דרגת פרישה שהיתה נהוגה לפני סיכום השכר, בוטלה בסיכום השכר וזאת כחלק מההקבלה לתנאי משרתי הקבע בצה"ל. עם זאת, גם לאחר סיכום השכר, ניתן לתת לעובד במסגרת קיצור פז"מ לקראת פרישה, את הדרגה הבאה בתוך מתח הדרגות של מעמדו של פי הכללים שנקבעו לעניין זה.
לפני סיכום השכר היו זכאים העובדים במעמדם של התובעים שפרשו לגמלאות, לחופשה בת חמישה או ששה חודשים.
לטענתם, נפגעו כתוצאה מסיכום השכר שהושג באורח חד צדדי, ובעיקר נפגעו מביטול "התקן הפתוח" והנהגת שיטת התמריצים במקום "התקן הפתוח" ואף הופלו לרעה לעומת עובדים אחרים באגף הטכנולוגיה שנקראו בסיכום השכר – "דור המעבר".
תחילה נבהיר מהו "התקן הפתוח"
בית הדין האיזורי הבהיר היטב בפסק דינו, את מהותו של "התקן הפתוח" לאחר שבחן את עדויות הצדדים והמחלוקת הנובעת מהן.
מר טוקר אף הוסיף והבהיר בעדותו, בעמ' 13 לפרוטוקול, כי חלק ניכר מן המשא ומתן הוקדש לשמירת ההטבות לעובדי ההייטק בשירות ולשם כך ניבנה מנגנון התמריצים ולהלן דבריו:
"סיכום השכר נחתם ביום 7.8.97 לקח חצי שנה. מרבית הזמן שהשקענו הנהלת המשרד יחד עם ראש האגף הטכנולוגי והאוצר והנציבות היה איך לשמר עובדים באוכלוסיית ההייטק ואיך למנוע עזיבה ומצד שני לשמור על ההצמדה לצה"ל ולא לפגוע בעובדים שהיה להם תקן פתוח שהיו יכולים להתקדם לדרגות גבוהות יותר. אנחנו בנינו שני מסלולים, מסלול אחד של חוזים אישיים ומסלול השני הוא תמריצים שנותנים תוספות שכר מעבר למה שמקובל בצה"ל לאוכלוסייה דומה. על מנת לשמר את היתרון היחסי שהיה לאוכלוסייה זו על פני אוכלוסיות שאר הארגון. זו הסיבה לתמריצים.
לאחר שבחן עדויות אלה, קבע בית הדין האיזורי נכונה, כי אין מדובר באפליה אלא בהבחנה מותרת ובלשונו:
"אפליה משמעותה יחס שונה כלפי בני אדם אשר לא קיימים ביניהם הבדלים של ממש הרלוואנטיים לאותו ענין. לעומת זאת אם ההבדלים בין האנשים הנם רלוואנטיים למטרה הנדונה מדובר בהבחנה מותרת ולא באפליה פסולה (בג"ץ 104 -87 נבו נ' בית הדין הארצי לעבודה פד' מב(4) 749 בעמ' 754. דנג"צ 4191/97 רקאנט ואח' נגד בית הדין הארצי לעבודה ואח' פ"ד נד (5) 330. בג"צ 6845/00 ניב נ' בית הדין הארצי פד' נו' (6) 764).
לאחר שבית הדין האיזורי בחן את תוכנו של סיכום השכר, קבע כי הוא עומד במבחני הסבירות המידתיות וההגינות, כאשר בחינתו הכוללת היא לטובתם של העובדים בשירות ונעשה בדרך הטובה ביותר כדי להשוות בין עובדי השרות לבין המשרתים בצה"ל.
בית הדין הארצי כבר נתן את דעתו לתוכנו של סיכום השכר ולדרך יישומה בפסק הדין שניתן בע"ע 1314/00 ג.ל – מדינת ישראל (לא פורסם) מפי חברי השופט שמואל צור, וכדבריו יש ליתן תוקף לסיכום השכר ודרך יישומו על המערער שם.
גם בפסק דין שניתן בע"ע 1296/00 פלונים - ממונה על הגימלאות במשרד האוצר – חברתי השופטת נילי ארד נתנה תוקף לדרך בה יישמה המדינה את הקבלת הדרגות בין העובדים בשירות המדינה לבין המשרתים בצה"ל ואף קבעה:
"18. ראש לכל יודגש, כי אין חולק על כך שביישום התבחין על המערערים, לא הורע מצבם, לא פחת שכרם ולא נגרעו זכויותיהם. יתירה מזאת. יישום הוראותיו של התבחין זיכה אותם בדרגה אזרחית נוספת על הדרגה האזרחית עמה פרשו. למעשה, תובעים הם לקבל דרגה נוספת על זו שכבר קיבלו לאחר יישום התבחין הפעם מתוקפה של "הדרגה האישית" כדרגה מיטיבה ועודפת על פני העובדים האחרים.
...
בית הדין האזורי בתל אביב (השופט שמואל טננבוים ונציגי הציבור מר אחיעזרא ומר טיומקין; עב 300187/99) דחה את תביעתם של המערערים, וקבע כי יש ליתן לסיכום השכר את מלוא הנפקות.
לפיכך, החל משא ומתן בין הנהלת המשרד לבין משרד האוצר אשר הוביל, בסופו של יום, לסיכום השכר, הוא מושא הערעור שבפנינו.
הכלל שהנחה את הצדדים לסיכום השכר הוא, כי אף אחד מן העובדים לא ירד בשכרו וגם אם המערערים נפגעו בציפייתם להתקדם על פי שיטת "התקן הפתוח", הרי עדיין, מדובר בפגיעה, לכאורה, בקידום בדרגות שאינו ודאי.
אף טענת האפליה – דינה להידחות לאור הערתנו, כי מדובר בהבחנה מותרת וההסבר העומד מאחורי אותה הבחנה הינו סביר, מידתי ועומד בבחינת ההגינות.
סוף דבר – הערעור נדחה והמערערים ביחד ישאו בהוצאות הערעור בסך 5,000 ש"ח שישולמו כחוק תוך 30 יום מהיום, שאם לא כן סכום זה ישא ריבית והפרשי הצמדה עד למועד התשלום בפועל.