השופט רועי פוליאק
בקשת רשות ערעור על החלטת בית הדין האיזורי ירושלים (הנשיאה שרה ברוינר ישרזדה; סע"ש 34371-02-22) מיום 7.8.2023, שבה נדחתה בקשת המבקש לחייב את המדינה להגיב באופן מלא לטענה עובדתית שהועלתה על ידי המבקש ואושרה בחלקה על ידי המדינה.
במהלך הדיון המוקדם ציין המבקש בקשר לקורס "ביולוגיה של התא הסרטני" (להלן – הקורס) כי "חבריי למעבדה עשו שנה לפניי ואושר להם" והוסיף וציין ביחס לעובדת נוספת המכונה בפרוטוקול ובהחלטות ס.ד (ותכונה להלן גם – העובדת הנוספת) כי "בהתחלה פסלו לה את הקורס הזה, היא עשתה אותו איתי. היא באה לאכול לידי, ראש הועד [...] אמר לה, את משלנו, אני אדאג שיאשרו לך. ואשרו לה". באת כוח המדינה הצהירה לפרוטוקול כי "אני אבדוק את טענותיו של התובע, אם אמצא שיש בהן ממש, אודיע על כך". משכך ניתנה בתום הדיון החלטה כי "בתוך 10 ימים תודיע עו"ד קריטנשטיין מה תוצאות בדיקתה ביחס לגמול של גב' ס. ד" (להלן – ההחלטה הראשונה).
המבקש, אשר ציין כי עבר את הקורס יחד עם העובדת הנוספת הגם שבקשתו נבחנה באיחור של מספר שנים מטעמים הנדונים בתביעתו, טען כי תשובת המדינה אינה שלמה ויש לחייבה להגיב לטענה שמלכתחילה הקורס נפסל לעובדת הנוספת "ורק לאחר זמן אושר לה".
בעקבות הדיון המוקדם ובקשות שונות שהועלו בו על ידי הצדדים, ניתנה ביום 7.8.2023 החלטתו המפורטת של בית הדין האיזורי בגדרה נתקבלו חלק מבקשות המבקש באופן מלא או חלקי ונתקבלה בקשת ההסתדרות להעביר לבדיקתה הקלטת שיחה שהועברה על ידי המבקש למדינה בלבד.
הינה כי כן, אין להתערב בהחלטת בית הדין האיזורי שלא לחייב את המדינה להגיב לעובדה הנטענת על ידי המבקש לפיה מלכתחילה לא הוכר הקורס כמזכה את העובדת הנוספת בגמול, ודין בקשת רשות העירעור להדחות, מבלי שאדרש לטענות המבקש לחזית המחלוקת בינו לבין המשיבות ולכלל טענותיו לגוף המחלוקת.
...
בבקשת רשות הערעור טוען המבקש כי ההחלטה וההחלטות הנוספות שומטות ממנו את היכולת להוכיח את תביעתו, "שהרי כל מהות התביעה היא אי ניקיון כפים של הנתבעות. הנתבעות פסלו לי את הגמולים כנקמה על כך שיצאתי חוצץ נגד התנהלות יו"ר ההסתדרות שלי, שהיא גם יו"ר ועדת הגמול". לטענתו הבהיר את מהות התביעה בדיון המוקדם הראשון והעובדה הנטענת לפיה אישרו לעובדת הנוספת הכרה בקורס רק כי היא "מהצד שלנו" מהווה "הוכחה חד משמעית לחוסר ניקיון כפים של הוועדה".
דיון והכרעה
לאחר שבחנתי את בקשת רשות הערעור ואת כלל חומר התיק, הגעתי לידי מסקנה לפיה דין בקשת רשות הערעור להידחות אף מבלי שאדרש לתשובת המשיבות.
קביעות בית הדין האזורי הן בשאלה האם ההחלטה הראשונה מולאה והן בשאלה האם קיימת רלוונטיות לעובדת ההכרה בקורס לצורך תשלום גמול לעובדת הנוספת, נמצאות, כפי שציין השופט י' עמית בעניין הרשות הפלסטינית, בלבת שיקול הדעת של הערכאה הדיונית בפניה מתנהל ההליך:
"לערכאה הדיונית יש יתרון מובנה על פני ערכאת הערעור, כמי שמכירה את הנפשות הפועלות ואת התיק על כל היקפו, לעומת ערכאת הערעור הנדרשת אך ל'פלח' מצומצם של התיק בדמות החלטה ספציפית המובאת בפניה במסגרת בקשת רשות ערעור. לא הרי השופט הדן בתיק ואשר יושב 'בשורה הראשונה' של הדיון, כשופט ערכאת הערעור המרוחק יותר מהמגרש הדיוני (כביטויו של השופט הנדל ברע"א 6195-12 בנק דיסקונט לישראל בע"מ נ' שימר (25.10.2012)). לכן, וכעניין שבמדיניות, אני סבור כי יש ליתן לשופט הערכאה הדיונית 'מרחב תימרון' במסגרת האוטונומיה הניהולית של התיק, בהיותו הפורום הנאות לקבלת ההחלטות הדיוניות והטכניות בכל הקשור לניהול התיק".
(רע"א 368/13 הרשות הפלסטינית נ' ליטבק.
הנה כי כן, אין להתערב בהחלטת בית הדין האזורי שלא לחייב את המדינה להגיב לעובדה הנטענת על ידי המבקש לפיה מלכתחילה לא הוכר הקורס כמזכה את העובדת הנוספת בגמול, ודין בקשת רשות הערעור להידחות, מבלי שאדרש לטענות המבקש לחזית המחלוקת בינו לבין המשיבות ולכלל טענותיו לגוף המחלוקת.
סוף דבר – בקשת רשות הערעור נדחית.