לבסוף, הסדר הפשרה גובש, כאמור, בסיועו של מגשר אובייקטיבי ומוערך, אשר בחן את מכלול הנסיבות ואת בסיסי הנתונים, אשר כאמור, לא היו במחלוקת בין הצדדים, והמליץ על סכום הפשרה תוך ניתוח מפורט של סכויי וסכוני כל אחד מהצדדים במסגרת ניהול התביעה, באופן שיש בו להפיג את החשש המבני הטמון באישור הסדרי פשרה בהליכים ייצוגיים, של העדפת האנטרס האישי של התובע המייצג ושל באי כוחו לקבלת גמול ושכר טירחה, על פני אינטרס הקבוצה אותה הוא ביקש לייצג.
במסגרת פסק הדין אימץ בית המשפט את שיטת האחוזים כשיטה המובילה לפסיקת שכר טירחה בתובענות ייצוגיות בהן הסעד הסופי הנו סעד כספי וקבע כי שיעור השכר שייפסק יושפע מנסיבות ההליך, מהאופן בו הסתיים ההליך ומגובה הסכום שנפסק; כי שכר הטירחה יחושב מתוך הסכום שנגבה על ידי הקבוצה בפועל; וכי שכר הטירחה יחושב בשיעור מדורג, כך שככל שסכום הפשרה גדל, שיעור שכר הטירחה קטן.
ואולם, בית המשפט הדגיש כי אין לקבוע מראש ובאופן עיקרוני מהו שיעור שכר הטירחה באחוזים שיש לפסוק לעורך הדין המייצג שכן קביעת שכר הטירחה נגזרת מנתוניו הפרטניים של כל מקרה ומקרה, ולא ניתן להצביע מראש על שיעור קבוע לשכר טירחה.
יישום המדריגות שנקבעו בעיניין רייכרט (תוך עדכונן כאמור), יחד עם הקביעה בעיניין אוסטרובסקי, המקובלת עליה מטעמיה, ולפיה יש לחשב את שכר הטירחה (ללא רכיב המע"מ) מתוך סכום הנטו (היינו הסכום שיוותר לקבוצה לאחר תשלום הגמול לתובע והחזר הוצאותיו ולאחר תשלום שכר הטירחה (ללא רכיב המע"מ) ומבלי שיופחתו מסכום זה ההוצאות שהוצאו לגיבוש הפשרה או יוצאו לשם ממושה), מביא לכך שהרף העליון של שכר הטירחה בעניינינו עומד על 4,367,000 ₪ בצרוף מע"מ.
אציין כי בהתאם לעקרונות שנקבעו בעיניין רייכרט ובעניין אוסטרובסקי, מקום בו ההליך מסתיים בפשרה, בטרם נוהלה התביעה לגופה, ראוי, במקרה הרגיל, לבצע הפחתה מסוימת מהשיעורים הללו.
...
בענייננו, הגם שההליך מסתיים בפשרה, באתי למסקנה כי לא רק שאין מקום לבצע הפחתה כאמור, זאת בשל מספר טעמים מצטברים וביניהם היות התובענה תקדימית ובעלת חשיבות ציבורית, מורכבות ניהול ההליך הן בשלב בקשת האישור והן בשלב ניהול התובענה, עד לשלב הגשת התצהירים, ניהול המו"מ לפשרה ופעולת באי כוח התובע המייצג לכל אורך ההליך באופן מסור ומקצועי, אלא יש מקום, מטעמים אלה, לחרוג מעט מן הרף שנקבע כלפי מעלה ולהעמיד השכר על סך של 4,600,000 ₪ בצירוף מע"מ.
סוף דבר
לאחר שבחנתי את הסדר הפשרה, מצאתי את ההסדר סביר והוגן ועל כן הגעתי למסקנה כי יש לאשרו, זאת בכפוף לתיקון להוראות ההסדר, עליו הסכימו הצדדים במסגרת הדיון בבקשה לאישור הסדר פשרה, כמפורט בסעיף 51 לעיל ולאמור להלן.
הקבוצה עליה חל הסדר הפשרה היא, כאמור: "כל מי שקיבל מבטוחה שירות ניהול תיקי השקעות, ולחשבונו נרכשו ניירות ערך של חברות מקבוצת אי.די.בי. (כהגדרתה בהסדר הפשרה) החל מיום 24.11.2007 ועד ליום 4.4.2016". מובהר כי ככל שחברות מקבוצת אי.די.בי קיבלו מבטוחה שירותי ניהול תיקי השקעות הן לא יהיו חלק מהקבוצה, לא יכללו ברשימת הזכאות, כפי שהוגדרה בהסדר הפשרה, והן לא תהיינה זכאיות לפיצוי כלשהו במסגרת הסדר פשרה זה.
מתוך סכום הפשרה הכולל אותו תשלם הנתבעת ישולמו, במועדים הקבועים בהסדר ובהתאם למנגנונים המפורטים בו (ובכפוף לאמור בסעיף 98 להלן):
החזר הוצאות שהוציא התובע בפועל לצורך ניהול התביעה בסך כולל של 265,000 ₪ בתוספת מע"מ.
גמול לתובע המייצג בסך כולל של 960,000 ₪ בצירוף מע"מ.
שכר טרחה לבאי כוח התובע המייצג בסכום כולל של 4,600,000 ₪ בצירוף מע"מ.
סכום כולל של 335,000 ₪, אשר יוקצה לטובת החזר הוצאות שהוצאו בפועל לשם גיבוש ההסדר ושאו יידרשו לצורך מימושו.
אני מורה לנתבעת על פרסום הודעה לציבור בהתאם להוראות סעיף 25(א)(4) לחוק תובענות ייצוגיות, בשני עיתונים יומיים בשפה העברית בעלי תפוצה רחבה, כאשר הנתבעת היא שתישא בעלות פרסום המודעה.