בבית המשפט העליון
רע"א 5033/23
לפני:
כבוד השופט ע' גרוסקופף
כבוד השופט י' כשר
כבוד השופטת ר' רונן
המבקשת:
קבוצת אינטלקט הפקה והוצאה לאור בע"מ
נ ג ד
המשיב:
מדינת ישראל – מנהל מס רכוש וקרן פיצויים באגף מס הכנסה ומס רכוש במשרד האוצר
בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בבאר-שבע (השופטת י' טייב), מיום 23.3.2023, בע"מ 10925-09-21
בשם המבקשת:
עו"ד תמיר חזז
בשם המשיב:
עו"ד נסים עזרא
][]פסק-דין
בפסק הדין נושא הבקשה, היתקבל ערעור על החלטותיה של ועדת הערר לעניין מס רכוש וקרן פיצויים (נזק מילחמה ונזק עקיף) מחוז דרום (להלן: ועדת הערר או הועדה) מיום 27.1.2021 ומיום 6.5.2021, שבגדרן נפסק לטובתה של המבקשת פיצוי בגין נזק עקיף שניגרם לה בעקבות מבצע "צוק איתן".
בקשת רשות ערעור זו מעוררת שתי שאלות מרכזיות: האחת, בהגדרת הניזוקים הזכאים לפיצויים בהתאם לתקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) (נזק מילחמה ונזק עקיף) (הוראת שעה), התשע"ד-2014 (להלן: הוראת השעה), כיצד יש לפרש את התיבה "למעט מי שעסקו אינו מצוי באיזור המיוחד"? השנייה, האם בסמכותה של ועדת הערר לחרוג מהנוסחאות לחישוב פיצוי בגין נזק מילחמה עקיף, הקבועות בהוראת השעה?
לשם בהירות הדברים, תחילה תוצג המסגרת הנורמאטיבית הנדרשת להבנת הסיכסוך בין הצדדים, ורק לאחר מכן יוצג הרקע העובדתי הדרוש לעניין.
כמו כן, טוען המנהל כי המבקשת לא גילתה את דבר קיומו של הנספח להסכם העקרי בעת שהגישה את תביעתה לפיצויים, באופן המעורר ספק רב ביחס לתום ליבה וניקיון כפייה, שהנם שיקולים חשובים בבחינת בקשות כגון דא. עוד טוען המנהל כי המבקשת לא צרפה לבקשת רשות ערעור זו מסמכים חשובים, לרבות את ההסכם העקרי שנחתם מול החברה הכלכלית, את הנספח להסכם העקרי (אליו לא התייחסה גם בתאור התשתית העובדתית בבקשתה), וכי גם היתנהלות זו עולה כדי חוסר ניקיון כפיים, ואף גובלת בהטעיה, המצדיקה, כשלעצמה, את דחיית הבקשה על הסף.
זאת, בשים לב לכך שזכות העירעור לבית המשפט המחוזי על החלטות ועדת הערר, מוגבלת מראש לבעיה משפטית בלבד, לפי תקנה 12א(א) לתקנות מס רכוש, ובבחינת קל וחומר כך הוא בכל הנוגע לבקשת רשות ערעור ב"גילגול שלישי" (רע"א 1942/12 רהיטי עמק איילון בע"מ נ' מדינת ישראל מנהל מס רכוש וקרן פיצויים, פסקה 14 (14.5.2012)).
כך, למשל, סעיף 1 לפקודת מס הכנסה מגדיר את המונח "עסק" כדלקמן: "'עסק' – לרבות מסחר, מלאכה, חקלאות או תעשיה". הגדרה עמומה זו פורשה לא אחת בפסיקה, במסגרתה נקבע כי שיבוץ פעולה כלכלית כזו או אחרת במשבצת של "עסק" תיגזר מנסיבות כל מקרה ומקרה על פי מכלול מרכיביה של אותה הפעולה, תוך יישומם במבחנים שונים שנקבעו בפסיקה (ע"א 615/85 פקיד השומה חיפה נ' א.ה.א. גולדשטיין בע"מ, פד"א י"ח 424, 427 (1990) (להלן: עניין גולדשטיין)).
...
סבורני כי בנסיבות העניין דנן, צדק בית המשפט קמא גם בקביעתו זו.
בפסיקת ועדות הערר ובתי המשפט המחוזיים נקבע כי, ככלל, הוועדה אינה רשאית לחרוג מהנוסחאות הקבועות בדין, אולם לצד האמור הוכרה האפשרות לערוך התאמות בנוסחת החישוב של מסלול המחזורים, במקרים חריגים, כדי להימנע מעיוות ולעמוד על הפרש מחזור העסקאות כדבעי.
סבורני כי ככלל, על הוועדה להיצמד לנוסחאות הקבועות בדין, וכי חייבות להתקיים נסיבות מיוחדות על מנת שתותר סטייה מאופן חישוב הפיצוי כפי שנקבע בדין, ובפרט בעניין מסד הנתונים שעל בסיסו יש לקבוע את שיעור הנזק העקיף.
סוף דבר: אם דעתי תישמע, נדון בבקשה שלפנינו כבערעור; ונדחה את הערעור.