מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

גורל רשימות מועמדים פגומות שהוגשו בבחירות לרשויות המקומיות

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

באשר לתקציב מכון המחקר, אין לדעת אם השערת הנאשם בדבר גורל העמלה הייתה נכונה שכן איש לא הועמד לדין בקשר אליו.
ההגנה ביקשה, כסוג טיעון של הגנה מן הצדק, לשקול לזכותו של הנאשם בעת גזירת העונש גם את היתנהלות המאשימה שהחליטה להעמידו לדין רק לאחר שהודיע על מועמדותו בבחירות לרשויות המקומיות.
היתנהלות זו אף "זכתה" לבקורת נוקבת מצדה של הוועדה (מוצג מס' 55 מתוך רשימת המוצגים שהגישה ההגנה לעונש) : " הטעם לדחיפות לדיון בבקשה מפורט בסעיף 33 לבקשה כך שלפי עמדת המבקשת מיתקיים אינטרס צבורי בעל חשיבות בקבלת החלטה בטרם יתקיימו הבחירות, כדי שיוודע בציבור שראש הרשות עומד בפני סיכון בהשעיה. לשם הגשמת אינטרס זה די לפרסם את עצם הגשת הבקשה, כתב האישום והסדר הטיעון. ההכרעה בעיניין יום אחד לפני הבחירות מהוה לטעמנו חריגה ממידתיות האיזון באינטרסים השונים, ואם המשיב לא ייבחר מחר, ממילא השעייתו תהיה מיותרת. אם ייבחר, כי אז ניתן יהיה לידון בצורך להשעותו, בשים לב לכך שהדיון בבית משפט ככל שיוקדם יהיה בעוד מספר ימים." באופן כללי מהוה המשכות ההליכים ענוי דין לנאשם, קל וחומר כשמדובר בנבחר ציבור שמעצם מעמדו חשוף לציבור ולתקשורת הרבה יותר מאדם "פרטי". חשיפה זו היא צדו השני של המטבע המאפיין כל תפקיד צבורי שאדם בוחר למלא, אך פעולה מנהלית של הגשת כתב אישום המתמשכת זמן רב ושאר פעולות המאשימה אינם צריכים להוות חלק מאותה משוואה, והם הגדילו שלא לצורך את הפגיעה בנאשם.
" ... קלון היא פגם מוסרי (moral turpitude בלעז) המעיד על בעליו שאין הוא ראוי לבוא בקהל ישרים, וממילא אין הוא ראוי לשאת באחריות ציבורית להחלטות ולמעשים אשר עינייני הכלל ושלום הציבור תלויים בהם... בהקשרים שונים, שבהם מדבר המחוקק במונח "קלון" משקף מונח זה עמדה ערכית- מוסרית, הגם שאמות המידה לקביעתו- משפטיות הן. מקובל כי קלון הנילווה לעבירה מוסיף לה יסוד של שלילה החורג מהמימד של הפרת החוק גרידא.
...
אצטט את המבוקש מתוך החלטת הועדה: "בנסיבות האמורות, ובשים לב לכך שעובדות העבירה המפורטות בכתב האישום אינן נמנות על הצד המחמיר של עבירות הפרת אמונים, אנו סבורים כי אין מקום בשלב הזה להיענות לבקשה". לעניות דעתי, אף שלא התבקשה, צדקה ועדת הבחירות שאפשרה לנאשם לממש את זכותו להיבחר.
(בג"ץ 5699/07 פלונית(א') נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד סב (3) 550 (2008): "...אך החשוב הוא, שקביעת הקלון אינה ענין ערטילאי. אין היא דבר שבעקרון. היא אינה נערכת בחלל ריק, ולעולם כפופה להקשר ולנסיבות. אין זו הצהרה כללית, אשר כוחה יפה לכל ענין ומטרה. השלכותיה ממוקדות. תכליתה קונקרטית. וקודם שתכלית זו מתקימת, אין כל משמעות לעיסוק בשאלת הקלון... מקצת הנסיבות האופפות את ענינו של מי שהורשע בדין ידועות כבר במועד ההרשעה. כוונתי היא לטיב המעשים שבוצעו, לתדירותם, לזהותם של אלה אשר נפלו להם קורבן, ולהלך רוחו של העברין. אך יש מבין הנסיבות הרלוונטיות להכרעה בשאלת הקלון, שלא יוכלו להתגלות אלא בשלב מאוחר. טלו, לדוגמה, את מהותו של העיסוק הציבורי בו יבקש אדם לשלוח ידו. ברי, כי אין ענינו של מי שהורשע בעבירות סמים קלות ויבקש לשמש, לצורך דוגמה, נציג הציבור במועצה לענף הלול (וראו סעיף 18(4) לחוק המועצה לענף הלול (ייצור ושיווק), התשכ"ד-1963), כענין אותו מורשע בעותרו להתמנות למועצתה של הרשות הלאומית למלחמה בסמים. בכל אחד מן המצבים האלה דרושה בחינה שונה של שאלת הקלון. "אחד השיקולים בקביעת הקלון מושפע ממהות המשרה" – כתבה חברתי, השופטת ביניש, בעש"מ 3362/02 מדינת ישראל נ' אבו-עסבה, פ"ד נו(5) 6, 11 (2002)"...
לפיכך, אני קובע שבמעשיו של הנאשם דבק קלון.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בערעורים שהוגשו לבית משפט זה מתבקש בית המשפט להורות על ביטול הבחירות – וכפועל יוצא מכך ועל פי מצוות החוק – על עריכת בחירות חדשות הן למועצת הרשות המקומית בית שמש והן לראש הרשות המקומית בית שמש.
ניתן אף לומר, שאם בהקשרים אלה ניתן להסתמך על ראיות מינהליות על מנת למנוע מראש את היכולת להישתתף (בבחירות לכנסת), ובשל מטרות ומעשים של הרשימה או המועמד, קל וחומר שניתן להסתמך עליהן מקום שבו השאלה היא תקינות הליך הבחירות עצמו (ובבחירות לרשויות המקומיות) והסעד המבוקש הוא ביטול הבחירות והחזרת העניין לבוחר.
לא נעלמה מעינינו טענת המשיבים, שלפיה הדגש בערעורים אלה צריך להתרכז בנקודה אחת שתכריע את גורלם: נקודה זו היא התשובה לשאלה בכמה מקרים הוכח שבפועל הייתה הצבעה על ידי מתחזה; כמה תעודות זהות ודרכונים נתפסו בפועל; ובאמצעות כמה מאלו שנתפסו התבצעה הצבעה בקלפי.
הליך הבחירות נפגם ו"זוהם" עד כדי כך, שאפילו אם התוצאות יכולות בסופו של יום לבסס זכייה בבחירות של מועמד זה או אחר (על פי רוב הקולות הכשרים, וכביכול בהיתעלם מן הליקוי) – הרי שהליך הבחירות היה כה לקוי, או שנפל בו פגם כה משמעותי, עד שאין מקום לקיימו ויש להורות על ביטול הבחירות (ראו פרשת Bell, בעמ' 663-665).
...
אפילו במסגרת המבחן המחמיר ביותר של אפשרות ממשית, כך נטען, אין מנוס מהמסקנה כי בנסיבות המקרה שעניינן התארגנות רחבה וממוסדת ששמה לה למטרה להטות את תוצאות הבחירות, אכן עלולה הייתה ההתארגנות להשפיע על התוצאות.
והגם שעולה קושי ממכלול זה והשפעה אפשרית שלו על תוצאות הבחירות כולן – לא נביע עמדה בנדון נוכח המסקנה שלפיה צריך ממילא לבטל את הבחירות בשל קבלת ערעור היועמ"ש. עם זאת, נביע את ציפייתנו ותקוותנו כי בבחירות החוזרות שייערכו בעקבות פסק דיננו זה, תבוא הקפדה – ואף הקפדה יתירה – מצד כל הגורמים האחראים על ניהול הבחירות, ובראשם מנהל הבחירות, על מילוי כל הוראות הדין, ובכללן עריכת גיליונות ספירה כפולים בכל קלפי והעברתם למשמרת לידי מנהל הבחירות.
בנסיבות המקרה שלפנינו ובשל מכלול הטעמים שפורטו בהרחבה לעיל, אין מנוס מביטול הבחירות והשבת העניין לבוחר – על מנת שיאמר את דברו.
התוצאה התוצאה היא אפוא, שאנו מקבלים את הערעורים ומורים על ביטול הבחירות שנערכו ביום 22.10.13 בבית שמש, הן לראש הרשות המקומית והן למועצת הרשות המקומית, ועל עריכת הבחירות שנית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בבחירות האחרונות לרשויות המקומיות שהתקיימות באוקטובר 2018 שקלה מירי להיתמודד באחת הרשימות.
בשנת 2009 פירסם כרמל במסגרת מדור קוראים בעתון ששמו "הבמה שלכם - תושבים כותבים", מאמר שכותרתו "גזל כספי התושבים קבוצת שומרי 3", המעלה תהיות באשר לגורל כספים שהעבירה המועצה האיזורית לחפ"ק (החברה לפיתוח קיסריה) לטובת הטיפול בשכונה (כ-7 מש"ח).
לאחר דברים אלה החל כרמל להשמיץ את מירי, לטעון טענות כנגד יושרתה ואיכות עבודתה העיתונאית, לפגוע במועמדותה בבחירות לרשויות המקומיות (אשר הוסרה), ובהתקשרותה עם המועצה האזורית חוף הכרמל בקשר לעריכת והפצת העתון "חופהכרמל", אשר לא חודשה ביום 31.8.2018 לראשונה לאחר כימעט עשור של עבודה משותפת.
במסגרת פירסום זה נכללו האמירות הפוגעות הבאות: "0 יושרה עיתונאית, כוונות נסתרות, ואף חשש לעשיית רווח שלא ביושר, לכאורה"; "פגעת בצורה תחמנית ושקרית, בנציגי הישוב, שיעבדו ללא לאות לטובת הישוב, בהיתנדבות וללא תועלת אישית"; "חוצפתך אינה יודעת גבולות. במשך כל הקדנציה שלנו, חיבלת במאמצנו לשפור הישוב, ותמכת בבניה במרכז קיסריה ..." אין ספק כי מדובר באמירות פוגעות, שיש בהן להשפיל את מירי, לבזותה בשל תכונות המיוחסות לה (העדר יושרה עיתונאית, היתנהלות תחמנית ושקרית, חבלה במאמצי כרמל לשפור היישוב, עשיית רווח שלא ביושר, פעולה נגד רווחת ואיכות חיי התושבים, זהום מערכת הבחירות, היתנהלות פגומה ממניעים זרים, ניהול עתון דמוי פרבדה), כמו גם לפגוע במשלח ידה (הוצאה לאור של עיתונים).
מירי אף שקלה להיתמודד לראשות הרשות המקומית בבחירות האחרונות לרשויות המקומיות, אולם בסופו של דבר חזרה בה מכוונתה זו. יחד עם זאת, איני סבורה כי בנסיבות העניין חוסים הביטויים, ולמצער חלקם, תחת ההגנה הקבועה בסעיף 15(4) לחוק איסור לשון הרע, הן משום שנוסחו כעובדות ולא כהבעת דיעה גרידא והן משום שלא שוכנעתי כי פורסמו בתום לב. התביעה הוגשה כנגד מספר פרסומים, הכוללים ביטויים שחומרתם שונה.
...
סוף דבר דין התביעה להתקבל ודין התביעה שכנגד – להידחות.
הנתבע ישלם לתובעת פיצויים בסכום כולל של 12,000 ₪.
