מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

גישה למאגר מידע של משרד הפנים: פגיעה בפרטיות

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

משרד הפנים נהג להתיר לבנקים המסחריים ולרשויות המדינה - נציבות מס הכנסה, המוסד לביטוח לאומי, רשות השידור ובנק ישראל - להיתחבר במישרין למאגר מידע של משרד הפנים בו מאוחסנים פרטים על אזרחי המדינה, ולשאוב ממנו פרטים באופן אוטומאטי וללא צורך בבקשה פרטנית.
אלו היו בתמצית עמדות שופטי הבג"ץ, ועל יסוד עמדות אלו הגיש איגוד הבנקים את עתירתו לדיון נוסף ובה - בלשון איגוד הבנקים - שני ראשים מרכזיים אלה (ההדגשות במקור): הראש הראשון נשען על המחלוקת החוקתית היסודית בין הגיה המובעת בפסק-דין הרוב, מפי כב' השופטת (בדימ') דורנר, לפיה גם במצב של פגיעה קלת ערך בזכות חוקתית לא ניתן לפטור את הרשות מתחולתה המלאה של פסקת ההגבלה, ובלשונה של כב' השופטת דורנר: "אף בהנחה - שאיני מקבלת - כי הפגיעה בפרטיות הנוצרת כתוצאה מתחברות גוף פרטי, דרך קבע, למאגר מידע ממשלתי היא זניחה, הרי שאין בידיי להסכים לגישת חברי, הפוטרת פגיעות קלות בזכויות-אדם מתחוללת פסקת ההגבלה." .
...
אשר-על-כן, ובהיעדר הסמכה חוקית לדבר, סברו שופטי הרוב כי יש לקבל את העתירה ולאסור את החיבור עד אם תקבע המדינה הסדר חוקי מתאים.
אלו היו בתמצית עמדות שופטי הבג"ץ, ועל יסוד עמדות אלו הגיש איגוד הבנקים את עתירתו לדיון נוסף ובה - בלשון איגוד הבנקים - שני ראשים מרכזיים אלה (ההדגשות במקור): הראש הראשון נשען על המחלוקת החוקתית היסודית בין הגיה המובעת בפסק-דין הרוב, מפי כב' השופטת (בדימ') דורנר, לפיה גם במצב של פגיעה קלת ערך בזכות חוקתית לא ניתן לפטור את הרשות מתחולתה המלאה של פסקת ההגבלה, ובלשונה של כב' השופטת דורנר: "אף בהנחה - שאיני מקבלת - כי הפגיעה בפרטיות הנוצרת כתוצאה מתחברות גוף פרטי, דרך קבע, למאגר מידע ממשלתי היא זניחה, הרי שאין בידיי להסכים לגישת חברי, הפוטרת פגיעות קלות בזכויות-אדם מתחוללת פסקת ההגבלה." .
ביקשתי את תגובתן של האגודה לזכויות האזרח ושל המדינה לעתירה, וזו הייתה התגובה: האגודה לזכויות האזרח מתנגדת לעתירה, ואילו המדינה השיבה כי אף שסוברת היא כי מן הבחינה המשפטית ראוי היה לילך בדרכו של השופט גרוניס, הרי שמבחינה מעשית החליטה שלא להמשיך בדרך המשפטית - בעתירה לדיון נוסף - אלא "לנקוט בדרך של נקיטה בפעולות לתיקון החקיקה הנדרשת בעניינים הנדונים בפסק הדין". דין העתירה להידחות.
העתירה נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2017 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

