעית או ספונטאנית. מדובר בהחלטה שהתקבלה על יסוד בדיקה מקצועית של יכולות המערער ועל מציאות מובהקת של אי עמידה בניסיון. למערער נערך משוב. הוא ידע בפני מה הוא עומד והייתה לו היזדמנות לא רק להשיב על הטענות אלא גם לשפר את תפקידו. זאת הוא לא עשה. למעשה נערך למערער שימוע על פני שנת לימודים שלמה. בנסיבות אלה, גם אם לא נערך למערער 'ארוע' מוגדר של שימוע, לא תישמע טענתו כי נפל פגם בהחלטת פיטוריו בשל כך.". אשר לטענת המבקש שלפיה המשיב לא מסר לו את כל המסמכים הנדרשים – לא מצאנו כי יש בידי המבקש כדי להוושע מטענה זו. במהלך חקירתו בפנינו, ב"כ המבקש הציגה לד"ר זרקא מיסמך, שבו נחזית לכאורה הודעת דואר אלקטרוני, נושאת תאריך 27/09/18, שממוענת אליו מאת יוני דוקן מנהל אגף בכיר – הממונה על מערכת הבריאות בנציבות שירות המדינה, וכך נכתב שם: "בהמשך לפגישתנו בעיניינו של מר אלי קרביץ ועל מנת שתהליך בחינתו בתקופת הנסיון יהיה הוגן לפחות מולנו (לא אדבר בשם החטיבה), אני ממליץ להוציא למשך תקופת הניסיון את אלי קרביץ ומחלקתו מהכפיפות למאיר חמוז ולהכפיפו ישירות אליך לעבודה ולבחינה ישירה שלך. כמו כן, ממליץ כי אתה בשיתוף עם אגף משאבי אנוש בחטיבה תעשו מולו תאום ציפיות מחודש לרבות הגדרת יעדים ומשימות עליהן ייבחן ויימדד במסגרת תקופת הניסיון.". קודם להצגת המסמך, ד"ר זרקא העיד בפנינו כי הוא מדבר, מתכתב, ונפגש עם "יוני" לעיתים מזומנות, כדבר שבשיגרה, וכן אישר כי אכן הייתה התכתבות פנימית בינו לבין יוני שבמסגרתה הציע האחרון להעביר את המבקש לכפיפות ישירה אליו (מנהל בית החולים), והפנה לעובדה שהעיד על כך בתצהירו.
בתשובת המבקש מאותו היום, אף היא באמצעות הדוא"ל, השיב, בין היתר, כך: "לעניין היציאה בתפקיד ביום הנידון, קבעתי מראש פגישת עבודה עם משאבי אנוש ברמב"ם, על מנת לעמוד על אופן התנהלותם בנושא מכון הכושר, רווחה, הדרכה ואפשרויות טכנולוגיות במשא"ן וזאת על מנת לקדם, לייעל וללמוד, הפגישה שם נקבעה לשעה 12:30, אך מכיוון שהתעכבתי במשרד (היתה לי פגישה אצל דר' זרקא), יצאתי בשעה 11:27 לדרך, לצערי הייתה בדרך תאונה קטלנית ולכן ביקשתי לאחר את הפגישה, דחינו את הפגישה לשעה מאוחר יותר, אך בכל זאת ראיתי שלא אצליח להגיע בזמן ולכן ביקשתי לבטלה ולקבוע פגישה חדשה במקום, הפגישה החדשה נקבעה ל- 4/10/18.". בהנתן תשובתו זו של המבקש, ממנה עולה כי הפגישה ברמב"ם כלל לא היתקיימה, באותו היום (26/08/16) שב מר חמוז ופנה למבקש באמצעות הדוא"ל, על מנת שייתן טעם מדוע דיווח על יציאה בתפקיד לרמב"ם. למחרת היום – ורק אז – הציג המבקש את ההסבר הבא: "מאחר והפגישה ברמב"ם בוטלה ועל מנת לנצל את הגעתי לחיפה, נפגשתי עם דובר בית חולים כרמל מר' אלי דדון, שהנו מכר ותיק שלי, וזאת על מנת לנצל את המקצועיות והידע שלו...". בהמשך, ביום 29/08/18, קוימה למבקש שיחת בירור על-ידי מר חמוז.
...
עילות אלו מעוררות למעלה מספק סביר בדבר התאמת המבקש למשרה, ונחה דעתנו כי הן פרי שיקול דעת תקין בתום לב מצד מנהל בית החולים.
