בבקשה נטען כי לא היה בידי הנושה להגיש תביעת חוב במועדה "שכן, הייתה הנושה מצויה בהליך מול רשות המע"מ, אשר חלק ממנו היה קשור בהמחאות של החייבת נשוא תביעת חוב זו. בהתאם ביום 20 במרץ 2018 שלחה הנושה מכתב למנהל המיוחד בתיק הפש"ר דנא, לעניין ההליך האמור. משהגיע ההליך ברשות מע"מ למיצוי, פעלה הנושה לגיבוש סופי ומפורט של תביעת החוב כנגד החייבת...".
החלטת המנהל המיוחד מיום 23.10.18:
ביום 23.10.18 ניתנה החלטת המנהל המיוחד בתביעת החוב של הנושה לפיה נדחתה כאמור בקשת הנושה להארכת מועד להגשת תביעת חוב (להלן-"החלטת המנהל המיוחד").
לאמור לעיל, השפעה ישירה גם על גובה תביעת החוב שאמורה הנושה להגיש למנהל המיוחד, שהרי באם מע"מ היו מסרבים להשיב לנושה את כספי ההחזר המגיעים לה, עקב טענות החייבת, הרי שהנושה הייתה זכאית לכלול במסגרת תביעת החוב מטעמה, גם את כספי המע"מ אשר על פי טענתה לא שולמו לה על ידי החייבת, ובהתאם קיים צדק בטענתה העקרונית של הנושה לפיה היה צורך להמתין עד תום חקירת מע"מ, בכדי לגבש סופית את גובה סכום החוב של החייבת לנושה.
ואכן כפי שקרה בפועל, לטענת הנושה חקירת מע"מ העלתה כי אין בסיס לטענות החייבת, וביום 23.4.18 קיבלה הנושה את ההחזר הנידרש ממע"מ, ובהתאם טוענת הנושה כי תביעת החוב של הנושה אינה כוללת את סכומי ההחזר שהתקבלו ממע"מ.
בנסיבות אלו, היה מקום לאשר לנושה הארכת מועד להגשת תביעת החוב מהטעם הענייני שיש בחקירת מע"מ כדי להשפיע על גובה חוב החייבת לנושה, וקיימת הצדקה מיוחדת למתן הארכת המועד בנסיבות בהן לא נסתרה טענת הנושה, לפיה חקירת המע"מ נבעה מטענה שקרית שהעלתה החייבת בפני מע"מ בדבר תשלום תמורה לנושה.
ראשית ובכל הנוגע לאנטרס ההסתמכות של הנושים על מצבת החובות שהתגבשה, ועל הסדר הנושים שהוצע, איחזור ואפנה לאמור בסעיפים 76-77, ובמיוחד לטענות הכונ"ר מהן עולה כי קיים טעם לפגם בהתנהלותו של המנהל המיוחד אשר נראה כי נחפז לאשר את הסדר הנושים, עוד בטרם נעשו על ידו הבדיקות המתחייבות כגון זימון החייבת לחקירה, בדיקת נכסיה, חיובה בהגשת דו"חות דו חודשיים ועוד, והמנהל המיוחד בחר ליתן דגש מופרז על הסכמת הנושים תוך היתעלמות מכך שחלק נכבד מהנושים המסכימים להסדר הם בני משפחתה הקרובים של החייבת.
כך הם פני הדברים ביחס לחייבת, כבר נידרשתי בעבר לשאלת "הנזק" העשוי להגרם לחייב, ממתן הארכת מועד לנושה המבקש להגיש תביעת חוב וקבעתי כי:" כפי שנקבע בע"א6416/01 בנבנישתי נ' כונס הנכסים הרישמי, פ"ד נז(4) 197, להליך פשיטת הרגל שתי תכליות עיקריות: האחת, כנוס נכסי החייב וחלוקתם בין נושיו בדרך הזולה, המהירה, היעילה, והשווה ביותר, והשנייה, לאפשר לחייב שאינו מסוגל לשלם את חובותיו לפתוח דף חדש בחייו על ידי קבלת הפטר מן החובות. חייב המבקש לפנות להליכי פש"ר, אינו יכול לטפח ציפיה לקבל במסגרת ההליך תוצאה כלכלית- משפטית אשר אינה מאזנת בין שתי התכליות לעיל, ובמקרה שבפנינו החייבת לא יכלה לטפח ציפייה לסיים את הליך הפש"ר מבלי שתדרש לשלם דבר לנושה היחידי הקיים בתיק, וגם אם החייבת טיפחה ציפייה כזו, הרי שציפייה זו אינה מהוה אינטרס משפטי הראוי להגנה באמצעות הליך פש"ר. לפיכך, לא ניתן לקבל את טענת החייבת כאילו אישור קבלת תביעת החוב באיחור, יגרום לה "נזק" או יפגע בציפיותיה הסבירות וקביעה זו מקבלת משנה תוקף בתיק שבפנינו שבו החייבת פנתה להליך הפש"ר אך ורק בכדי להסדיר את חובה לנושה.
...
[ראו גם החלטתי בפש"ר (חי') 31795-07-14 מלכה חנן נ' כונס נכסים רשמי מחוז חיפה (24.4.18, פסקה 35)].
סיכום
סיכומו של דבר, לאור כל מכלול הנסיבות שפורטו בהרחבה לעיל, ובשים לב לשלב בו מצוי ההליך, הפגמים בהליך אישור הצעת ההסדר, הנסיבות המיוחדות שמנעו מהנושה להגיש את תביעת החוב, והעדר אינטרס ראוי להגנה של הנושים והחייבת, יש מקום להאריך את המועד להגשת ערעור הנושה,ובנוסף ולגופו של ענין דין ערעור הנושה להתקבל.
בנסיבות אלו ועל אף שהוריתי על קבלת הערעור, מצאתי לנכון לחייב את הנושה בהוצאות המנהל המיוחד, בסכום של 5,000 ₪ ואציין כי מדובר בסכום הוצאות מופחת בנסיבות, וזאת לאור ההשגות אותן הבעתי באשר לדרך אישור הסדר הנושים בתיק זה.
עם זאת , לא מצאתי לנכון לחייב את הנושה בהוצאות החייבת בשים לב לכך שלא נסתרה טענת הנושה לפיה החייבת היא שגרמה לחקירה במע"מ בטענות שווא שהועלו על ידה , ואשר הובילה לכל השתלשלות העניינים נשוא החלטתי זו.
ניתנה היום, י"ב ניסן תשע"ט, 17 אפריל 2019, בהעדר הצדדים.