כן ישלם הנתבע לתובעת הוצאותיה בסך 2,000 ₪ ושכר טרחת עו"ד בסכום כולל של 4,000 ₪.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הפרוטוקול מיפרט כי הוגשה בקשה אחת לאשר התמודדותו של גוש, גוש שייקרא "אחדות בועד", תוך שפורטה רשימת המועמדים הנכללים בגוש זה. ועדת הבחירות החליטה לאשר את רשימת השמות שנכללה בגוש בפתק ההצבעה וקבעה את תוכנו של פתק ההצבעה (נספח 15 לתגובת המשיבים).
גם אם תיתקבל הטענה לפגם, הבחירות הביאו לכך שהעמותה שבה לתפקד, התוצאות לימדו כי מועמדים שנכללו ברשימה נבחרו גם באמצעות הרשימה וגם קיבלו קולות באופן עצמאי.
אף שהצדדים לא הרחיבו בשאלה זו אציין בקצרה כי בכל הנוגע לבחירות לכנסת ולרשויות המקומית נקבע מבחן כפול ומצטבר ולפיו ערעור בחירות יתקבל כאשר הבחירות לא התנהלו כחוק; וכאשר היה בליקוי זה כדי להשפיע על תוצאת הבחירות (ר' סעיף 86(א) לחוק הבחירות לכנסת [נוסח משולב], התשכ"ט-1969 וסעיף 73(ב) חוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה-1965).
מספר הקולות הנפרדים שניתנו לכל מועמד באופן אישי הוא שונה ממועמד למועמד אך השוואת האחרונים ברשימת ה-12 ומספר הקולות שקבלו: אמנון הדס (81), ישראל קיסר (76) ומאיר כודדה יציב (75), לשלושת המועמדים העצמאיים הבאים: משה גורל (71), אברהם דורון בקשי (66), ורפאל צפניה (63), יכולה ללמד על מידת ההשפעה של ההשתייכות לרשימה ועל האפשרות שאילמלא דרך זו התוצאה הייתה אחרת.
...
למסקנה זו הגעתי על יסוד הנימוקים הבאים: איני מקבל את טענת המשיבים וחברי ועדת הבחירות למודעות המבקשים להחלטה שהתקבלה ביום 28.7.19, נוכח אי אזכור ההחלטה בהודעה מס' 1 של ועדת הבחירות.
יישום מבחן זה בשינויים המחויבים לענייננו מביא למסקנה כי אכן אין מנוס מביטול הבחירות ועריכת בחירות חדשות.
סיכום על יסוד כל האמור, אני מקבל את התובענה, במובן זה שתוצאות הבחירות שנערכו ביום 15.9.19 בטלות.
אני מורה לעמותה לקיים בחירות נוספות להנהלת העמותה, שייערכו בהתאם לתקנון הבחירות, וזאת בתוך 6 חודשים.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

בנסיבות אלה, הוחלט על הכרעה בין שתי הרשימות "על פי גורל" בהתאם לסעיף 67(7) לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה-1965 (להלן: חוק הבחירות).
ביום 8.12.2013 הגישה המשיבה ערעור בחירות, שבגדרו ביקשה כי יבוטל מינויו של המבקש 2 למועצת הרשות, ובמקומו ימונה המועמד השני מטעמה.
לחלופין, ומטעמי זהירות, הצהירה המשיבה כי בכוונתה להגיש ערעור שכנגד אם תנתן רשות ערעור, ביחס לטענותיה שנדחו בפסק הדין קמא בנוגע לפגמים אחרים שנפלו לכאורה בבחירות למועצת הרשות המקומית.
...
בצד האמור, נטען כי טענה זו לא הועלתה בהזדמנות הראשונה במהלך הדיון המקדמי שהתקיים בבית המשפט לעניינים מינהליים, ודינה להידחות גם מטעם זה. מטעם אחרון זה, סבורה המדינה כי יש לדחות גם את טענות המבקשת ביחס לאופן ביצוע בדיקת הפתקים הפסולים, לאחר שטענות אלה לא הועלו במועד.
לאחר בחינת הבקשה והתשובות, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות.
נוסף על כך, גם טענה אחרונה זו לא הועלתה בהזדמנות הראשונה, ודינה להידחות אף מטעם זה. הבקשה נדחית אפוא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו