מיהו בר רשות מכללא במקרקעין?
הספרות והפסיקה נתנו קווים מנחים בשאלה זו.
המלומדת נינה זלצמן [נינה זלצמן "רישיון במקרקעין" הפרקליט מב 24, 57-56 (תשנ"ה)], הגדירה את הרשות מכללא כך (הגדרה שאומצה בענין חיטמן):
"בגדר המושג רשות מכללא נכללים כל אותם מצבים שבהם ההחזקה או השמוש של פלוני בנכס אינם מעוגנים בהסכמה מפורשת שנתן בעל המקרקעין, אלא בהסכמה הנלמדת ממחדלו של בעל המקרקעין לפעול לסילוקו של פלוני מן הנכס, אף שעומדים לרשותו כל האמצעים לכך... ההסכמה נלמדת ממשך הזמן שחלף ומהתנהגותו הפאסיבית של בעל המקרקעין בנסיבות המקרה המעידה שהשלים עם נוכחותו של פלוני בנכס ... נסיבות המקרה שבמסגרתן נלמדת הסכמתו בשתיקה של בעל המקרקעין, עשויות למנוע את בעל המקרקעין מכוחו של דין ההשתק או עיקרון תום הלב, מלהביא את הרשות לסיומה באופן חד-צדדי ומיידי".
בענין היפר חלף, פסקה יח, הוגדר בר רשות מכללא במילים הבאות:
"אכן עסקינן בטענת רישיון מכללא – קרי, כזה המאפשר החזקה ושימוש בשטח כתוצאה משתיקת הבעלים; זאת בנגוד לרישיון חוזי, בו בעלי הקרקע נותנים את הסכמתם המפורשת לשימוש או החזקה בשטח. הראציונאל שבבסיס הרישיון מכללא הוא היות הבעלים מושתקים מטענת הסגת גבול כלפי מי שהחזיק בקרקע והסתמך על שתיקתם".
בענין אביטסם, פסקה 17, הוגדרה רשות מכללא במילים הבאות:
"בשונה מרישיון שניתן מראש מכוח הסכם שנערך בין הצדדים או מכוח היתר של חסד, בין אם עסקינן ברשות שבתמורה ובין ברשות חינם, רשות מכללא נלמדת בדיעבד משתיקתו ואי-מחאתו של בעל המקרקעין נוכח עובדת החזקתו של פלוני בנכס המקרקעין, ומקורה למעשה בעוולה של הסגת גבול במקרקעין".
אם נסכם את הדברים, נגדיר אדם כבר רשות מכללא במקרקעין, ככל שממלא אחר התנאים הבאים:
מחזיק במקרקעין ללא הסכם או רשיון בכתב מבעל המקרקעין;
בעל המקרקעין מודע להחזקתו במקרקעין במשך תקופה ארוכה;
בעל המקרקעין שותק, לא מוחה ולא פועל לסילוק ידיו של המחזיק במקרקעין;
ראוי עוד לציין, כי הרשות מכללא היא בגדר זכות אישית של בעל הרשיון, להבדיל מזכות חפצית.
דברים מפורשים בענין זה נאמרו בענין אביטסם, פסקה 19, כדלקמן:
"אכן, מקובלת בפסיקה הגישה כי הזכות הנוצרת עקב רישיון מהוה זכות אישית (In personam) של בעל הרישיון כלפי נותן הרשות, וזאת להבדיל מזכות חפצית השרירה כלפי כולי עלמא (In rem). על כן, חליפו של הבעלים נותן הרשות, אשר רכש ממנו את הנכס מושא הרישיון, אינו כפוף לזכות שניתנה לבר-הרשות, והרשות תבוא לקיצה עם כל העברה של זכויות הבעלות במקרקעין נשוא הרשות".
היותה של זכות בר הרשות מכללא (שברגיל היא הדירה) "אישית" ולא "חפצית" גם מלמדת שאינה ניתנת למכירה או להורשה – ראו סעיף 48 לערעור הפינוי; סעיף 74 לסיכומי הנתבעת);
[זאת להבדיל מרשיון בלתי הדיר במקרקעין, שיכול להיות מוכר במקרים מסוימים, מיוחדים, כְבר הורשה (ראו לעניין זה רע"א 4936/20 עיזבון המנוח סומרין ז"ל ואח' נ' הימנותא בע"מ, פסקה 19 (3.4.2023))].
כך המשיך וציין בית המשפט בענין אביטסם, פסקה 19, כדלקמן:
"במאמר מוסגר יצוין, כי היה ניתן לסבור שגם עם העברת הבעלות בחלקה נותרה הרשות שניתנה למערערת ולמנוח בעינה נוכח הסכמה שניתנה על-ידי הערייה להמשכה, המוסקת אף היא מהתנהלות הערייה (והשוו: ע"א 7139/99 אלוני נ' ארד, פ"ד נח(4) 27, 47 (2004)). ואולם, טענה מעין זו לא נטענה ואף לא הובאו ראיות להוכחתה".
האם פינוי בר הרשות מהמקרקעין מחייב מתן פיצוי, ואם כן – מה מהות הפצוי?
בע"א 618/05 גדליהו דיאמנשטיין נ' מחלקת עבודות ציבוריות – מדינת ישראל (להלן: "ענין דיאמנשטיין" פסקות 14-19 (21.3.2007) נדונה השאלה, האם בר הרשות מכללא זכאי לפצוי עם ביטול הרשות ופינוי מהמקרקעין, ואם כן מה מהותו?
אם נסכם את ההלכות הנובעות מענין דימשטיין, הרי הן כדלקמן:
בעל הרשות מכללא שרשותו בוטלה אינו זכאי לפצוי על המקרקעין שהוצאו מידיו, אלא על השבחת המקרקעין בלבד (השקעותיו, דוגמאת מבנים ונטיעות), וגם זאת מכוח שקולי צדק;
ככל שהשקעותיו של בר הרשות במקרקעין לא היו על פי היתר כדין (כגון בניית מבנים ללא היתר) לא יהיה זכאי לפצוי בגין השקעותיו הלא חוקיות, אלא אם כן ירצה בעל המקרקעין לפצותו לפנים משורת הדין;
בר הרשות אינו זכאי לקבל פיצוי בגין הפסדו הכלכלי עקב פעילותו העסקית במקרקעין, עם ביטול הרשות ופינויו מהמקרקעין.
...
על כן אני מורה על דחיית התביעה שכנגד.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל אני מורה על דחיית התביעה העיקרית והתביעה שכנגד.
במצב דברים זה אני מורה כי כל צד יישא בהוצאותיו, לרבות עמרם (שניתן להניח כי תרוויח גם היא מעסקת הרכישה של מקרקעי המתחם מהנתבעת, הגם שהרווח לא יגיע כדי התעשרות שלא כדין).