מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דוקטרינת ההגנה העצמית המדומה בדיני עונשין

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

יחד עם זאת, בית המשפט המחוזי הנכבד סבר כי היתגרות זו איננה מספיקה כדי להוות "קנטור" לצורך שלילת היסוד הנפשי של "כוונה תחילה" במסגרת עבירת הרצח, והיא אף איננה מספיקה לצורך שימוש כ"מעשה היתגרות נוסף", במסגרת הדוקטרינה של "קנטור מתמשך" (בה אדון בהרחבה בהמשך).
שנית, היא הופסקה מרגע שלא נידרש עוד מעשה היתגוננות כדי להדוף את התקיפה (ראו: עניין אלטגאוז, פיסקה 13 לפסק דינה של השופטת ע' ארבל; ע"פ 6157/03 הוך נ' מדינת ישראל, פיסקה 14 (28.09.2005); ש"ז פלר יסודות בדיני עונשין כרך ב 427-426 (1987); בועז סנג'רו הגנה עצמית במשפט הפלילי 18 (2000) (להלן: סנג'רו)).
"הגנה עצמית מדומה" בא-כוחו של המערער טוען, לחלופין, כי נסיבות המקרה מצדיקות הכרה בסייג המיוחד, שהוכר בפסיקה, ומכונה: "הגנה עצמית מדומה". ההגנה האמורה נובעת משילובם של סעיפים: 34י ו-34טז לחוק העונשין, שהובאו לעיל, יחד עם סעיף 34יח לאותו חוק, הנוגע לטעות במצב הדברים.
...
לאחר התלבטות הצטרפתי למסקנה זו. אולם, אני מבקשת להדגיש כי עשיתי כן בהתייחס לנסיבות ולעובדות שהוכחו במקרה זה. היותו של אדם קורבן להתעללות נמשכת אינו אמור לשמש, כשלעצמו, בסיס לקבלתה של טענת קינטור.
עם זאת, כמו חברי אני סבורה שטוב נעשה אם נימנע מהגדרתה של אמת מידה של "קורבן האונס הסביר" כפי שביקש בא-כוחו של המערער לעשות.
אני סבורה שחרף הקושי הכרוך בהטלת עונש שאינו קל על המערער, פסק דינו של חברי איזן נכונה בין שיקולים אלה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בפרשת זיו אלון דנה כב' השופטת ארבל (בהסכמת כב' השופטים ריבלין ומלצר) בשאלה האם חלה ההגנה האמורה שבסעיף 24(1) לפקודת הנזיקין גם במקרה של הגנה עצמית "מדומה" (השווה לסעיף 34יח (א) לחוק העונשין).
שאלת חלותה של דוקטרינת ההגנה העצמית המדומה בדיני הנזיקין מעוררת שאלות שונות החורגות מגדריו של ערעור זה. בעניינינו, סבורה אני, ההיתלבטות קלה יותר.
...
לאור המסקנה אליה הגעתי בכל הנוגע לנסיבות התרחשות האירוע לא ראיתי מקום לדון בטענות התובע בכל הנוגע להטלת אחריות ישירה על מי מנתבעות אלו בשל התרשלותן בעצם העסקת השומר ו/או במתן תדרוכים ובפיקוח בכל הנוגע להוראות הפתיחה באש.
גם הטענה בכל הנוגע למצלמות שכן או לא היו בכל הנוגע לתיעוד האירוע דינה להידחות.
התוצאה היא שהתביעה נדחית.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט קמא היתייחס לטענת הגנה עצמית מדומה שהעלה הסנגור, בכך שהמערער סבר, עקב מצבו הנפשי, כי המנוח פרץ לדירת משפחתו וגנב משם תכשיטים ומסמכים, וכי המנוח יודע על חשדותיו.
הצדדים התייחסו לסייג זה בהקשר לרמת הענישה, ואציין כי במישור האחריות, כבר עמדו מלומדים על כך שהגנת השכרות היא "הגנה מדומה", שלמעשה מרחיבה את אחריותו של מבצע העבירה בשל הדוקטרינה של היתנהגות חופשית במקור – ראו מירי גור-אריה "הצעת חוק העונשין (חלק מקדמי וחלק כללי), התשנ"ב-1992" משפטים כד (תשנ"ד) 9, 56; מירי גור-אריה "שיכרות בדיני עונשין" משפטים יג (תשמ"ד) 183.
...
בחוות דעתה סקרה ד"ר שליאפניקוב את הממצאים מתקופה זו, המשקפים את המניפולטיביות של המערער לאור "הפער בין ה'עושר הפסיכוטי' אותו הציג לבין התנהגותו הרגילה במחלקה, שבה היה נקי ומסודר, דאג לצרכיו, קיים קשר עם המטפלים, אנשי הצוות והוריו". המבדקים שנערכו למערער בתקופת ההסתכלות, הצביעו על "נסיון מכוון ועקבי של הנבדק להציג עצמו באור שלילי ככל שניתן, להתחזות לרעה ולהציג פסיכופתולוגיה חמורה...". הבודקים סברו כי המערער הוא אדם "בעל הפרעת אישיות אנטיסוציאלית עם קווים נרקסיסטים, הכוללת גם התמכרות לסמים מגיל צעיר". לאור זאת הגיע ד"ר שליאפניקוב למסקנה כי בהתנהגותו של המערער לאחר מעצרו ניכרה התחזות ומגמתיות מתוך כוונה להתנער מאחריות למעשהו, וכי יש פער בין "הפסיכוזה הסוערת" שאותה ניסה להציג לבין התנהגותו.
למסקנה זו הגעתי לאחר בדיקות קליניות רבות ועיון בחומר החקירה מהימים הסמוכים לאירוע הרצח.
על מידת הפגיעה ביכולתו של מבצע העבירה להבין את מעשהו או להימנע ממנו, ניתן ללמוד ממכלול הראיות, לרבות מעשיו של מבצע העבירה לפני האירוע, במהלכו ולאחריו וכן מחוות דעת מומחים.

בהליך רע"פ (רע"פ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

נאמר, כי העבירה של החזקת סכין שיוחסה לצבישב "אינה עבירת היתנהגות מסוג מטרה", ועל כן ניתן להחיל עליו את הוראת סעיף 34ט(ב) לחוק העונשין, קרי, לייחס לו יסוד נפשי של מחשבה פלילית "רגילה". בית משפט השלום דחה את הטענה, כי לצבישב עומדים הסייגים של טעות במצב דברים בשילוב הגנה עצמית (מדומה) ו/או הגנת בית מגורים (מדומה) ו/או צורך מדומה, באשר טענת טעות במצב דברים אינה יכולה לדור בכפיפה אחת עם מצב של שיכרות.
כן נטען, כי תכליתו של סעיף 34ט היא להטיל אחריות פלילית על נאשם, אשר היתנהגותו היתה חופשית במקור בגין עבירות שביצע עקב שימוש באלכוהול, ואין נפקות לתופעה שנגרמה עקב השכרות והאם הנאשם היה מודע לה. עוד נטען, כי טענותיו של צבישב באשר לדוקטרינה של "כניסה למצב בהתנהגות פסולה" (סעיף 34יד לחוק) אינן טעונות הכרעה, מאחר שסעיף 34יד חל על הגנות העידר השליטה, הצורך והכורח, שאינן רלבאנטיות לענייננו, וכי גם קביעותיו של בית משפט השלום (בהכרעת הדין הראשונה) בהקשר זה היו למעלה מן הצורך.
עוד יש לציין, כי סייג אי השפיות אינו מציב תנאי של כניסה למצב בהתנהגות פסולה; נאמר, כי "הטעם לדבר הוא קיומה של הנחה הגיונית שבמדע הרפואה, שלפיה אי-שפיות הנובעת ממחלת נפש או מליקוי בכושר השכלי היא מצב מתמיד ומתמשך, ואין לצפות מאדם שמחלת נפש פגעה ברוחו או שהוא בעל ליקוי בכושרו השכלי, שיהיה מודע לפני הווצרות המצב כי הוא עלול לבצע את העבירה לאחר הכניסה למצב המסוכן" (י' רבין, י' ואקי דיני עונשין – כרך ב' (מה' 2, 2010; להלן רבין וואקי) 631).
