בית משפט השלום לתעבורה בעכו
פל"א 652-02-22 מדינת ישראל נ' מוסא
19 מרץ 2023
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה גרדי
בעיניין:
1 מדינת ישראל
באמצעות עו"ד תומר יצחקי
המאשימה
1 ראיק מוסא
באמצעות עו"ד חנא חורי
הנאשם
גזר דין
בעפ"ת (מרכז) 4518-07-09 ראובן חסן נ' מדינת ישראל ביטא בית המשפט עמדתו כלפי נהיגה תחת השפעת סמים:
"אין מקום לחוס על עברייני תעבורה המבצעים עבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול או בהשפעת סמים. התוצאות הקשות האפשריות כתוצאה מנהיגה זו עשויות לפגוע בכל אחד ואחת מיחידי החברה ללא הבחנה של גיל ומין, אלא בכל אדם באשר הוא אדם בהיותו משתמש בדרך, ואין לך לאדם שאינו משתמש בדרך.... מאסר בפועל הוא העונש הראוי למי שנתפס נוהג בפסילה, והוא העונש הראוי למי שנוהג בשיכרות כשהנהיגה בשיכרות אינה עבירה ראשונה".
נהיגה בפסילה - מדיניות ענישה
בעפ"ת 59810-07-12 דרור אביטל נגד מדינת ישראל (9.10.12), בהתייחסה למיתחם הענישה, בעבירות של נהיגה בפסילה, ציינה כב' השופטת ט' חיימוביץ': "מיתחם הענישה הקבוע לעבירות של נהיגה בזמן פסילה, נע בין מאסר על תנאי בנסיבות קלות באופן מיוחד, עד לתקופת מאסר בת שנה."
בעפ"ת (ב"ש) 43966-08-13 חאלד זידאן נגד מדינת ישראל (21.1.14), ציין בית המשפט את מיתחם הפסילה ביחס לעבירה של נהיגה בפסילה : "הטווח של עשרים וארבעה חודשי פסילת רישיון הנו בתוך מיתחם העונש ההולם, אשר נע בין 6 חודשים ועד לחמש שנים."
בעפת 10656-12-12 עאדל חמידי נ' מדינת ישראל (13.5.13) - בעבירות של נהיגה בפסילה, רישיון פקוע (3 שנים), ללא רישיון רכב וללא תעודת ביטוח, לאחר שרישיונו נפסל בשני הליכים שונים, לחובתו 22 הרשעות תעבורה, ורישום פלילי, בעטיו נשא מאסר בשל סחר בסמים, בהרשעה ראשונה של נהיגה בזמן פסילה, נגזרו 3 חודשי מאסר בעבודות שירות ו – 43 ימי מאסר בפועל, אותם ריצה כבר במסגרת המעצר, פסילה לשנתיים, פסילה מותנית, מאסר מותנה בן 8 חודשים והתחייבות.
למשיב עבר פלילי (23 הרשעות) ותעבורתי (16 הרשעות), והורשע בעבירות דומות של נהיגה בפסילה, כשהעבירות בוצעו זמן לא רב לאחר שהשתחרר ממאסר בגין ביצוע עבירות דומות, מהתסקיר עלה שקיים סיכוי ממשי לשקום, בעירעור אימץ בית המשפט את גזר דינו של בית משפט קמא בדבר הארכת המאסר המותנה בן 12 חודשים, בשנתיים נוספות, תוך הטלת רכיבי ענישה נלווים, פסילה בת 36 חודשים, הפעלת התחייבות כספית על סך 5,000 ₪ והתחייבות כספית בסך 10,000 ₪.
...
הנאשם שם הורשע, בין היתר, בנהיגה פסילה, כשמאסר מותנה תלוי ועומד נגדו ובית המשפט ציין:
"נאשם אשר חוזר ומבצע עבירות קשות, אך מבקש לשנות מדרכיו, לעלות על דרך הישר, ומבטא רצון כן ואמיתי אשר מתבטא לא רק בהבל פיו, אלא נתמך בראיות מוחשיות, בחוות דעת טיפוליות מקצועיות, נאשם כזה, מן הראוי לסטות מהעונש שראוי למדוד לו, ולבכר תחת זאת, ענישה שיהיה בה דגש על היבטים שיקומיים. אין ספק, אם יצליח שיקומו של העבריין במקרה כזה, יטיב הדבר עם החברה כולה. לכן, במקרה המתאים, יעדיף ביהמ"ש להקל בעונשו של העבריין כדי לאפשר לו להתמיד בדרך הישר, מתוך ראיית טובת הציבור."
לאחר ששקלתי טיעוני הצדדים, בחנתי את עברו של הנאשם, ועיינתי בתסקיר המבחן, אני סבורה שבמקרה שלפני, נוכח רצונו הכן של הנאשם להשתקם, שנתמך בתסקיר המבחן, יש להעדיף את המלצת שירות המבחן, על פני שליחתו של הנאשם למאסר.
נוכח מצבו הבריאותי של הנאשם אני סבורה שאף לא ניתן היה להטיל עליו מאסר בדרך של עבודות שירות.
לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
אני דנה את הנאשם ל- 6 חודשים מאסר על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה בזמן פסילה או עבירה לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה, או עבירה של נהיגה בשכרות, או עבירה של נהיגה בשכרות מכח סרוב או עבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים או של נהיגה תחת השפעת סמים.