מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בתי משפט פטירת בורר וקיום הליך הבוררות

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ראה לעניין זה, גם את שנפסק בע"א 7884/15 יצחק רייטמן נ' Jiangsu Overseas Group Co Ltd (14.8.2017) מפי כב' השופט דנציגר: "כבר הבעתי את דעתי לפיה "כאשר נתבע אינו מעלה בהזדמנות הראשונה את הטענה כי יש לעכב את ההליכים בתובענה בשל קיומו של הסכם בוררות, חזקה עליו כי הכיר בסמכותו של בית המשפט והסכים לנהל את ההליך תוך זניחת הליכי הבוררות....". הינה כי כן- איננו עוסקים בסוגיה שלא נדונה ולא הוכרעה.
בעניינינו, תניית הבוררות פקעה והפכה לאות מתה בשנת 2014 לאחר שלא הוגשה בקשה לעיכוב ההליכים בתביעה הקודמת, ומשכך אין כל התכנות לבירור השאלה האם מדובר בסכסוך חדש אם לאו, שכן התנייה כבר לא עמדה בתוקפה כבר מספר שנים.
...
לעניות דעתי, נסיבותיו של מקרה זה אכן מצדיקות מסקנה זו. אזכיר, כי בענייננו אין כל מחלוקת כי גם התביעה הקודמת נובעת מהסכם השכירות ועוסקת באותו עניין עצמו, כך שכשם שתניית הבוררות אמורה לחול על תביעה זו היא אמורה הייתה לחול גם על התביעה הקודמת (ואף לא נטען אחרת ע"י הנתבעים).
הימנעות הנתבעים מלטעון במסגרת ההליך הראשון כי דין המחלוקות בין הצדדים להתברר במסגרת הבוררות המוסכמת, מובילה לדעתי למסקנה כי הם לא באמת היו מוכנים לעשות את כל הדרוש לשם קיום הליך הבוררות, ואף מלמדת על זניחת הטענה כי יש להפנות את המחלוקת בין הצדדים לבוררות והסכמה לנהל מחלוקת זו במסגרת ההליך המשפטי".
סוף דבר: דין התביעה להתקבל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

ביחס לערעור הערייה, קבע בית המשפט כי אכן יש להפחית את חלקה באחריות למותו של הקטין ולהעמידה על שיעור של 20%, כאשר יתרת האחריות תוטל על המשיב.
מכך הגיע בית המשפט למסקנה כי כשם שצדדים רשאים להסכים ביניהם שלא לפעול בהתאם לקביעותיו של פסק דין חלוט, רשאים הם גם להסכים לקיים הליך בוררות באותו עניין.
...
אולם, בית המשפט איננו "חותמת גומי". גם כאשר לא מוגשת בקשה לביטולו של פסק הבוררות או כאשר נדחית בקשה לביטול, אין הדבר מוביל מניה וביה לאישורו (ראו: ע"א 633/75 מדינת ישראל נ' הלוי, פ"ד לא(3) 339, 343 (1977)).
השופט י' דנציגר כתב בחוות דעתו את הדברים הבאים, ואני שותף לעמדתו זו: "...סבור אני כי שלטון החוק הוא אחד מן הערכים ועקרונות היסוד המנחים בחברה הישראלית. איני יכול להעלות על דעתי מצב בו ינתן תוקף לפסק בוררות אשר תוכנו מנוגד לפסק דין או החלטה חלוטה של בית משפט, באופן שלמעשה מרוקן את אותו פסק דין או החלטה מתוכן" (עניין עמידר, פסקה 31 לפסק דינו של השופט י' דנציגר).
סוף דבר: הערעור נדחה.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2020 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

הנימוקים לכך , כפי שעולה מהמסמכים שהוצגו בפני הנם כלהלן: "...הנתבעות מודות שכרגע אין להן יכולת לעמוד בהחזר החובות של התובע....במצב כזה הדרך היחידה לטפל באופן הוגן במחלוקת ... היא רק במסגרת הליך כולל שבו כל הנושים יהיו שותפים.... בית הדין לא יעסוק בהליך כולל וממילא...". דהיינו, המוסד אשר נבחר להיות כבורר בסכסוך בין הצדדים החליט שהסכסוך, בשל הנסיבות, ובשל אופיו, לא ידון בפניו.
כאמור לעיל, סעיף 12(א) לחוק הבוררות, קובע: "נתפנתה כהונתו של בורר, אם עקב התפטרותו או פטירתו ואם עקב העברתו מתפקידו, יחולו הוראות הסעיפים 8 עד 10 על מינויו של בורר חליף, והוא כשאין כוונה אחרת משתמעת מהסכם הבוררות." הוראות סעיפים 8 עד 10 לחוק, המצוינות בסעיף 12 האמור, עוסקות במינוי בורר על ידי בית המשפט מקום בו לא הגיעו הצדדים להסכמה על זהותו של הבורר בסכסוך הנתון להכרעה בבוררות.
כן נקבע, באשר להסכמי בוררות, כי "נטיית בית המשפט היא לקיים את ההסכם בין הצדדים. נחוצים נימוקים כבדי משקל, כדי להניע את בית המשפט לדחות בקשה למינוי בורר ועל ידי כך לאפשר לצד אשר הסכים לבוררות להשתחרר מהתחייבותו זו" (ע"א 302/64 יוסף לוי חגיז נגד פאג"י).
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה על נימוקיה הגעתי להכרעה כי דינה להתקבל וכי הסכסוך בין הצדדים יתברר בפני מוסד הבוררות המוצע בבקשה, "ארץ תורה" או לחילופין ע"י מוסד בוררות מוסכם אחר, ולהלן נימוקי.
האם במקרה דנן, יש לקבוע כי עיקר הסכמת הצדדים נסובה סביב זהות הבורר ולכן דין הבקשה להידחות או שמא עיקר ההסכמה בין הצדדים הינה סביב מינוי בורר שידון בסכסוך בין הצדדים ולכן דין הבקשה להיתקבל? סבורתני כי עיון בהוראת ההסכם מעלה כי הצדדים הסכימו לפתור את הקונפליקטים ביניהם באמצעות הליך הבוררות, כאמור בתניית השיפוט שנקבעה בהסכם ביניהם: "....חתימת הסכם זה כמוה כחתימה על הסכם בוררות..". בענייננו, הצדדים לא קבעו ביניהם אדם ספציפי כבורר, על כל המשתמע מכך, אלא הסכימו על רשת מסוימת של מוסדות בוררות המשלבת בין ערכי העולם הדתי לבין סדר הדין האזרחי.
לפיכך, ולאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים הגעתי לכלל מסקנה כי הן מהסכם הבוררות עצמו והן לאור כל הנימוקים שפרטתי לעיל, סבורתני כי משקל הכובד בהסכם הבוררות בין הצדדים הינו העברת הסכסוך לבוררות אשר תשלב בין עולם הערכים הדתי לאומי לבין עקרונות מסדר הדין האזרחי ולא זהות הבורר הספציפי ולכן דין הבקשה להתקבל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

נוכח תניית הבוררות שקבעה "בוררות זבל"א", המשיבים מינו מטעמם את השופטת (בדימ') חנה בן עמי ז"ל. עם פטירתה, מונה עו"ד יששכר בר הלל תחתיה.
כן נדחו טענותיה הנוספות של המבקשת, ובכללן טענתה כי הסכמת הצדדים להחיל את הדין הדתי נלמדת מתכתובות בין הצדדים, וכי קיים השתק שפוטי נוכח טענותיו של בא-כוח המשיב במסגרת ההליך בבית משפט השלום כי אין סיכוי לניהול הליך הוגן בהליך הבוררות.
...
כהוכחה לכוונת הצדדים לדון בבוררות לפי דין תורה מצביעה המבקשת בין היתר על כך שבשולי ההסכם מופיעה חתימתם של שני רבנים ידועים בקרב העדה החרדית שנועדה לשם "קיום השטר", וכי לפי ההסכם על המבקשת לשלם למשיב תגמול חודשי וקבוע בכל א' לחודש העברי, דבר "המהווה סממן מזהה לכך שמדובר בהסכם התואם באופן אדוק לדין תורה". דין הבקשה להידחות אף מבלי להידרש לתשובת המשיבים.
הבקשה נדחית ועמה הבקשה לעיכוב ביצוע.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

מן העבר השני, יש לזכור כי דוקא הצורך בחיזוק מוסד הבוררות, והעובדה כי לא ניתן להגיש ערעור על פסק הבורר, מחייבים בחינה זהירה ויסודית של טענות המבקשים במסגרת ההליך בבית המשפט והמנעות מהצבת רף בלתי אפשרי עבור המבקש לבטל פסק בוררות, שכן במקרה כזה לא רק שהוראות סעיף 24 לחוק הבוררות יהפכו בבחינת "אות מתה", אלא גם שיהיה בכך בכדי להרתיע צדדים פוטנציאליים להליך בוררות לקיימו, ולפגוע דוקא במוסד חשוב זה. כאמור, המבקשים העלו טענות רבות נגד פסק הבורר והליך הבוררות, ולמעשה גם נגד בית המשפט שמינה את הבורר הנכבד.
...
ביום 9.11.20 הגישו המבקשים בקשה מתוקנת לביטול פסק הבורר בת 20 עמודים, ובפרק "סוף דבר" לבקשה הדגיש המבקש כי הציג בבקשה "חלק מעיקרי טענותיו" (ע' 20, סעיף 80 לבקשה).
אני סבור, כי דבריו אלו של הבורר ("ואני שאלתי גם מומחה וגם הבת שלי למדה קולנוע, אפשר להרים את האיכות של הקול זו לא בעיה") וההתייעצות שערך, בהחלט מעוררים קושי מסוים, אך הדברים נאמרו וגולו במסגרת הליך הבוררות, טרם מתן פסק הבורר, והמבקשים לא טענו כי ביקשו לגלות את זהותו של אותו מומחה או להפנות אליו שאלות, וכי אכן נמנע מהם "לחקור את המומחים". בכל מקרה, אין בדברים אלו כדי להצביע על עיוות דין שנגרם למבקשים.
כאמור, הבורר הגיע למסקנה כי המבקשים לא עמדו בהתחייבויותיהם כלפי המשיבה במסגרת ההסכם, לנוכח העובדה שגם לאחר 25 חודשים, זמן רב בהרבה מזה המוגדר בהסכם, ולאחר תשלום סכום גבוה בהרבה מזה המוסכם, לא סופקה גירסה סופית של הסרט, וגם לא גירסה קצרה שלו, והגירסה שכן סופקה לא הייתה לשביעות רצונה של המבקשת, ולא הייתה ראויה להקרנה, להתרשמותו של הבורר.
סוף דבר הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו