בעירעור שלפנינו עותר המערער, האב, לביטול פסק הדין בכל הנוגע למשמורת וההגירה והשבת התיק למותב חדש לבחינה מחודשת של שתי סוגיות אלה, לאחר שזה ימנה מומחה חדש שיבחן את עתירתו למשמורת משותפת על הקטינה ולקביעה כאמור, כמו גם את האפשרות להשאיר את הקטינה בארץ יחד עם האם במשמורת משותפת.
דיון והכרעה
לאחר שבחנו את טענות המערער, הן בכתב הן בעל פה, בדיון לפנינו ביום 17.7.2022, באנו לידי מסקנה, כי יש לדחות את העירעור בכל הנוגע לקביעת המשמורת על הקטינה בידי האם והיתר ההגירה שניתן לה, בהתאם לתקנה 148(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט - 2018 משלא מצאנו לדחות את הממצאים העובדתיים שנקבעו בפסק הדין, ממצאים שתומכים במסקנה המשפטית שלא מצאנו בה טעות שבחוק.
המערער סומך את טענתו על פסק הדין שניתן בעמ"ש (ת"א) 58966-10-15 פ'ש'ל' נגד ש'ח', 16/10/2016 (להלן: עניין פלוני) וההחלטה שניתנה ע"י המשנה לנשיאה, כב' השופט רובינשטיין בבקשת רשות ערעור שהוגשה על פסק הדין - בע"מ 1896/16 פלוני נ' פלונית 31.3.2016 (להלן: החלטת הש' רובינשטיין) ; ועל פסיקה שקדמה לאלו שבמקרים מסוימים בחנה גם אפשרות זו.
בעיניין פלוני, נדחתה תביעת האם להתיר הגירתה עם ילדיה הקטינים לחו"ל על בסיס הנחה שהאם תיוותר ותישאר בארץ עם הקטינים אם לא תותר הגירתם עימה.
הש' רובינשטיין אף לא דן בבקשת הרשות לערער כבערעור עצמו, אלא דחה את בקשת הרשות, הא ותו לא. לענין זה יפים דברי ביהמ"ש העליון, מפי כב' המשנה לנשיא ש. לוין, ברע"א 7152/94 שידלוב נ. קיהן ואח' פ"ד מ"ט (5) 309, 313:
"החלטה בבקשת רשות לערעור אינה קובעת מימצא ואינה משמשת מעשה בית-דין או תקדים, וכל פועלה האופרטיבי הוא אך לקבוע שאין קיימת עילה מספקת לתת למבקש רשות לערער. ממילא אין מקום להבחין בין החלטה הדוחה בקשה לרשות לערער לגופו של הענין בין החלטה הדוחה בקשת רשות לערער שלא לגופו של הענין". כן ראו הדברים שנפסקו ברוב דיעות בביהמ"ש העליון, מפי כב' הנשיא ברק, בבש"א 1481/96 (דנ"א 2401/95) נחמני נ. נחמני ואח' פ"ד מ"ט (5) 598, 606: "המותב הבסיסי של בית המשפט העליון הוא שלושה. פסק-דין שניתן על-ידי מותב זה הוא פסק-דין של בית המשפט העליון. הוא מהוה תקדים מחייב".
יצויין כי הש' רובינשטיין, במקרה אחר בו נידרש לבקשת רשות ערעור בגילגול שלישי ( רע"א 2996/06 שלום ואח' נ. מע"צ ואח', 18.10.2006) הסתייג אמנם מקביעה גורפת, לפיה החלטה של דן-יחיד של ביהמ"ש העליון, שדחה בקשה לרשות ערעור, אינה מהוה הלכה, ואמר כי במציאות היומיומית של בתי המשפט, ההתייחסות להחלטות של ביהמ"ש העליון בדן-יחיד "אינה נטולת "תקדימיות" ( תוך שהוא מציין כדוגמה את ההחלטות בעינייני מעצרים).
...
דיון והכרעה
לאחר שבחנו את טענות המערער, הן בכתב הן בעל פה, בדיון לפנינו ביום 17.7.2022, באנו לידי מסקנה, כי יש לדחות את הערעור בכל הנוגע לקביעת המשמורת על הקטינה בידי האם והיתר ההגירה שניתן לה, בהתאם לתקנה 148(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט - 2018 משלא מצאנו לדחות את הממצאים העובדתיים שנקבעו בפסק הדין, ממצאים שתומכים במסקנה המשפטית שלא מצאנו בה טעות שבחוק.
למעלה מן הנדרש מצאנו לנכון להרחיב מעט בטענת המערער לפיה היה על בית המשפט קמא להנחות את המומחית לבחון גם את האפשרות לפיה תישאר הקטינה עם אמה בארץ בהיבט של טובתה, על פני הגירתה עם האם לקנדה.
מעבר לנימוקים אלה שיש בהם, לטעמנו, כדי לאשר את דרך הילוכו של בית משפט קמא ואת תוצאת פסק דינו, נוסיף ונאמר – כשהורה מגיש תביעה להגירה הוא לא מבקש אישור בית משפט להגירתו שלו.
אין אנו סבורים כי יש לשנות מגישה זו ב'הגירה חיצונית', העתקת מקום מגורים של קטין מחוץ לגבולות המדינה.
סבורים אנו שנכון נעשה אם נעמיד את תקופת הביקור בפסח ובחגי תשרי או חנוכה (ההורים יחליטו בעניין זה בהתאם לקרבה בין הביקור בחופשת הקיץ לחגי תשרי) על 18 ימים.