מכל האמור יוצא אפוא, כי הסיכויים שבית הדין יורה על אכיפת יחסי העבודה בהליך העיקרי נמוכים ביותר, אפילו יימצאו פגמים בהתנהלות בית החולים, ובמילים אחרות המבקש לא הוכיח זכות לכאורה לכפיית יחסי עבודה.
לאור כל המפורט לעיל, הבקשה נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה פיצוי בגין פיטורים שלא כדין ניפתח ונזכיר כי זכות השימוע הוכרה כאחת מזכויות היסוד בשיטת משפטנו, והיא המגדירה את זכותו של העובד לדעת מה הן הטענות המועלות נגדו, ליתן תגובתו להן, להציג את האידך-גיסא מנקודת ראותו ולנסות לשכנע את בעל הסמכות לשנות מדעתו.
חמישית, לתובע לא נימסר מכתב פיטורין אחר נוסף לאחר השימוע, מלבד ההודעה מיום 4.1.16, אליה היתייחס אכן מר אחימאיר בלשון "מכתב פיטורין" הן בשימוע עצמו כאמור, הן בישיבת ההנהלה (נספח כ"ט לתצהירי הנתבע), מיום 14.1.16, אשר בפרוטוקול המנה נכתב: "כוח אדם במכון – אילון קפלן קיבל מכתב פיטורין שייכנס לתוקף החל ב-1.2.2016". לא נעלם מעיננו כי לטענת מר אחימאיר מטעם הנתבע, מהוה המכתב מיום 28.1.16 מכתב סיום העסקה (נספח ל' לתצהירי הנתבע).
בפסיקת בתי הדין נקבע והוזכר לא אחת כי [ר' ע"ע (ארצי) 55550-09-14 שמעון בן אלי - קומבה בע"מ (24.09.2017) וההפניות שם (להלן – עניין קומבה)]: "מטרתה של זכות הטיעון 'להביא לכך שתתקבל החלטה עניינית, מושכלת ומבוררת, תוך מתן תשומת לב מלאה ומשקל ראוי לעמדותיו ולעניינו של מי שעלול להפגע מן ההחלטה...' (...). עוד נקבע כי אין דרך קונקרטית הכרחית למימושה של זכות הטיעון, אך 'ניתן לזהות מכנה משותף חיוני בין הדרכים השונות לקיומה, וזאת על מנת שתכלית השימוע תוגשם. מכנה זה - מבלי להתיימר למצותו - כולל, בין היתר, יידוע העובד בדבר אפשרות הפיטורים; מתן הנימוקים המפורטים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריו מספיק זמן מראש, וזאת על מנת שתהא לעובד האפשרות להערך לקראת השימוע; שקילת טענות העובד בנפש פתוחה וחפצה; ככל שהעובד חפץ להיות מיוצג בהליך השימוע שמורה לו ככלל הזכות לכך' (...)" בנסיבות אלה יש לפסוק פיצוי בגין נזק לא ממוני עקב פגמים בהליך השימוע, על מנת לפצות את התובע על עוגמת הנפש ועל הפגיעה בכבוד האדם [עניין קומבה; עניין **** שדה וההפניות שם].
התובע אמנם הציג עמדה לפיה היה זכאי לתשלום בגובה 125% החל מסיום המשרה, וככל שהייתה חלקית, החל מסיום 6.5 שעות עבודה ביום, אולם בפועל התחשיב שהוצג על ידו (נספח י"ב לתצהיר התובע), תואם את ההלכה הפסוקה ועמדת הנתבע, כמבואר, ומשכך אין עמדתו העקרונית, אותה דחינו, פוגמת בתחשיב המוצע על ידו.
...
בפסיקת בתי הדין האזוריים עלו הגדרות דומות של התופעה ותוצאותיה, בהתאם להצעות החוק ומאמרים שנכתבו בתחום [ראו למשל: שולמית אלמוג "התנכלות תעסוקתית (mobbing)" עבודה, חברה ומשפט יא 223 (2005) (להלן – "התנכלות תעסוקתית (mobbing)"], וכן הוזכר כי על פי פסיקת בית הדין הארצי בע"ע (עבודה ארצי) 12029-11-13 יוליוס מלק - מדינת ישראל הקריה למחקר גרעיני (24.11.16), מדובר בשאלה עובדתית שעל בית הדין להכריע בה על יסוד התרשמותו ממכלול הראיות והעדויות שהוצגו לפניו.
לפיכך איננו רואים פגם בכך שהתובע לא הביא בחשבון בתחשיב השעות הנוספות את ההפסקות וחישב כל אימת שעבד מעל 8 שעות, ואנו מקבלים את הטענה כי התובע זכאי לתשלום 8,861 ₪.
סוף דבר נוכח האמור לעיל, התביעה שכנגד נדחית.
הנתבע ישלם לתובע, תוך 30 יום מהמועד בו יומצא לו פסק דין זה, את הסכומים הבאים: בגין פיטורים שלא כדין סך של 15,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

מנגד טוענת הנתבעת, כי התובע לא ביקש לדחות את הדיון, ההפך מכך, הוצע לו לדחות את השימוע ובתגובה אמר : "על מנת שלא יהיה פיתחון פה באתי". הנתבעת שלחה לתובע מכתב הנושא תאריך 11.2.16 שכותרתו: "גמר ימי מחלה", וזה לשונו: "ברצוני לעדכנך כי יתרת ימי המחלה שלך מסתיימת ב-11.2.16.
בנוסף לאמור, לא הוכח כי התובע ביקש לקיים את ישיבת השימוע במועד אחר, על מנת שיהיה לו יותר זמן להתכונן לטענות שהועלו כנגדו בהזמנה לשימוע.
"על המעסיק לפרט בפני העובד טענות שיש בהן כדי להכריע בגורלו, באופן שהעובד ידע לאילו טענות להשיב ולהתייחס בבואו לממש את זכות הטיעון. וכבר ציינתי בעיניין גוטרמן: 'זוהי זכותו הראשונית של העובד לדעת מה הן הטענות המועלות נגדו או בעיניינו ובהתאם ליתן תגובתו להן, להציג את האידך גיסא מנקודת ראותו, ולנסות לשכנע את בעל הסמכות לשנות מדעתו ככל שיש בה לפגוע בזכויותיו'". (ראו: ע"ע 516-09 מלכה אברהם - עגם מפעלי מתכת בע"מ (17.12.09), גם בע"ע 23402-09-15‏ ‏ אוריאל ברד - קנסטו בע"מ ( ניתן ביום 28.2.17) עמד בית הדין הארצי על כך שניתן לזהות מספר מרכיבי ליבה האמורים להתקיים על מנת שהשימוע יגשים את תכליתו; "הגם שהגשמת חובת השימוע יכולה להיות במספר דרכים הרי שניתן לזהות מכנה משותף חיוני בין הדרכים השונות לקיומה, וזאת על מנת שתכלית השימוע תוגשם. מכנה זה – מבלי להתיימר למצותו – כולל, בין היתר, יידוע העובד בדבר אפשרות הפיטורים; מתן הנימוקים המפורטים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריו מספיק זמן מראש, וזאת על מנת שתהא לעובד האפשרות להערך לקראת השימוע; שקילת טענות העובד בנפש פתוחה וחפצה; ככל שהעובד חפץ להיות מיוצג בהליך השימוע שמורה לו ככלל הזכות לכך". בזימון לשימוע שנימסר לתובע, נרשם: "נושא השימוע: כוונת החברה לסיים את העסקתך, בשל הנסיבות שיפורטו להלן:" נרשם בהזמנה, כי קיים חוסר שביעות רצון מאיכות עבודתו כמנהל אחזקה, וכי הוא אינו מפגין את היכולת הנדרשת להוביל את התחום.
...
בית הדין לא רשאי להחליף את שיקול הדעת של הנתבעת בעניין זה. תביעת התובע לתשלום יתרת בונוס שנתי, נדחית.
גם התביעה בגין רכיב זה נדחית.
מכל מקום, אנו סבורים כי במקרה זה היה ראוי לפסוק הוצאות משמעותיות לחובת התובע, אשר גרר את הנתבעת להליך סרק ולהוצאות מיותרות, אך נוכח דחיית התביעה על כל מרכיביה והספק בזכאותו של התובע להלנת פיצויי פיטורים, נסתפק בכך שבמקרה זה כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 8.2.20 הוציאה המשיבה למבקשת הודעת פיטורין כלהלן: " בהמשך לישיבת השימוע שנערכה לך בנוכחות עו"ד וג'די אבו אלהיג'א, לאחר שהחברה בדקה ושקלה, החברה מודיעה לך על הפסקת עבודתך בחברה החל מיום 9.2.2020.
[14: ע"ע 231/99 אורי חייק - שירות התעסוקה (29.5.01)] ולגבי כך נאמר - "הגם שהגשמת חובת השימוע יכולה להיות במספר דרכים הרי שניתן לזהות מכנה משותף חיוני בין הדרכים השונות לקיומה, וזאת על מנת שתכלית השימוע תוגשם. מכנה זה – מבלי להתיימר למצותו – כולל, בין היתר, יידוע העובד בדבר אפשרות הפיטורים; מתן הנימוקים המפורטים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריו מספיק זמן מראש, וזאת על מנת שתהא לעובד האפשרות להערך לקראת השימוע; שקילת טענות העובד בנפש פתוחה וחפצה; ככל שהעובד חפץ להיות מיוצג בהליך השימוע שמורה לו ככלל הזכות לכך"[footnoteRef:15].
[15: ע"ע (ארצי) 23402-09-15‏ ‏ אוריאל ברד - קנסטו בע"מ (28.2.17)] ראו גם - "על המעסיק לפרט בפני העובד טענות שיש בהן כדי להכריע בגורלו, באופן שהעובד ידע לאילו טענות להשיב ולהתייחס בבואו לממש את זכות הטיעון. וכבר ציינתי בעיניין גוטרמן: 'זוהי זכותו הראשונית של העובד לדעת מה הן הטענות המועלות נגדו או בעיניינו ובהתאם ליתן תגובתו להן, להציג את האידך גיסא מנקודת ראותו, ולנסות לשכנע את בעל הסמכות לשנות מדעתו ככל שיש בה לפגוע בזכויותיו'"[footnoteRef:16].
החל מטענות כי המבקשת פעלה במכוון לסגירת גן הילדים והעברת הילדים לגן עיריה, המשך בכך שהמבקשת לא התייצבה לעבודה והציגה אישורי מחלה פקטביים וכלה בכך שהמבקשת הישתתפה בשימוע והיא מושתקת כעת לטעון כנגד הליך זה. יש לדחות טענות אלו על הסף.
...
אנו דוחים טענה זו. בנסיבות העניין, אנו סבורים כי הפניה אל בית הדין נעשתה תוך זמן סביר – הודעת הפיטורים נשלחה למבקשת ביום 8.2.20 בשעות הערב, הבקשה למתן סעד זמני הוגשה ביום 18.2.20.
הלכה למעשה, אנו קובעים כי – 44.1.
המשיבה תשלם את הוצאות המבקשת בסך 4,000 ₪ תוך 30 יום ממועד החלטתנו זו, אחרת יישא הסכום ריבית והצמדה כדין מהיום ועד מועד התשלום בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת התובע, בקשותיו לדחות את השימוע כדי שיוכל להתכונן אליו סורבה, כמו גם בקשתו להיות מיוצג בשימוע.
עוד נקבע כי אין דרך קונקרטית הכרחית למימושה של זכות הטיעון, אך "...ניתן לזהות מכנה משותף חיוני בין הדרכים השונות לקיומה, וזאת על מנת שתכלית השימוע תוגשם. מכנה זה - מבלי להתיימר למצותו - כולל, בין היתר, יידוע העובד בדבר אפשרות הפיטורים; מתן הנימוקים המפורטים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריו מספיק זמן מראש, וזאת על מנת שתהא לעובד האפשרות להערך לקראת השימוע; שקילת טענות העובד בנפש פתוחה וחפצה; ככל שהעובד חפץ להיות מיוצג בהליך השימוע שמורה לו ככלל הזכות לכך" (ע"ע (ארצי) 23402-09-15 אוריאל ברד - קנסטו בע"מ (28.2.17, להלן: עניין ברד).
ישיבת השימוע היתקיימה יממה לאחר שהתובע זומן אליה, מבלי שלתובע נתנה היזדמנות להערך אליה ו/או להביא נציג מטעמו ככל שהיה חפץ בכך.
אכן, זכותו של המעסיק לקבוע את סדרי העבודה, אינה זכות מוחלטת ואין היא באה כדי לבטל את זכותו של העובד כי המעסיק ינהג כלפיו בתום לב. פעולות המעסיק ייבחנו לפי אמות מידה אובייקטיביות של תום לב, בסבירות ובמידתיות.
...
בנסיבות אלו, מצאנו לנכון לפסוק לטובת התובע בסוגייה זו, הכל בהתאם למפורט בהרחבה להלן.
בכל מקרה, בנסיבות כמפורט לעיל בהרחבה, אנו סבורים כי התובע לא הרים את הנטל הנדרש ממנו להוכחת טענתו לעבודה בשעות נוספות, בגינה הוא זכאי לפיצוי, ודין תביעתו בענין זה, דחייה.
בנסיבות אלו, שעה שהתובע לא הביא ולו ראייה אחת לתמוך בטענתו לקבלת פיצוי בגין נזק שאינו ממוני, תביעתו של התובע, גם בשאלה זו, נדחית.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל בהרחבה, הרי שתביעתו של התובע מתקבלת בחלקה, כך שעל הנתבעת לשלם לתובע סך של 28,500 ₪, בגין פיטורים שלא כדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו