בנוסף, יש לידון בטענה אותה העלתה הערייה רק בסיכומיה, ולפיה מתקיימים במקרה דנן התנאים להרמת מסך ההיתאגדות בין החברה לבין בעלי מניותיה, בהתבסס על סעיף 6 לחוק החברות, כך שניתן להטיל את החיובים החלוטים, שבהם חבה החברה, על בעלי מניותיה.
דיון והכרעה
האם היתקיימו התנאים להרמת מסך בהתאם להוראת סעיף 8(ג) לחוק ההסדרים?
סעיף 8(ג) לחוק ההסדרים קובע כדלקמן:
"על אף הוראות סעיף קטן (א) והוראות כל דין, היה הנכס נכס שאינו משמש למגורים, והמחזיק בו הוא חברה פרטית שאינה דייר מוגן לפי חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972 (בסעיף זה – עסק), ולא שילם המחזיק את הארנונה הכללית שהוטלה עליו לפי סעיף קטן (א), כולה או חלקה, רשאית הרשות המקומית לגבות את חוב הארנונה הסופי מבעל השליטה בחברה הפרטית, ובילבד שהתקיימו לגביו הנסיבות המיוחדות המנויות בסעיף 119א(א) לפקודת מס הכנסה, בשינויים המחויבים...". (ההדגשה שלי - י.ל)
היות שסעיף 8(ג) לחוק ההסדרים מפנה להוראת סעיף 119א(א)(3) לפקודה, אזי יש להדרש לסעיף זה הקובע כך:
"בלי לגרוע מהוראות פסקות (1) ו-(2), היה לחבר בני אדם חוב מס סופי והוא התפרק או הפסיק את פעילותו בלי ששילם את חוב המס האמור, יראו את הנכסים שהיו לחבר כאילו הועברו לבעלי השליטה בו בלא תמורה, וניתן לגבות מהם את חוב המס, אלא אם כן הוכח אחרת להנחת דעתו של פקיד השומה". (ההדגשה שלי - י.ל)
מכאן שהתנאים המצטברים הנדרשים לצורך ייחוס החוב לבעלי השליטה בחברה, בהתבסס על הוראת סעיף 8(ג) לחוק ההסדרים וסעיף 119א' לפקודת מס הכנסה, הם:
מדובר בנכס שאיננו משמש למגורים;
המחזיק בנכס הנו חברה פרטית, שאינה דייר מוגן;
החברה המחזיקה לא שילמה את חוב הארנונה;
בעל המניות, ממנו מבקשים לגבות את חובות החברה, הוא "בעל שליטה" בחברה;
החברה התפרקה או הפסיקה פעילותה מבלי ששילמה את חוב המס האמור;
יראו את הנכסים שהיו לחברה כאילו הועברו לבעלי השליטה בלא תמורה, אלא אם הוכח אחרת.
הנתבעים טוענים עוד, שהעדה היחידה מטעמה של הערייה היתה הגב' מננה יוספשווילי (סגנית מנהל מחלקת עסקים בערייה), כלל לא התייחסה בעדותה לפעילות החברה, וממילא לא הראתה שנעשה שימוש לרעה באישיות המשפטית של החברה לצורך המנעות מתשלום חוב המסים.
סעיף 6(א) לחוק החברות קובע:
"(1) בית משפט רשאי לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן, במקרים החריגים שבהם השמוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באחד מאלה:
...
לאור קביעתי הנ"ל, ובשים לב שאין מחלוקת ביחס לסך של 788,080 ₪, הוא הסכום הנתבע בכתב התביעה, אזי ביחס לנתבעים 3 ו- 4 התביעה מתקבלת באופן חלקי, במובן זה שאני מחייב אותם לשלם לעירייה חלק יחסי מהחוב לעירייה, כשיעור חלקם בהון המניות.
סוף דבר
התביעה כנגד הנתבעת 1 מתקבלת במלואה.
התביעה בעניינם של הנתבעים 3 ו- 4 מתקבלת באופן חלקי, במובן זה שנתבע 3 ישלם לעירייה סך של 120,182 ₪ ואילו הנתבע 4 ישלם לעירייה סך של 147,765 ₪.