כחודש לאחר מתן היתר הבניה, שיגרה התובעת לנתבעת מכתב דרישה להחזר סך של 5,783,503 ₪ אשר נגבו לטענתה ביתר ושלא כדין, והכל כפי שיפורט להלן; הנתבעת דחתה את דרישות התובעת, ראו מכתב התשובה מטעמה מיום 12.11.18, שני המכתבים צורפו כנספחים ג' ו- ד' לכתב התביעה.
כך טוענת התובעת שהעירייה גבתה סכומי כסף משמעותיים נוסף להיטלי הפיתוח (בגובה 13 מיליון ₪), שלא לפי דין או הסכם; כך טוענת התובעת שהנתבעת ניסתה לטעון כי קיבלה חוות הדעת המשפטית טרם הוצאת דרישת התשלום, בעוד במהלך שמיעת הראיות התברר כי זו התקבלה בדיעבד (ראו עדות גב' יעקובי בעמ' 50, שו' 24-30); הציגה דוגמה מטעה לחישוב לפי "בית עסק" (אשר עסק בהקמת בית קפה) במסגרת חפוש אחר חיוב פרויקטים של "דיור מוגן" אחרים שלא על פי "מגורים"; טענת הנתבעת לפיה כלל המקרים הקודמים בהם חיוב "דיור מוגן" נעשה על פי "מגורים" הם המוטעים, בעוד החיוב הנוכחי בוצע כהלכה.
בהסתמך על המקורות המצוטטים לעיל טוענת הנתבעת כי עבור התובעת השמוש בנכס מהוה שימוש עסקי גרידא, ולכן אין להגדיר את הנכס כמקרקעין למגורים (ומפנה בעיניין זה ע"מ (ת"א) 94-97 ליברמן יהושע נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה פתח תקוה [פורסם במאגרים 21.12.98] (להלן: "פס"ד ליברמן") בעמ' 6: "אין ספק כי את דיירי הדיור המוגן משמש המקום למגורים, ואולם מבחינת העותרים המדובר בשימוש עסקי... לא ניתן להיתעלם מן ההיבט העיסקי שבבסיס הדיור המוגן".
עוד טוענת הערייה כי היטלי פיתוח, בשונה מארנונה, מוטלים על בעלי הנכס ולא על המחזיקים בו. הסיבה לכך לדבריה טמונה בעובדה כי "...עקרון זה מבוסס על התפיסה שמערכת התשתית המותקנת על ידי הרשות המקומית מיועדת להשביח את הנכס, לשרתו ולהגדיל את אפשרויות הניצול שלו וההנאה ממנו - כל זאת לטווח ארוך ולשנים רבות. לפיכך הינה והמוטב העקרי מהתקנתה של מערכת התשתית הוא בעל הזכויות בנכס, ועל כן הוא שאמור לשאת בעלות מימונה, ולא זה המחזיק בו לתקופה קצובה" (מתוך דבריו של עפר שפיר בספרו 'אגרות והיטלי פיתוח ברשויות מקומיות').
באשר לחוות הדעת שניתנה על ידי עו"ד יונתן מוטעי (נספח י"ב לתיק המוצגים של הנתבעת), טוענת הנתבעת כי פנתה לקבלת ייעוץ משפטי טרם הוצאת דרישת התשלום, ולאור חוות הדעת שקבלה נקטה בחיוב לפי תעריף עסקים ולא בית מגורים.
בפס"ד עמותת דיירי הדיור המוגן נקבע בסעיף 21 כדלקמן: "בבואנו לפרש הוראת חוק אנו רשאים להביא בחשבון גם את פרשנות הרשות הלכה למעשה (בג"ץ 6395/98 אלקושי נ' קצין התגמולים משרד הביטחון, פ"ד נד(1) 454, 462 (1999) והאסמכתאות שם). יש בפרשנות הרשות כדי להוסיף נופך של תמיכה וחיזוק לפירוש העולה בקנה אחד עם הפרקטיקה הנוהגת (רע"א 3527/96 צ'צקס אקסלברד נ' מנהל מס רכוש אזור חדרה, פ"ד נב(5) 385, 408-407 (1998) והאסמכתאות שם. לדיעה אחרת, לפיה משקלה של הפרקטיקה לפיתרון סוגיה של פרשנות הוא כמשקל נוצה, ראו דעתו של השופט חשין בבג"ץ 3648/97 סטמקה נ' שר הפנים, פ"ד נג(2) 728, 743-742 (1999))".
ובבג"ץ אלקושי שנזכר לעיל נקבע: " כבר אמרנו לא אחת בעבר, כי כאשר מבקשים אנו להכריע בשאלת פרשנותה של תקנה, רשאים אנו להביא בגדר שיקולינו הפרשניים גם את הפרשנות הנתנת לתקנה הנדונה על-ידי הרשות המינהלית, המיישמת את הוראותיה. אכן, הפרשנות הנהוגה בידי הרשות אינה מחייבת אותנו, ובית-המשפט הוא שיכריע בעיניין הפרשנות הנכונה, אך בין יתר השיקולים שבית-המשפט ישקול בבואו לפרש תקנה או הנחיה מינהלית, רשאי הוא בנסיבות המתאימות להביא בחשבון גם את הפרשנות הנוהגת על-ידי הרשות, הפרשנות המיושמת על-ידיה הלכה למעשה".
במקרה שלפנינו הוכח בפניי כי במקרים אחרים, "משען" ו"גבע" חייבה הנתבעת "דיור מוגן" כבניין מגורים, לצורך חיוב בהיטלי פיתוח.
...
לטענת הנתבעת, אף שנוסח ההסדר הקבוע בתוספת השלישית לתקנות היתר בניה שונה בשנת 2006, והנוסח המחייב הוא הנוסח שעמד בתוקף במועד החיוב (קרי הנוסח החדש), הרי שעדיין אין הדבר מוביל למסקנה כי פירי מעליות אינם שטחים ברי חיוב בתשלום היטלי פיתוח, שכן נמחקה ההגדרה של המונח "שטח קומה". חרף שינוי זה, נוסח תקנה 1.00.2 לתוספת השלישית כיום קובעת כי "שטחו של בנין או תוספת לבנין הוא השטח הכולל שהותר לבניה, המחושב לפי תקנות אחוזי בניה, והכולל שטחים למטרות עיקריות ושטחי שירות...", תוך הפניה לתקנות חישוב שטחים, בהם שטחי שירות מוגדרים כ"שטחים שנועדו בתכנית רק למתן שירותים נלווים למטרה מן המטרות העיקריות.
כן ראוי להפנות גם בנקודה זו להלכה בדבר התנהלות הרשות במשך השנים, התומכת בפרשנות התובעת, והתנהלותה בעניין תדהר, ראו גם המובאות בעניין זה בסעיפים 45-46 לעיל, היפים גם לנקודה זו. לפיכך, לא מצאתי כי המקרה נדון מצדיק החלת קריטריונים אחרים ביחס לתובעת, ויש לקבל את תביעת התובעת במלואה, ככל שנוגעת היא לרכיב זה.
לאור המסקנות אליהן הגעתי בעניין הסיווג, ומאחר ונדרש חישוב על פי הקריטריונים אותם קבעתי לעיל, מתייתר הצורך לדון בטענה השלישית החלופית, בדבר סבירות תעריפי הנפח.
סוף דבר (לשלב זה) – יש לפעול כאמור בסעיף 50 לעיל; יש להשיב את הסכומים הנדרשים בגין חיוב יתר הנובע מפירי המעליות.