בית משפט לעניינים מינהליים בתל אביב -יפו
עמ"נ 24136-09-23 קשת-האגודה למען הקשיש בתל-אביב-יפו נ' עריית תל אביב יפו
לפני
כבוד השופטת יעל בלכר
המערערת
קשת - האגודה למען הקשיש בתל-אביב-יפו
ע"י ב"כ עו"ד מוטי איצקוביץ
המשיבים
1.עריית תל אביב יפו
2.מנהל הארנונה של עריית תל אביב-יפו
ע"י ב"כ עו"ד נטלי בן דוד יוסף
פסק דין
לפניי ערעור על החלטת ועדת הערר לעינייני ארנונה כללית שליד עריית תל-אביב-יפו מיום 7.6.2023 ביחס לחיובי ארנונה הנוגעים לנכס המערערת שבשדרות ירושלים 100 בתל אביב-יפו (ההחלטה, נספח 1 לערעור), שבו מנהלת המערערת בית אבות.
הערייה הגישה בקשת רשות ערעור על פסק הדין של בית המשפט לעניינים מינהליים בעמ"נ 53396-03-21 הנ"ל וטענה, בין היתר, כי יש לראות ברישיון משרד הבריאות לפי פקודת בריאות העם כראיה מכריעה לבחינת הסווג לצרכי ארנונה ואין לערוך בירור עובדתי נוסף לגבי השמוש נעשה בנכס.
זאת תוך שבית המשפט העליון (כבוד השופטת ברק-ארז) העיר, גם אם "מבלי לטעת מסמרות בסוגיה זו" כי "טענתה של המבקשת, שלפיה כאשר ניתן רישיון בית חולים לנכס אין לבחון מאפיינים נוספים לשימוש שנעשה בו, אינה מתיישבת לכאורה עם הילכות בית משפט זה, שלפיהן ההכרעה בשאלת הסווג תיעשה על בסיס מאפייניו הספציפיים של הנכס, ולא לפי כלל גורף" (בר"ם 3013/22 עריית תל אביב יפו נ' בית בלב בע"מ (15.11.2022), בפיסקה 7 והאסמכתאות ששם) (עניין עריית תל אביב יפו נ' בית בלב).
...
על יסוד כל האמור, סבורני כי עצם קיומו של סיווג המשנה "מוסד סיעודי גריאטרי" (סמל 863) אינו מחייב פרשנות כפי שקבעה ועדת הערר וכעמדת העירייה, ואני דוחה טענה זו.
סיכומם של דברים וביישום הדין לענייננו – מקובלת עלי, כאמור, קביעתה של ועדת הערר כי מבחינה עובדתית השימוש בנכס קרוב יותר לשימוש כבית אבות (מגורים), והוא מרכז חייהם של הקשישים, כאשר המעטפת הרפואית שניתנת לדיירים היא ברמה השגחתית מניעתית בלבד, שאינה עולה כדי מוסד רפואי.
ההתערבות בהחלטתה נדרשה שעה שלא הוסקה המסקנה המתחייבת מממצאים עובדתיים אלה, שכן ועדת הערר טעתה כמפורט לעיל, בפרשנותה לצו הארנונה (ראו בין היתר עמ"נ 5340-09-16 איי פוינט מערכות בע"מ נ' מנהל הארנונה בעיריית רמת גן (4.3.2017), כבוד השופט חגי ברנר לפיהם "הביקורת השיפוטית על החלטותיה של וועדת ערר לענייני ארנונה מתמקדת בעיקר בשאלה האם הוועדה הסיקה את המסקנה המשפטית המתחייבת מתוך הממצאים העובדתיים שנקבעו על ידה והאם נפלה טעות משפטית בהחלטתה").
סוף דבר
מהטעמים דלעיל, הערעור מתקבל באופן שיש לסווג את הנכס (למעט מרכז היום) כ"מגורים" (בית אבות).