מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

גבייה יתר של דמי אשראי בפוליסות ביטוח

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

פסק הדין השני ניתן ביום 24.7.14 בעיניין חברות הביטוח הפניקס, כלל, מנורה ומגדל כדלקמן: ת"צ (מחוזי מרכז) 7340-07-11 פליישמן נ' הפניקס חברה לביטוח בע"מ; ת"צ (מחוזי מרכז) 7387-07-11 רוטנברג נ' כלל חברה לביטוח בע"מ; ת"צ (מחוזי מרכז) 7418-07-11 רווח נ' מנורה חברה לביטוח בע"מ; ת"צ (מחוזי מרכז) 23112-07-11 צורף נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ. ביום 17.6.15 הודיעה איילון כי "בבדיקות מדגמיות ואחרות שנעשו נמצא כי ברוב המוחלט של המבוטחים לא היתה גביית דמי אשראי ביתר. בפוליסות בהן היתה גביית יתר מדובר בגביית יתר נמוכה משמעותית מהנטען בתובענה וביחס להסדרי הפשרה שאושרו בעבר בנושא גביית דמי אשראי לגבי חברות הביטוח הגדולות. למעשה, איילון גבתה ביתר בנסיבות חריגות בלבד, בעיקר בחלק מהמקרים בהם נעשו שינויים בפוליסה לאחר מועד הפקתה". עוד הודיעה איילון כי היא "החלה במהלכי שיפור והחלפת מערכות הגביה שלה"; כי "כבר במהלך שנת 2013 החלה החלפת התשתית כאמור ומערכת הגביה החדשה עליה ניתן לפתח פיתרונות, החלה לפעול בשלהי שנת 2014, עוד לפני הגשת התובענה הייצוגית"; כי "ביום 10.6.15 הופעל מנגנון המונע גביית יתר בפוליסות פרט מקום בו נעשתה גבייה ממוכנת (בכרטיס אשראי או בהוראת קבע. צוין כי הרוב המכריע של המבוטחים בפוליסות פרט משלם בגביה ממוכנת) וכי "איילון פועלת בשיתוף עם חברת תוכנה חיצונית ליישום פיתרונות גם ליתר הפוליסות בהן יש חיוב בדמי אשראי ולהערכתה הנושא יוסדר עד ליום 31.12.15". ביום 18.6.15 הורה בית המשפט (כב' השופט גרוסקופף) לצדדים "להמשיך במגעים ביניהם לגיבוש הסדר פשרה ברוח ההסדרים שאושרו בעבר ביחס לחברות ביטוח אחרות בנוגע לאותן טענות". ביום 9.11.15 מינה בית המשפט את מר אבי אייכלר כמומחה מוסכם מטעם הצדדים (להלן: "המומחה") לבחינת הקף גביית היתר של המשיבה.
...
בנוסף, מקובלת עלי טענת המשיבה בדיון שהתקיים כי הבדיקה לגבי גביה עודפת של דמי אשראי בביטוחים האחרים קשה ביותר, שכן המצגים שנטען שהוצגו למבוטחים טעונים בחינה פרטנית.
הממונה על ביצוע ההסדר בהתאם להסכמת הצדדים (והסכמת הממונה), אני ממנה את פרופ' אלון קלמנט לתפקיד הממונה על ביצוע ההסדר (לעיל ולהלן: "הממונה").
ב"כ המשיבה ימסור לממונה עותק מהסדר הפשרה ביחד עם עותק מפסק דין זה. סיכום אני מאשר את הסדר הפשרה בהתאם למפורט בפסק דין זה. עילות התובענה פורטו בסעיף 12 לעיל, והסעדים שהתבקשו פורטו בסעיף 13 לעיל.
אני מאשר את נוסח ההודעה בדבר אישור הסדר הפשרה, שצורף כנספח 3 להסדר הפשרה, בהתאם לסעיף 25(א)(4) לחוק.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

נגד המבקשת (להלן: "שומרה") תלויות ועומדות שתי בקשות אישור באותו נושא – טענה לגביית יתר של דמי אשראי בענפי הביטוח הכללי (אלמנטארי).
מטעם זה יש לאפשר ניהול שתי התובענות זו לצד זו. על מנת שהגדרות הקבוצות המיוצגות בשתי התובענות יהיו בפני הקורא נביאן להלן: הגדרת הקבוצה בבקשה המוקדמת: "כל בעלי הפוליסות ו/או המוטבים ו/או המבוטחים שבוטחו על ידי המשיבה בפוליסות ביטוח בענפי הביטוח הכללי ואשר שילמו למשיבה דמי אשראי ו/או דמי גביה ו/או דמי הסדר תשלומים ביתר תוך חריגה מהוראות הדין ו/או תוך חריגה מהוראות שעורי הריבית אשר הוצגו למבוטחים בפוליסות, ב-7 השנים שקדמו לתובענה". הגדרת הקבוצה בבקשה המאוחרת: "כל בעלי הפוליסות ו/או המוטבים ו/או המבוטחים שבוטחו על ידי המשיבה בפוליסה אשר תקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (קביעת אחידות מטבע בחוזי ביטוח ודמי ביטוח באשראי), תשמ"ד-1984 (להלן: "תקנות האשראי") חלה עליה, למעט פוליסת ביטוח אישי כהגדרתה בתקנות האשראי (ההדגשה שלי – י.ק.), ואשר שילמו למשיבה ריבית, דמי אשראי, דמי גביה, דמי הסדר תשלומים ביתר או כל תשלום דומה לאלה תוך חריגה מהוראות הדין ו/או תוך חריגה משיעורי הריבית אשר הוצגו בפוליסות".
...
לאחר שעיינתי בבקשה למחיקת הבקשה מאוחרת, ובתשובות שהוגשו לאחריה, הגעתי למסקנה כי דין הבקשה להתקבל, והנימוקים לכך יובאו להלן.
האמור לעיל אינו מייתר את הצורך בבדיקת שיקולים נוספים, ובכללם את הסדר הכרונולוגי בו הוגשו הבקשות (ובעניין זה אני סבור כי ככל שמועד הגשת הבקשה המאוחרת מרוחק יותר ממועד הבקשה המוקדמת צריכים להיות טעמים כבדי משקל על מנת להעדיף את הבקשה המאוחרת), תום הלב של הצדדים ושל המייצגים, איכות המייצגים, ושיקולים מערכתיים.
תוצאת האמור לעיל היא כי אני מורה על מחיקת בקשת האישור המאוחרת בת"צ 42249-07-17.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כפי שמתואר בפסק הדין המאשר את הסדר הפשרה, בשנת 2011 הגיש בא הכוח המיצג חמש בקשות לאישור תובענות כייצוגיות נגד חמש מחברות הביטוח הגדולות במשק שעניינן גביית יתר של דמי אשראי בענפי הביטוח הכללי (האלמנטרי) ובפרט בפוליסות לביטוח רכב (רכוש) פוליסות ביטוח דירה ותכולתה ופוליסות ביטוח תאונות אישיות.
...
" הגדרת הקבוצה: הגדרת הקבוצה שונתה במסגרת סעיף 5 לבקשת התיקון, כדלקמן: "כל בעלי הפוליסות, המוטבים והמבוטחים שבוטחו על ידי המשיבה בפוליסות ביטוח אישי ובפוליסות לביטוח אחר, ואשר שילמו למשיבה דמי אשראי, דמי גביה, דמי הסדר תשלומים ביתר תוך חריגה מהוראות הדין או תוך חריגה משיעורי הריבית אשר הוצגו למבוטחים בפוליסות, אשר מועד תחילת תקופת הביטוח על פיהן חל בתקופה בין 7 שנים לפני מועד הגשת התובענה לבין מועד אישור תיקונו של הסדר הפשרה". שכר טרחה לבא הכוח המייצג: הצדדים הסכימו כי בגין סכומי ההטבה הנוספים תשלם המשיבה לב"כ המייצג שכ"ט נוסף בשיעור של 7.5% בתוספת מע"מ מסכום ההטבה הנוספת המינימלית בביטוחים האישיים ובשיעור של 15% בתוספת מע"מ מסכום ההטבה הנוספת המינימלית בביטוחים האחרים.
כתוצאה מתיקון הסדר הפשרה יקבלו חברי הקבוצה פיצוי נוסף בסך מוערך של 4,500,000 ש"ח ולכל הפחות מתחייבת המשיבה לתת לחברי הקבוצה פיצוי נוסף שלא יפחת מסך של 3,882,057 ש"ח. בשים לב להטבה משמעותית זו שכר הטרחה הנוסף עליו הסכימו הצדדים נראה לי סביר בהחלט, בפרט כאשר הוא מתבסס על סכום ההטבה המינימאלי ולא על סכום ההטבה שיינתן בפועל לחברי הקבוצה (כאמור סכום המוערך ב 4,500,000 ש"ח).
לאור כל האמור לעיל, הריני לאשר את התיקון להסדר הפשרה, כמפורט בהחלטה זו. למען הסר ספק מובהר כי תיאור עיקרי הסדר הפשרה המתוקן בפסקה 7 לעיל הוא לצורך הנוחות בלבד, וכי בכל עניין בו לא צוין אחרת במפורש יגברו הוראות הסדר הפשרה על האמור בתיאור האמור.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

(אישור הסדר פשרה בתובענה ייצוגית) לפני בקשה לאישור הסדר פשרה במסגרת התובענה הייצוגית שבכותרת (להלן: "הבקשה" ו- "הסדר הפשרה", בהתאמה), אשר עניינה גביית יתר של דמי אשראי על ידי הראל חברה לביטוח בע"מ (להלן: "הראל") ממבוטחיה בענפי הביטוח הכללי (האלמנטרי), ובפרט בפוליסות לביטוח רכב (רכוש), פוליסות ביטוח דירה ותכולתה ופוליסות ביטוח תאונות אישיות (להלן: "ביטוחים אישיים").
...
ואולם, לאחר ששמעתי את טענות נציגי הראל ובאי כוחם לעניין זה בדיון מיום 27.11.2013 הגעתי למסקנה כי ניתן להשאיר את המנגנון המוצע על כנו.
גמול למבקש ושכר טרחת בא הכוח המייצג לאחר ששקלתי את מכלול נסיבות המקרה, ובכלל זה מורכבות העניין, ואיכות הטיפול בו הן מצד המבקש (שלו בקיאות בתחום הביטוח) והן מצד בא הכוח המייצג (שלהתרשמותי ייצג את עניין הקבוצה בצורה ראויה להערכה), וכן את הערות ב"כ היועמ"ש ופרופ' קלמנט בסוגיה זו, ולאור הסכמתו של בא כוח המייצג בדיון מיום 27.11.2013 לקבוע כי שכר הטרחה יהי מותנה בגובה ההחזר בפועל, הגעתי למסקנה כי ראוי לאשר הגמול ושכר הטרחה עליו המליצו הצדדים, וזאת התאם למפורט להלן: הגמול למבקש יעמוד על 210 אלף ש"ח. גמול זה ישולם בתוך 30 יום ממועד מתן פסק דין זה. שכר טרחת בא כוח המייצג יעמוד על 15% משווי ההטבה (בתוספת מע"מ), ואולם הוא לא יעלה על - 1.53 מיליון ש"ח בתוספת מע"מ (להלן: "תקרת שכר הטרחה").
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, הנני מאשר את הסדר הפשרה, כמפורט בפסק דין זה. למען הסר ספק מובהר כי תיאור עיקרי הסדר הפשרה בפסקאות 11 – 16 לעיל הוא לצורך הנוחות בלבד, וכי בכל עניין בו לא צוין אחרת במפורש יגברו הוראות הסדר הפשרה על האמור בתיאור האמור.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

טענות ארבע חברות הביטוח, אשר יוצגו כולן על ידי עו"ד דורון טאובמן, היו דומות, והן בתמצית הטענות הבאות: המקרים בהם נעשתה על ידי חברות הביטוח גביית יתר של דמי אשראי הנם מקרי קצה חריגים שמקורם בשינויים, התאמות או תיקונים ספציפיים שבוצעו בפוליסה במהלך תקופת הביטוח לבקשת המבוטח.
...
יחד עם זאת, סבורני כי יש מקום לבצע תיקון מסוים ביחס שבין סכום ההטבה הכולל בעניין כלל לבין שכר הטרחה לבא הכוח המייצג.
גמול למבקש ושכר טרחת בא הכוח המייצג לאחר ששקלתי את מכלול נסיבות המקרה, ובכלל זה מורכבות העניין, ואיכות הטיפול בו מצד בא הכוח המייצג (שלהתרשמותי ייצג את עניין הקבוצה בצורה ראויה להערכה), וכן את הערות ב"כ היועמ"ש וההסדר שנקבע בפסק דין הראל, הגעתי למסקנה כי ראוי לאשר הגמול ושכר הטרחה עליו המליצו הצדדים, בכפוף לשינוי שהובהר ביחס להסדר הפשרה עם כלל (ראו פסקה 28 לעיל), וזאת התאם למפורט להלן: הגמול למבקשים יעמוד על סכום של 100 אלף ש"ח למבקש (בעניין הפניקס, בו קיימים שני מבקשים, יקבל כל מבקש סכום של 100 אלף ש"ח).
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, הנני מאשר את הסדרי הפשרה, כמפורט בפסק דין זה. מהטעמים שפורטו בפסקה 28 לעיל, סכום ההטבה הכולל שתשלם כלל יועלה ל- 11 מיליון ש"ח, ויחולק כך ש- 9.7 מיליון ש"ח יינתנו כהטבה בביטוחים אישיים ו- 1.3 מיליון ש"ח יינתנו כהטבה בביטוחים האחרים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו