לפניי בקשת רשות ערעור על החלטת בית משפט השלום בחיפה (כב' השופטת איילת הוך-טל), שניתנה ביום 16.09.2022 במסגרת תיק חדל"פ 24613-03-22, לפיה נדחתה בקשת המבקשת לעיכוב הליכי מימוש רכבה שנתפס על-ידי הנושה בנק הפועלים בע"מ (להלן: "הנושה").
מכאן בקשת רשות העירעור שלפניי, בה נטען כי טעה בית משפט קמא עת דחה את בקשת המבקשת לעיכוב הליך מימוש הרכב מהנימוקים שלהלן: ראשית, נטען כי תביעת החוב הוגשה בנגוד לחוק שכן הנושה הצהיר כי מדובר בתביעת חוב "בדין רגיל", ולא "נושה מובטח", וכן לא צורף לה הסכם המישכון; שנית, נטען כי הסמכות להורות על מימוש ותפיסת רכב של יחיד המתנהל כנגדו הליך חידלות פרעון מסורה לבית המשפט, ועל כן טעה בית משפט קמא עת קבע כי הנושה היה מוסמך לתפוס את הרכב; ושלישית, טעה בית משפט קמא עת לא נתן דעתו לעובדה כי תשלומי ההלוואה משולמים כסדרם, וכי אמה של המבקשת היתה ערבה לפרעון ההלוואה.
סעיף 243 (ב) לחוק חידלות פרעון קובע כי:
"ניתן צו לפתיחת הליכים, רשאי נושה מובטח להפרע את חובו המבוטח מהנכס המשועבד לטובתו, בכפוף להוראות סימן זה ולסדר הפרעון".
ראשית יצוין כי אין מחלוקת בין הצדדים כי הנושה הוא נושה מובטח כהגדרתו בסעיף 243(א) לחוק; דרך מימוש נכס מובטח קבועה בסעיף 247 ו-248 לחוק חידלות פרעון.
(1) היה אומדן שווי הנכס המשועבד שהגיש הנושה המובטח לפי סעיף 210(ד) (בסעיף קטן זה – אומדן שווי הנכס המשועבד) גבוה באופן מובהק מהחוב המובטח – ימומש הנכס בידי הנאמן;
(2) לא היה אומדן שווי הנכס המשועבד גבוה באופן מובהק מהחוב המובטח – ימומש הנכס בידי הנושה המובטח;
(3) מצא בית המשפט כי אומדן שווי הנכס המשועבד שהגיש הנושה אינו סביר או שהנושה המובטח לא הגיש אומדן כאמור, רשאי בית המשפט לקבוע בעצמו את האומדן, ויחולו על המימוש הוראות פסקות (1) או (2) בהתאם לאומדן שקבע.
כפי שנקבע בהלכה הפסוקה, במקרה שבו שווי הנכס המשועבד קטן מגובה החוב לנושה המובטח, יש לנושה המובטח אינטרס מובהק להשיא את התמורה שתתקבל עבור הנכס המשועבד וזאת על מנת לפרוע חלק גדול ככל הניתן מחובו, ולכן במקרה כזה, ראוי להסתפק בפקוח מצומצם של בית המשפט של חידלות פרעון על הליכי המימוש של הנושה המובטח, אשר מתבטא בהטלת חובה על הנושה המובטח למסור הודעה לבית המשפט של חידלות פרעון, במסגרתה ינקוב בגובה החוב המובטח בלווי שומתו בדבר שווי הנכס (ע"א 8044/13 לוי נ' שיכון ובינוי נדל"ן השקעות בע"מ, פסקה 30 (13.02.2014)).
...
(ד) מצא בית המשפט כי יש נסיבות המצדיקות זאת, רשאי הוא להורות שמימוש הנכס המשועבד בידי הנושה המובטח לפי סעיף קטן (א)(2) או (ב) ייעשה בפיקוח הנאמן ובתנאים שיקבע בית המשפט".
בנסיבות אלה, אף טענת המבקשת לפיה הסמכות להורות על תפיסת ומימוש הרכב מסורה אך לבית משפט לחדלות פירעון נדחית בזאת, מאותם נימוקים שצוינו לעיל.
נוכח האמור, משלא מצאתי כל עילה להתערבות בהחלטתו של בית משפט קמא, דין הערעור להידחות.