כתב האישום, הכרעת הדין והשתלשלות העניינים בתיק
הנאשם הורשע על-פי הודאתו ב-שתי עבירות איומים, לפי סעיף 192 ל-חוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין), תקיפה בנסיבות מחמירות של בת זוג, לפי סעיף 382(ב)(1) ל-חוק העונשין, היזק לרכוש במזיד, לפי סעיף 452 ל-חוק העונשין ו-גידול סם מסוכן, לפי סעיף 6 ל-פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973 (להלן: פקודת הסמים).
בית המשפט המחוזי קבע כי המערער "הפיק הלקח הראוי" והתחשב בעמדת אישתו, הקשר החיובי בין בני הזוג והרצון לשקם את הקשר, החשש כי "הרשעה עשויה למוטט ולפגוע בהליך השיקומי שהמערער עבר", כן "עלולה להכשילו בקידום תעסוקתי" וכפועל יוצא "עלולה ההרשעה לפגוע קשות בקשריי המשפחה, ביחסים בין המתלוננת והמערער". נקבע כי "אין ספק שקיים אינטרס צבורי בהוקעת מעשי אלימות במשפחה ואולם בד בבד קיים אינטרס לציבור, לא פחות חשוב, בשיקום המערער ומשפחתו".
ת"פ (שלום-ב"ש) 31842-10-19 מדינת ישראל נ' חזן (22.12.20) - לאחר שסקר הערכים המוגנים, מידת הפגיעה בהם, מדיניות הענישה בפסיקה, הכוללת גם ענישה צופה פני עתיד [ובכלל זה ת"פ (ק"ג) 21806-01-19 מדינת ישראל נ' חדד (14.6.20), ת"פ (ת"א) 21678-03-18 מדינת ישראל נ' גוסיינוב (24.6.20), ת"פ (רח') 899-04-18 מדינת ישראל נ' יפרח (24.5.20) ו-ת"פ (רח') 6336-11-18 מדינת ישראל נ' אזל (12.2.20)] - קבע כב' הש' דורון, כי בהחזקת 200 גרם סם מסוכן מסוג קאנבוס, מיתחם העונש ההולם נע מ-מאסר מותנה עד 7 חודשי מאסר בפועל, לצד ענישה נלווית.
המשתתפים האחרים לומדים ממנו רבות, וזאת במקביל להשתתפותו בקבוצת הבוגרים של בית נועם, אותה סיים לקראת מועד הטיעונים לעונש.
...
חומרה מיוחדת נודעת לעבירות אלימות כלפי בני משפחה, כפי שנקבע ב-ע"פ 6758/07 פלוני נ' מדינת ישראל (11.10.07), אליו הפנתה ב"כ המאשימה -
"מעשי אלימות בתוך המשפחה נתפסים כבעלי חומרה מיוחדת במערכת האיסורים הפליליים העוסקים בעבירות אלימות. הציפייה האנושית הטבעית הינה כי בתוך משפחה ישררו יחסי אהבה, הרמוניה, וכבוד הדדי. הפרתה של ציפייה זו הופכת את השימוש באלימות במשפחה לתופעה העומדת בניגוד עמוק לחוש הצדק האנושי... גורמים אלה ואחרים בשילובם, משווים מימד מחמיר לעבירות אלימות במשפחה. נפוצותן של עבירות אלה, והצורך להגן על קרבנות האלימות שהם על פי רוב חסרי ישע, תורמים אף הם להחמרה הנדרשת בענישה בעבירות אלה".
מקובלת עלי טענת ב"כ המאשימה, כי המחוקק לא הבדיל בין גידול סם לצריכה עצמית לבין גידולו שלא לצריכה עצמית, וכי תכלית האיסור היא למנוע הכנסת סם חדש למערכת הפצת הסם הכוללת, שכן "את נגע הסמים יש לעקור מן השורש" [ראו והשוו ע"פ 972/11 מדינת ישראל נ' יונה (4.7.12) אליו הפנתה ב"כ המאשימה].
על חשיבות המלצת שירות המבחן עמד כב' הש' דנציגר בסעיף 19 לפסק דינו ב-ע"פ 8706/15 חמודה נ' מדינת ישראל (6.7.16) -
"שירות המבחן הינו גורם סטטורי הממלא תפקיד חשוב ביותר ומייעץ לבית המשפט עצות שמשקלן רב... אף אם לא תמיד מתקבלת המלצת שירות המבחן, סבור אני שיש לתת לה משקל רב בנסיבות המקרה דנן ולאפשר למערער להשלים את ההליך הטיפולי-שיקומי,..., דבר שיהיה בו כדי להועיל בראש ובראשונה למערער עצמו, אך גם לציבור כולו".
בדבריו האחרונים של הנאשם לבית המשפט, הודה הנאשם על ההזדמנות שנתנה לו לעזור לעצמו, הביע חרטה על מעשיו וסיפר כי עבר דרך שיקום והתבוננות עצמית.
סוף דבר
הנאשם הורשע במספר עבירות המהוות מספר אירועים.
מכל המקובץ לעיל, בהינתן הליך הטיפול והשיקום המוצלח שעבר הנאשם, ובהינתן כי עודנו מצוי בהליך טיפולי, מצאתי כי יש למקם את הנאשם בתחתית המתחמים שקבעתי לאירוע הסמים ולאירוע האיומים ולחרוג לקולא מהמתחם שקבעתי לאירוע האחרון, ומשכך אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
9 חודשי מאסר על תנאי, למשך שלוש שנים מהיום, שלא יעבור כל עבירת אלימות מסוג פשע וכל עבירה על פקודת הסמים מסוג פשע;
3 חודשי מאסר על תנאי, למשך שלוש שנים מהיום, שלא יעבור כל עבירת אלימות מסוג עוון לרבות איומים;
קנס בסך 500 ₪, או 10 ימי מאסר תמורתו.