עם זאת, סבורני כי ניתן להסתייע בפסיקה שהתייחסה לשאלה קשורה, והיא זכותה של הנתבעת לגביית "דמי היתר" במקרים שבהם החוזה לא כלל הוראה בעיניין זה.
בפסקי הדין הראשונים שדנו בגביית דמי היתר כאשר החוזה שותק, הדגש הושם על הכלל של "הפרשנות נגד המנסח" ועל חובת ההגינות של הרשות, שמכוחה נגזרת חובתה לגבות "דמי היתר" רק כאשר קיים לכך עגון ברור בחוזה (ראו: עניין הוד אביב פיסקה 67 לעיל; עניין הדר, פיסקה 73 לעיל; ע"א 3979/01 בניני ישקו ומקרקעין בע"מ נ' מינהל מקרקעי ישראל פ"ד נז(5), 423, (2003)).
(ברק ארז, משפט מנהלי, 294; ראו גם שם, 602; לסקירה ראו גם ע"א (מחוזי ת"א) 2154/04 קרן קיימת לישראל – מינהל מקרקעי ישראל נ' ישפרו חברה ישראלית להשכרת מבנים בע"מ (20.8.2009), בקשת רשות ערעור על פסק הדין נדחתה ברע"א 8007/09 ישפרו חברה ישראלית להשכרת מבנים בע"מ נ' קרן קיימת לישראל על ידי מינהל מקרקעי ישראל (4.5.2010)).
...
פשר הפער בין תיאור הבקשה לבין ההיתר שניתן בפועל לא הובהר (וראו את דברי מנהל התובעות בעמוד 25 לפרוטוקול), אולם אין חולק כי בסופו של דבר ניתן כאמור היתר בנייה שהתייחס אל כלל השטחים שפורטו לעיל.
המסקנה היא אפוא כי יש לקבל את התובענה ביחס לתשלומים ששילמו התובעות עבור פינוי עודפי חפירה, שכן אלה הוטלו עליהן שלא כדין.
התביעה להשבת "דמי ההיתר" שנגבו מחברת מאור נדחית בזה.
עם זאת, בשים לב להתנהלות הנתבעת בעניין החלטת הוועדה המקומית בבקשה להיתר שבמידה רבה הביאה למצב שנוצר, ובשים לב לכך שלגבי חלק התובענה שנתקבל לא הוברר מה היה הבסיס החוקי לגביית התשלומים בגין פינוי עודפי החפירה מעיקרא, כמו גם לכך שהנתבעת נמנעה מלהשיב לפניות התובעות בעניין – בשים לב לכל אלה, אני מורה כי הנתבעת תישא בהוצאות התובעות בגובה סכום האגרה שהיה עליהן לשלם עבור הסכומים שנפסקו להן, וכן בשכר טרחת עורך דינן בסך של 20,000 ₪.