מבוא
המנהלים המיוחדים של חברת ב.ס.ר ארופה בע"מ (בפרוק) (להלן בהתאמה: "המנהלים המיוחדים" ו"החברה") הגישו בקשה לפסיקת שכר טירחתם לפי תקנה 8א לתקנות החברות (כללים בדבר מינוי כונסי נכסים ומפרקים ושכרם), תשמ"א- 1981 (להלן: "תקנות השכר").
...
בנסיבות אלה, אין מנוס מהכרעה במחלוקת השכר לגופו של ענין, בבחינת "ייקוב הדין את ההר".
דיון והכרעה
אקדים ואומר כי השכר הכולל שביקשו המנהלים המיוחדים במסגרת הבקשה המקורית היה מופרז ובלתי מוצדק על פניו, שכן עם כל ההוקרה וההכרה בפועלם החשוב והמשמעותי של המנהלים המיוחדים, אין כל הצדקה לפסוק להם שכר כולל בסך של כ- 22.5 מיליון ₪.
וכפי שנפסק בפש"ר (מחוזי ת"א) 36322-05-15 עו"ד ישראל בכר, עו"ד גלעד ליפקר דגן - נאמנים נ' כונס נכסים רשמי תל אביב בפסקה 11 (נבו 27.12.2021) (להלן: "ישראל בכר"):
"כאשר חלופת השכר שנבחרה על ידי בעל התפקיד היא החלופה של שכר חלוקה, בית המשפט איננו בוחן את אופי פעילותו של בעל התפקיד (ניהול או מימוש) אלא את תוצאות פעילותו (החלוקה בפועל). משכך, בית המשפט נדרש לבחון האם פסיקת שכר על פי מסלול זה מביאה לתוצאה הוגנת וצודקת בנסיבות המקרה הקונקרטי במנותק משאלת אופי פעילותו של בעל התפקיד. השיקול המרכזי ששומה על בית המשפט לבחון הוא האם פעילותו של בעל התפקיד חרגה מפעילות רגילה של מימוש או ניהול, באופן שתרם להגדלת החלוקה בפועל לנושים, או שמא חלוקה זו נבעה ממשתנים חיצוניים ללא קשר לזהותו ולפעולותיו של בעל התפקיד. תכליתו של מסלול שכר החלוקה היא לתמרץ בעלי תפקיד להגדיל ככל הניתן את שיעור החלוקה בפועל לנושים, וכנגזרת מכך גם את שכר הטרחה שלהם עצמם (נידר; פר"ק (מחוזי ת"א) 47218-07-16 עו"ד רונן מטרי נאמן לביצוע הסדר הנושים של מ.ר.נ השקעות בע"מ (בהסדר נושים) נ' כונס נכסים רשמי תל אביב (נבו 11.10.2019))."
אחת מאמות המידה לבחינת סבירותו של השכר במסלול שכר החלוקה היא השוואתו אל מול השכר שהיה מתקבל על פי חלופות השכר האחרות: "עם זאת, סבורני כי בבואו לבחון האם השכר המבוקש לפי מסלול "שכר החלוקה" הינו השכר ההוגן והצודק בנסיבות העניין הקונקרטי, על בית המשפט להשוות, בין היתר, את השכר שייפסק לבעל התפקיד על פי מסלול "שכר החלוקה" לשכר שייפסק לו על פי מסלולי "שכר המימוש" או "שכר הניהול", וככל שהפער בין אפשרויות השכר על פי המסלולים השונים הינו גדול מאד, על בית המשפט לבחון היטב האם יש הצדקה לפסוק שכר גבוה במיוחד בנסיבות העניין הקונקרטי רק על יסוד מבחן התוצאה (החלוקה בפועל).
בסופו של דבר מאמצי המבקשים צלחו, ועלה בידם למכור את הקניון תמורת סכום בלתי מבוטל של 106,000,000 ₪, וכן להפחית את התחייבויות השותפות בסך של 10,000,000 ₪.
דא עקא, בסופו של דבר נאמני האג"ח חזרו בהם מהצעתם שלהם לאמץ את מתווה השכר החלופי, בנימוק שמחזיקי האג"ח דחו אותה.
בנסיבות המתוארות לעיל, ובהינתן הדמיון הרב בין הצעת בית המשפט לצרכי פשרה לבין מדרגת השכר של 12% הקבועה ממילא בתקנה 8א לתקנות השכר (שמשמעותה היא שכר הנאמד בסך של כ- 14 מיליון ₪), כמו גם נוכח העובדה שהן המנהלים המיוחדים והן נאמני האג"ח (קודם שחזרו בהם מהצעתם שלהם) העדיפו את מתווה השכר החלופי (והמנהלים המיוחדים דבקים עדיין בהעדפה זו), אני סבור כי יש לאמץ את מתווה השכר החלופי, קרי, לקבוע ששכרם של המנהלים המיוחדים יעמוד על שיעור של 12% בתוספת מע"מ מסך כל סכום הנשייה לחלוקה.