בבית המשפט העליון
רע"א 5108/23
לפני:
כבוד השופט י' כשר
המבקשת:
הלן אייזן
נ ג ד
המשיבים:
1. טקר ליאון ברנרד
2. טקר אמוילס אויגניה
3. גרוס צביה
4. רז גרוס
5. אסף ברגרפרוינד
6. דורון פיקלני
7. יצחק שטרנברג
8. ניסימוב אלחנן טל
9. הלן ג'קוב
10. דוד ברנדט
11. משה אברמוב
12. גלעזר דורון
בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (השופטת ל' ביבי) מיום 15.5.2023 בעש"א 19339-01-23
בשם המבקשת: בעצמה
][]החלטה
במסגרת ההסכם חולקו הדירות בבניין הקיים לשלושה "טיפוסים", בהתאם לגודלן: גדולות, בינוניות וקטנות, ונקבע כי לדירות הגדולות יתוספו 23 מ"ר, ולדירות הבינוניות והקטנות יתוספו 19 מ"ר. כמו כן, נקבע בהסכם כי לכל דירה חדשה תוצמד חניה וכן תיכלול מרפסת בשטח של 11 מ"ר.
ביום 4.8.2021 אישר מוסד התיכנון את הבקשה להקמת הבית החדש, בתנאים, כאמור בסעיף 1 לחוק המקרקעין (חזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), התשס"ח-2008 (להלן: חוק החיזוק).
עם זאת, דומה שבעיקרו של דבר המבקשת טוענת בבקשתה שתי טענות אשר ניתן לראותן, לדעתי, כחורגות מעניינם הפרטני של הצדדים, כך שיש בהן פוטנציאל להצדיק מתן רשות ערעור ב-"גילגול שלישי":
הראשונה – לטענת המבקשת, השאלה האם למפקחת על רישום המקרקעין סמכות לידון בעיניינו של יזם הפועל לפי חוק החיזוק היא שאלה משפטית עקרונית אשר טרם ניתנה לה תשובה מכרעת בפסיקה, נוכח פסיקות סותרות בעיניין.
לשיטתה, קביעה זו מנוגדת להוראות תמ"א 38 אשר "אינה מבדילה בין השונות של דירות המגורים בבית המשותף: דירה קטנה, גדולה, בקומת קרקע או בקומת ביניים או בקומה אחרונה, משופצת או מוזנחת. כל דירת מגורים זכאית לתוספת אחידה [ההדגשה במקור – י' כ'] של עד 25 מ"ר (שטח עקרי + שטח ממ"ד)".
דיון והכרעה
לאחר עיון בבקשת רשות העירעור, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להדחות, אף מבלי להדרש לתגובת המשיבים, וזאת מכוח סמכותי לפי תקנה 148א לתקנות.
...
בפסק הדין נושא הבקשה נדחה ערעורה של המבקשת על פסק דינה של המפקחת על רישום המקרקעין בתל אביב-יפו (המפקחת ד' קציר-ברין; להלן: המפקחת), מיום 13.9.2022, בתיק 5/1637/2021, במסגרתו התירה המפקחת מימוש פרויקט לפי תכנית מתאר ארצית 38/2 (להלן: תמ"א 38).
על רקע האמור קבעה המפקחת כי ההפרש בין דירת התמורה של המבקשת, לבין דירות התמורה הגדולות הוא נמוך מאוד, ועומד על 2.69 מ"ר בלבד, ועל כן אינו פוגע בשוויון בין בעלי הדירות באופן מהותי.
לשיטתה, קביעה זו מנוגדת להוראות תמ"א 38 אשר "אינה מבדילה בין השונות של דירות המגורים בבית המשותף: דירה קטנה, גדולה, בקומת קרקע או בקומת ביניים או בקומה אחרונה, משופצת או מוזנחת. כל דירת מגורים זכאית לתוספת אחידה [ההדגשה במקור – י' כ'] של עד 25 מ"ר (שטח עיקרי + שטח ממ"ד)".
דיון והכרעה
לאחר עיון בבקשת רשות הערעור, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות, אף מבלי להידרש לתגובת המשיבים, וזאת מכוח סמכותי לפי תקנה 148א לתקנות.
סיכומו של דבר: מכל הטעמים לעיל הבקשה נדחית.