במסגרת תפקידה היתה לנאשמת גישה למערכת מאגר מידע המכונה "מערכת אביב", מערכת מאגר מידע שאינה נגישה לציבור הרחב, השואבת, בין היתר, מידע ממערכות מידע של משרד הפנים (להלן: "מאגר המידע").
מכל מקום, עצם ריכוזו של המידע במאגר המידע של הרשות, יש בו משום פגיעה בפרטיות ומכאן שחלה עליו סודיות.
...
אני סבורה כי יש מקום להרשיע את הנאשמת בעבירה אחת בלבד לפי סעיף זה; מידת הפגיעה בערכים המוגנים על ידי העבירה מושפעת, בין היתר, מהיקף המעשים.
על אף האמור, מקובלת עלי טענת המאשימה, כי עניינה של הנאשמת שונה מאותם מקרים.
בשל כך אני סבורה, כי עניינה של הנאשמת דומה דווקא לאותם מקרים בהם הועמדו עובדי ציבור לדין פלילי בגין מעשים דומים (ראו למשל ת.פ. ת"פ ראו למשל ת"פ (שלום תל- אביב)2928/06 מדינת ישראל נ' משעול הנ"ל; ת"פ (שלום חיפה) 2391/07 מדינת ישראל דוד שנור הנ"ל, ת"פ (שלום פתח-תקווה) מדינת ישראל נ' רמי ידגר (פורסם בנבו 21.9.04); ת"פ (שלום באר שבע) 1532/09 מדינת ישראל נ' רחמים ענקי (פורסם בנבו 21.3.10); ת"פ (שלום תל- אביב) 9658/01; פרשת בן- חיים; עש"מ 7789/02 גבריאל כהן נ' נציבות שירות המדינה (פ"ד נז(1) 920)).
סיכום לנוכח האמור לעיל אני מרשיעה את הנאשמת בעבירה אחת של הפרת אמונים לפי סעיף 284 לחוק העונשין, עבירה אחת של הפרת חובת סודיות, לפי סעיף 16 לחוק הגנת הפרטיות ביחס למפורט בסעיף 10 להכרעת הדין, ועשרים עבירות של פגיעה בפרטיות, לפי סעיף 5 בצירוף סעיפים 2(7) ו-2(9) לחוק הגנת הפרטיות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הנאשמת הורשעה בעבירות הפרת אמונים לפי סעיף 284 לחוק העונשין התשל"ז – 1977, הפרת חובת סודיות לפי סעיף 16 לחוק הגנת הפרטיות התשמ"א – 1981 (להלן: "חוק הגנת הפרטיות") ובעשרים עבירות של פגיעה בפרטיות, לפי סעיף 5 בצרוף סעיפים 2(7) ו – 2(9) לחוק הגנת הפרטיות שעובדותיהן תוארו בכתב אישום מתוקן, שהוגש במסגרת הסכמה דיונית בין הצדדים.
במסגרת תפקידה הייתה לנאשמת גישה למאגר מידע שאינו נגיש לציבור הרחב, השואב מידע, בין היתר, ממערכות מידע של משרד הפנים ובאמצעותו ניתן לקבל מידע על פרטיו של כל אזרח.
...
בנוסף, במקרה דנן מתקיימות הנסיבות הנוספות שנקבעו בפסק דינו של כב' השופט ש' לוין, והן מובילות למסקנה כי הותרת ההרשעה על כנה תפגע בשיקום הנאשמת; הנאשמת אינה אישה צעירה, ולאורך שנותיה ועד לאירועים נשוא כתב האישום, לא הסתבכה מעולם בפלילים.
שילובם של גורמים אלה יחד עם הפגיעה הכלכלית האפשרית של הרשעה בנאשמת מבססים את המסקנה לפיה הותרת הרשעתה של הנאשמת על כנה תפגע בשיקומה, והפגיעה שתיגרם עולה במידה רבה על התועלת החברתית שתצמח מתוך הותרת ההרשעה על כנה.
אני גוזרת על הנאשמת את העונשים הבאים: 180 שעות שירות לתועלת הציבור בהתאם לתכנית שקבע שירות המבחן.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

בג"ץ 5016/96 חורב נ' שר התחבורה, פ"ד נא(4) 1 (להלן: פסק-דין חורב), בע' 43 העובדות, ההליכים והטענות על רקע נורמאטיבי זה מבקשת העותרת, ראשית, לאסור על המדינה לאפשר גישה ישירה למאגר המידע על-פי חוק המירשם על-ידי חיבור מחשב משרד הפנים למחשבי נציבות מס-ההכנסה, המוסד לביטוח לאומי, רשות השידור, בנק ישראל והבנקים המסחריים, ולהורות כי הדרך היחידה לקבלת מידע תהיה בקשה פרטנית המעוגנת בסעיף 29(ג) לחוק המירשם.
בתשובה לעתירה טענה פרקליטות המדינה – שייצגה בנוסף למשרד הפנים גם את נציבות מס-ההכנסה, רשות השידור, בנק ישראל ורשם מאגרי המידע – כי ההוראות בחוק הגנת הפרטיות ובתקנות בדבר שמירת המידע ודרכי העברתו מספיקות להגנה על פרטיות האזרחים, כפי שאף סבור הגורם המקצועי, רשם מאגרי המידע.
באשר לבנקים – בתחיקה המטילה על בנקים חובה לזהות את לקוחותיהם באמצעות מירשם האוכלוסין, אין היתר בדומה להיתר שניתן להעברת מידע לגופים צבוריים להיתחברות ישירה למאגר המידע של משרד הפנים.
אף בהנחה – שאיני מקבלת – כי הפגיעה בפרטיות הנוצרת כתוצאה מהתחברות גוף פרטי, דרך קבע, למאגר מידע ממשלתי היא זניחה, הרי שאין בידיי להסכים לגישת חברי, הפוטרת פגיעות קלות בזכויות-אדם מתחולת פסקת ההגבלה.
...
מספרים אלה מלמדים, כי אין מנוס מהסתמכות על תקשורת מחשבים לשם בדיקה ראשונית של תנאי הזכאות, וכי מבחינה מעשית לא ניתן לבצע בדיקה בעניינים אלה על יסוד משלוח אלפי בקשות פרטניות מן המוסד לביטוח לאומי למשרד הפנים.
המסקנה המתבקשת היא שאין, מבחינה עקרונית, פגם במסירת המידע האגור במחשבי מרשם האוכלוסין, שכן דרוש הוא לשם ביצוע חיקוק או על מנת שמקבל המידע יוכל למלא את תפקידו, כנדרש בסעיף 23ג לחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981 (להלן - חוק הגנת הפרטיות).
בכל הנוגע להעברת המידע ממרשם האוכלוסין אל הבנקים במסגרת הסדר השאילתות, דעתי היא כי דין העתירה להידחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

לטענת העותר, בעבר נהג משרד הפנים לתת לעורכי דין גישה ישירה למאגר מירשם האוכלוסין לצורך "בדיקת" פרטים מזהים של חייבים בבצוע חיובים כספיים שנפסקו בפסקי דין, וזאת בהתאם לתנאים שנקבעו ובכפוף לתשלום.
באותו העניין נקבע כי הגישה הישירה שהייתה קיימת באותה העת למאגר המידע על פי החוק, לגופים מסוימים, הוותה פגיעה בלתי חוקתית בזכות לפרטיות.
העותר פנה, בין היתר, למנכ"ל לישכת עורכי הדין (ביום 3.5.2017), לועד המרכזי של לישכת עורכי הדין (ביום 18.11.2017), לממונה למסירת מידע לציבור במשרד הפנים (ביום 29.11.2017), לממונה על חוק חופש המידע של רשות האוכלוסין (ביום 29.11.2017), לרשות הגנת הפרטיות (ביום 24.2.2019), ולמשנה לראש לישכת עורכי הדין בישראל (ביום 11.2.2018).
...
דיון והכרעה לאחר עיון בכתב העתירה וצרופותיה, נחה דעתי כי דין העתירה להידחות על הסף מחמת היעדר עילה להתערבות.
סבורני, כי מבין המקורות אליהם הפנה העותר, המקור בעל המשקל הרב ביותר לתמיכה בטענתו הוא תקנה 10(ד) לתקנות ההוצאה לפועל.
סוף דבר: העתירה נדחית על הסף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו