במענה לטענות התובעת בעיניין הנפקת אגרות חוב בריבית גבוהה במיוחד (כנגד הלוואות בעלים), טענו הנתבעים כי בטענות אלו אין כל ממש; נטען כי אילו התובעת והסער היו משתתפים במימון החברה בהתאם לחלקם היחסי במניותיה, לא הייתה מתעוררת שאלה סביב הריבית המתאימה; בשל המנעות התובעת מהשתתפות במימון, נטען, נאלצו התובעים למכור נכסים שבבעלותם ב"מימוש מהיר" כדי להזרים הון לחברה - ונזקיהם בגין אילוץ זה עולים בהרבה על הכנסותיהם מהריבית השנתית אותה הם זכאים לקבל מידי החברה.
· ביום 27.8.2007 השיב ב"כ הנתבעים לב"כ סער (נספח 40 לתצהיר סער) כי "מדובר באגרות חוב שהנפקתן נדחתה, לבקשת ברוך סער ולבקשתך למשך למעלה משנה, על מנת לאפשר למר ברוך סער להשיג מימון זול יותר. משחלפה שנה ומר סער לא השיג תחליף לדרך מימון זו, לא נותר אלא להשתמש באג"ח".
· ביום 8.10.2007 שלח לב מכתב לרשם החברות (נספח 84 לנספחי הנתבעים), בו התבקש ביטול שיעבוד שנוצר בתאריך 14.6.2006; צוין, כי הסכום המובטח הוא 2,400,000 ש"ח וכן תוארו הנכסים המשועבדים שהתבקש ביטול שעבודם.
המומחה היתייחס לרישומים בספרי החשבונות והדוחות הכספיים המבוקרים וכן לפירוט ההלוואות לשנים 2004-2002, וקבע, כי "היתרות משקפות אופי של הלוואות בעלים ולא השקעות בעלים בהון, ולראיה נשאו ריבית". על יסוד קביעה זו, הגם שנעשתה ביחס לשנים 2004-2002 בלבד, מתחזקת המסקנה כי לבד מהסך ששולם עבור הקצאת המניות בהסכם ההקצאה (600,000 ש"ח), לא היו השקעות נוספות של בעלים בהון, ויתר המשאבים שהזרימו בעלי המניות, ענו, לכאורה, להגדרה "הלוואות בעלים".
תחילה, נרשמו הלוואות בעלים לזכות כל אחד מבעלי המניות המייסדים, בהתאם לחלק בו נשא מתוך התשלום עבור רכישת הקרקע.
בעיניין זה נפסק בע"א 4263/04 קבוץ משמר העמק נ' עו"ד טומי מנור, מפרק אפרוחי הצפון בע"מ (מיום 21.1.09 (פורסם בנבו)), בסעיף 50 לפסק הדין:
"בצד מעמדו כבעל מניות, עשוי חבר בחברה לרכוש מעמד של נושה כלפי החברה, כאשר הוא נותן לה הלוואת בעלים. כשירותו הכפולה כבעל מניות וכנושה של החברה עשויה ליצור קשיים לא מעטים במישור המשפטי ובמישור העסקי. היא יוצרת דואליות במעמדו, המחייבת זהירות מיוחדת. זאת, משום שבעל מניות אינו אמור, בדרך הטבע, להלוות כספים לחברה שבבעלותו, וליהפך נושה שלה. תפקידו הטבעי הוא לשמש משקיע בחברה. לפיכך, הלוואות בעלים בתאגיד עיסקי אינן בבחינת תופעה טבעית ומובנת מאליה, והפיכתו של בעל מניות בחברה לנושה החברה אינה מצב שיש לעודדו. כשירותו המשולבת של אדם כבעל מניות בחברה וכנושה של החברה עלולה להביא לניגוד אינטרסים חריף שיש עמו נזק רב לחברה ולציבור הנושים החיצוניים כאחד".
בפרט נכון היה להמנע מניהול ההון בדרך זו, כאשר במשך שנים שררה מחלוקת קשה בין בעלי המניות המשמעותיים בחברה בעיניינן של הבנייה וההוצאות הכרוכות בה. יש בהתנהלות זו כדי לפגוע - במכוון או שלא במכוון - ביכולת לבחון את טענותיה המתמשכות של התובעת.
...
יש להקדים ולציין, כי אף על פי שלאורך ההליך נחלקו הצדדים בשאלת הסעד הראוי, דומה כי בשלב הסיכומים הגיעו שני הצדדים למסקנה, כי סעד של היפרדות עשוי להיות סעד ראוי.
עם זאת, מסקנה זו היא תלויית נסיבות: כך, למשל, בת"א (חי') 887/05 אלון דוכן נ' איתמר קהת [פורסם בנבו] מיום 2.2.2010, נקבע כי אם ההון שהתבקש בעל המניות שדולל להעמיד היה נחוץ לחברה, הסיבה המכרעת לחילוט ולדילול הייתה כלכלית-עסקית, והקצאת המניות שחולטו נעשתה בהתאם להזרמת הון המשקפת את ערכן הריאלי (בשונה מהנסיבות שעמדו ביסוד הלכת גליקמן נ' ברקאי), אזי "לא ניתן לקבוע כי מדובר בעושק המיעוט או קיפוח. בנסיבות אלה, שומה על בית המשפט שלא להתערב בהחלטה. בהקשר זה כתבה המלומדת חביב סגל בעמ' 465 כי: "(.
צו מניעה זמני וקבוע למניעת משיכת כספים מקופת החברה - הבקשה לצו קבוע נדחית; עם זאת, הצו הזמני שניתן יישאר בתוקפו עד לאחר הערכת השווי וביצוע מכירת מניות התובעת לנתבעים, כמפורט להלן.