...
ואולם, חוששני כי מדובר במסקנה מרחיקת לכת, שאינה מתחייבת כלל ועיקר מן הדברים שנאמרו מעלה באשר לסעיף 34ט(ב).
לשון אחר: אין במסקנה אליה הגענו באשר לתחולתו של סעיף 34ט(ב) על עבירות מטרה כדי ללמד על תחולתו של סעיף 34ט(ג) על עבירות אלה.
קאדריה טוען (סעיף 27 לבקשה), כי "לפי הגיונו של ביהמ"ש קמא יהא העושה השיכור אחראי לעבירה של ניסיון תקיפה, אך לא יהיה אחראי בפלילים לעבירה של ניסיון לגרימת חבלה בכוונה מחמירה. אין הגיון באבחנה זו". ואולם, סבורני כי ההשוואה בין שתי עבירות הדורשות יסוד נפשי שונה אינה מדויקת, וכי ההשוואה הנכונה היא בין העבירה המוגמרת לבין ניסיון לעבור אותה.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לטעמו של הסנגור, דיני הפרשנות מוליכים למסקנה שהעבירה של החזקת סכין היא עבירת "מטרה" וככל שיש ספק בפרשנות של החוק, הרי יש להעדיף את הפרשנות הנוחה לנאשם ואשר פוטרת אותו מעונש.
לגבי שאר ההגנות שבית משפט קמא דחה (הגנה עצמית מדומה ו/או צורך מדומה) מפנה הסנגור לטענתו שבעת הארוע היה המערער במצב פסיכוטי והוא סבר מבחינתו כי אנשים זרים פרצו לביתו ובקשו להרע לאישתו ולכן מחמת מחשבות השוא הוא קפץ מן החלון כשבידו שני סכינים.
עוד טוען הסנגור כי דוקטרינה של כניסה למצב בהתנהגות פסולה בהקשר של הגנה עצמית (בבית המגורים) דורשת ציפיות בפועל (מבחן סובייקטיבי בלבד) ואינה מסתפקת בציפיות בכוח, וזאת כאמור בסייג של "הגנה עצמית", בנגוד לאמור בסעיף 34 י"ד של החוק.
עוד הפניתה ב"כ המשיבה להוראת סעיף 193 של חוק העונשין, הקובע כי שיכור המחזיק סכין הוא בגדר מבצע עבירה, ואין זה משנה אם הדבר נעשה בתחום ביתו, ומכל מקום, כך באת כוח המשיבה, לא יעלה על הדעת שתהא לאדם שהנו שיכור הגנה לגבי החזקת סכין.
...
בפסק דיננו מיום 24.2.11 ציינו כי אנו מקבלים את טענת ב"כ המדינה שאין הצדקה להבחין בין מצב של דליריום טרמנס שהתרחש ממש תוך כדי צריכת אלכוהול, לבין דליריום טרמנס שהתפתח שעות או שבוע או שלושה שבועות לאחר צריכת האלכוהול, ובלבד שהדליריום טרמנס נובע מהרגלי צריכת האלכוהול של הנאשם.
עוד סבורים אנו, כי בצדק דחה בית משפט קמא את טענת ההגנה של המערער בגין הסייג של "זוטי דברים", סעיף 34 י"ז של חוק העונשין.
לסיכום הדברים סבורים אנו שניתוח הטענות המשפטיות של בית משפט קמא ראוי ונכון הוא, לא נפלה כל טעות בהכרעת הדין, ואין בידינו אלא להצטרף למסקנותיו ולנימוקיו של בית משפט השלום.
התוצאה מכל האמור לעיל היא שאנו דוחים את הערעור על הכרעת הדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו