מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

גניבת רכב מבוטח ללא הפעלת אמצעי מיגון

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

" בת.א. 1780/06 פרידה נ' כלל (פורסם בנבו), שם הנהג עזב את הרכב לצורך חלוקת עתון שמפתחות הרכב במתג ההנעה, קבע בימ"ש: "באופן כללי אפשר לומר כי הפסיקה אבחנה בין מקרה שבו הושאר המנוע דולק כשמפתחות הרכב במתג ההתנעה, כשהנהג נמצא מחוץ לרכב אך בקשר עין ובמרחק סביר ממנו, לבין מקרה שבו הושאר הרכב נטוש ולו לדקות ספורות, מבלי שהיה קשר עין עמו, באופן שלא ננקטו אמצעי מיגון סבירים. רק במקרים מהסוג הראשון נקבע כי קיים כסוי בטוחי לארוע הגניבה (ע"א 156/96 חנן נ' ג'אן השכרת רכב בע"מ, דינים-מחוזי כ"ו (8) 361)." בע"א 156/96 (אוזכר לעיל) בית משפט הוסיף וקבע: "קו הגבול הנידרש לשם הבנה מתי יציאה מהרכב תיחשב כדורשת הפעלת האזעקה ומתי לא, אינו ברור, איפוא, ואין לקבוע מסגרת נוקשה של מקרים. ראוי לפעול עפ"י דוקטרינת "הציפיות הסבירה" כמתואר לעיל ועפ"י ניסיון החיים.
א. שלא לצורך אוסיף כי מקובלת עלי גם טענת הנתבעות כי נתקיימו הוראות סעיף 61(א) לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א – 1981 לפיהן: "אין המבטח חייב בתגמולי ביטוח בעד נזק שהמבוטח יכול היה למנוע או להקטין, בקרות מקרה הביטוח או לאחר מכן, בנקיטת אמצעים סבירים, או אמצעים שהמבטח הורה לו לנקוט". ב. לא יכול להיות ספק כי לו לא הותיר הנהג את מפתחות הרכב ברכב, נועל ומפעיל את מערכת התנעת הרכב היה מונע הגניבה או לפחות מעכב הגנבים עד שנתבע 4 היה שם לב לפעולתם או לפחות מאפשר איתור הרכב ע"י פוינטר.
...
א. שלא לצורך אוסיף כי מקובלת עלי גם טענת הנתבעות כי נתקיימו הוראות סעיף 61(א) לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א – 1981 לפיהן: "אין המבטח חייב בתגמולי ביטוח בעד נזק שהמבוטח יכול היה למנוע או להקטין, בקרות מקרה הביטוח או לאחר מכן, בנקיטת אמצעים סבירים, או אמצעים שהמבטח הורה לו לנקוט". ב. לא יכול להיות ספק כי לו לא הותיר הנהג את מפתחות הרכב ברכב, נועל ומפעיל את מערכת התנעת הרכב היה מונע הגניבה או לפחות מעכב הגנבים עד שנתבע 4 היה שם לב לפעולתם או לפחות מאפשר איתור הרכב ע"י פוינטר.
סוף דבר: בסופם של דברים אתייחס לטענת התובע בסיכומיו לפיה יש ליתן לתובע פסק דין בהעדר התייצבות נציג חברת הביטוח לדיון ההוכחות.
איני מקבל טענה זו. מדובר בטענה טכנית על מנת לקבל סעד מהותי, כאשר בית משפט הכריע לגופם של דברים.
לסיכומם של דברים, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בעיניין בר"ע (מחוזי תל אביב-יפו) 2656/02 גולדברג לאורנס נ' ביטוח ישיר איי.די.איי - חברה לביטוח בע"מ (נבו 25.09.2003) מביא ביהמ"ש את עמדת המפקח על עסקי ביטוח בעיניין מבהיר - "בתלונה העומדת בבסיס בר"ע 2656/02 הכריע המפקח במספר סוגיות. הראשונה שבהן היתה שאלת איוש הרכב. בעמ' 9 להכרעתו קובע המפקח: "באותם מקרים בם המבוטח לא נמצא בתוך הרכב ממש, אלא הוא מצוי לצדו ומתקיים "קשר עין" הוא אינו נידרש להפעיל את אמצעי המיגון ולא כל שכן כאשר הוא מעמיס או פורק מטען מרכבו.
לאחר ששמעתי את עדותו של הנהג ולאחר שבחנתי את ההבדלים בין גרסאותיו השונות, מצאתי כי לא ניתן לסמוך על גירסתו בנוגע למרחק שבו עמד מן הרכב ובנוגע לקשר העין שבינו לבין הרכב ברגע הקריטי של גניבת הרכב, וטענותיו לפיהן שינה את גרסאותיו בין מועד מסירת הגרסה במישטרה לבין מועד מסירת ההודעה לחברת הביטוח אינן יכולות לעמוד לו בקשר עם שינוי הגרסאות בין שתי הודעות אלו לגירסה שבכתב התביעה ולאלו שנמסרו במעמד הדיון כאן, כפי שיפורט להלן.
...
לאחר ששמעתי את טענות הצדדים, מצאתי לנכון לדחות את התביעה ולהלן טעמיי: ככלל, קובעת לשון הפוליסה נשוא ענייננו כי על המחזיק ברכב להימנע מהפקרתו ועליו לסגור ולנעול את כל דלתות הרכב, להימנע מהשארת המפתחות בו ולהימנע מהשארת קוד נעילת הרכב ברכב או בצמוד למפתחות, בכל עת שהרכב איננו "מאויש". עוד נקבע במסגרת הפוליסה כי לצורך הקלת הסיכון יש לוודא הפעלתם של אמצעי המיגון, לרבות שולל התנועה המקורי והייעודי.
לאחר ששמעתי את עדותו של הנהג ולאחר שבחנתי את ההבדלים בין גרסאותיו השונות, מצאתי כי לא ניתן לסמוך על גרסתו בנוגע למרחק שבו עמד מן הרכב ובנוגע לקשר העין שבינו לבין הרכב ברגע הקריטי של גניבת הרכב, וטענותיו לפיהן שינה את גרסאותיו בין מועד מסירת הגרסה במשטרה לבין מועד מסירת ההודעה לחברת הביטוח אינן יכולות לעמוד לו בקשר עם שינוי הגרסאות בין שתי הודעות אלו לגרסה שבכתב התביעה ולאלו שנמסרו במעמד הדיון כאן, כפי שיפורט להלן.
מכל אלו, אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

עם זאת, האם על הנתבעת לשאת בתשלום תגמולי הביטוח, שעה שעמדה בנטל להוכיח שהופרו תנאי הפוליסה, בכך שהקוד הסודי נרשם על הסוכך? על פי הוראות הפוליסה של המשאית, אשר הייתה בתוקף ביום הארוע, צוין בפרק "אמצעים להקלת הסיכון – מיגון 4," בין היתר כדלקמן: "כמו כן, מוסכם ומוצהר בזה כי מפתחות הרכב לא ימצאו ברכב בזמן שהנהג נמצא מחוץ לרכב, והמבוטח ו/או המשתמש ברכב לא יחזיק את רישום הקוד הסודי להפעלת מערכת המיגון /האיתור ו/או מפתח כספת המיגון בצרור המפתחות ו/או בכל מקום אחר ברכב. במקרה ולמשאית מחובר נגרר ו/או נתמך ו/או כל אביזר אחר, המפתחות ו/או הקוד האישי ו/או מפתחת כספת המיגון לא ימצאו בהם." ( ההדגשה שלי א.ה).
עם זאת, סעיף קטן (2) קובע כי הזכות לקבל דמי ביטוח מופחתים אינה עומדת כאשר אף "מבטח סביר לא היה מתקשר באותו חוזה, אף בדמי ביטוח מרובים יותר". ברע"א 3260/10 חתמי לוידס נ' סלוצקי (פורסם בנבו)) (להלן: "עניין סלוצקי") נקבע כי סעיף 21 לחוק חוזה הביטוח חל גם מקום שבו לא הופעל אמצעי מיגון, ולא רק כאשר האמצעי לא הותקן.
מכאן, יש לקבל את התביעה ולחייב את הנתבעת לשלם לתובעת תגמולי ביטוח חלקיים בגין ארוע הגניבה, על יסוד הוראת סעיפים 21 ו- 18(ג) וזאת לאחר שהוכח כי התובעת לא נקטה באמצעים שהיה עליה לנקוט לפי הפוליסה להקלת סיכונה של הנתבעת, דבר שהוביל לגניבת המשאית והנגרר שהיה מחובר אליה.
...
יוצא אפוא, כי על הנתבעת לשאת בתגמולי ביטוח בשיעור של 51% מתגמולי הביטוח הקבועים בפוליסה (המורכב מהיחס בין הסך של 15,160 ₪, סכום הפרמיה השנתית אותו שילמה התובעת במסגרת הפוליסה נשוא התביעה לבין הסך של 29,720 ₪, סכום הפרמיה השנתית בגין הפוליסה החלופית המוצעת).
מכאן, יש לקבל את התביעה ולחייב את הנתבעת לשלם לתובעת תגמולי ביטוח חלקיים בגין אירוע הגניבה, על יסוד הוראת סעיפים 21 ו- 18(ג) וזאת לאחר שהוכח כי התובעת לא נקטה באמצעים שהיה עליה לנקוט לפי הפוליסה להקלת סיכונה של הנתבעת, דבר שהוביל לגניבת המשאית והנגרר שהיה מחובר אליה.
סוף דבר התביעה מתקבלת באופן חלקי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

כמו כן, לגירסתה, לא הופעל אמצעי המיגון, הנידרש על פי תנאי הפוליסה, ולכן אין חבות לשלם דמי ביטוח.
גובה הנזק - מחירון יצחק לוי ושווי רכב חלופי למעלה מן הצורך, אף לו הייתה טענת התובעת לגניבה מתקבלת, הרי שגובה תגמולי הביטוח לא הוכח.
...
זוהי גם המסקנה ביחס לרכיב התביעה הנשען על תגמולים בגין רכב חלופי.
לא זו בלבד שהגניבה לא הוכחה, אלא שגם אם הייתה מוכחת דין טענה זו להידחות.
התובעת טענה לעלות יומית בסך 120 ₪ מבלי לתמוך אותה בסימוכין כלשהם ומבלי להביא עדות, ולו ראשית ראייה, על כך שנשאה בפועל בעלות זו. מכל אחד ואחד הטעמים לעיל, ובוודאי בהצטברם, דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

מכל מקום, לטענתה, על פי מבחני הפסיקה, במקרה בו נהג הרכב נמצא בסמוך לרכב, גם אם הרכב מונע והמפתחות במתג ההתנעה, הוא עומד ב"מבחן השליטה" ואין לשלול ממנו כסוי בטוחי בשל כך. עוד טוענת הנתבעת, כי התובעת מחפשת דרך להטיל את האחריות לגניבה על הנתבעת, שעה שאם הייתה מבטחת את הרכב בביטוח מקיף, כפי שהתחייבה לעשות, היה לתובעת כסוי בטוחי למקרה הגניבה (לאור עמידתה בתנאי "מבחן השליטה" כמפורט להלן).
בבר"ע 2656/02 גולדברג לאורנס נ' ביטוח ישיר איי.די.איי - חברה לביטוח בע"מ (25.09.2003) הביא ביהמ"ש המחוזי את עמדת המפקח על הביטוח בשאלת "איוש הרכב": "באותם מקרים בהם המבוטח לא נמצא בתוך הרכב ממש, אלא הוא מצוי לצדו ומתקיים "קשר עין" הוא אינו נידרש להפעיל את אמצעי המיגון ולא כל שכן כאשר הוא מעמיס או פורק מטען מרכבו.
...
אינני מקבל טענה זו. עסקינן בטענה ספקולטיבית שלא הוכחה.
לאור כל האמור, באתי למסקנה כי התובעת כשלה בהוכחת תביעתה במאזן ההסתברויות הנהוג במשפט האזרחי, הן לעניין המצב הביטוחי של הרכב והן לעניין מבחן השליטה - אי הימצאותו של מר יוסף בסמוך לרכב או בקשר עין עמו בזמן הגניבה.
סוף דבר התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו