מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת רשות ערעור על דחיית מינוי מומחה רפואי לבחינת כשירות עריכת צוואה

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

] לפני בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בבאר-שבע (השופטת נ' נצר) ברמ"ש 12848-11-11 מיום 15.8.2012, בו נדחתה בקשת רשות ערעור על החלטתו של בית המשפט לעינייני מישפחה בקריית-גת (השופטת א' אשקלוני) בת"ע 577/09 מיום 9.10.2011, בה נדחתה בקשת המבקשים להגשת עדות הזמה.
זאת ועוד, קבע בית המשפט לעינייני מישפחה כי אין טעם בהגשת עדות ההזמה לאור העובדה כי ביום 21.10.2010 הוחלט על מינויו של מומחה מטעם בית המשפט לבדיקת כשירותו של המצווה.
נימוק נוסף המצדיק את קביעתו של בית המשפט לעינייני מישפחה הוא העובדה שמונה מומחה מטעם בית המשפט לשם בחינת כשירותו הרפואית של המנוח בעת עריכת הצוואה.
...
לפני המבקשים ניצבת משוכה אף גבוהה יותר נוכח העובדה כי בנסיבות העניין עותרים הם להתערבות בהחלטתה של הערכאה הדיונית בדבר סדרי הדין [השוו: החלטתי ברע"א 3213/09 וינברג נ' חברת איבריה נתיבי אויר ספרדיים (לא פורסם, 1.7.2009), פסקה 6].
בבחינת למעלה מן הצורך, דין הבקשה להידחות אף לגופה, בהתחשב בעובדה כי הייתה בידי המבקשים האפשרות להגיש את עדות ההזמה במועד שקבע בית המשפט להגשת הראיות ואם רצו להגישה במועד מאוחר יותר למסירת עדותו של ד"ר ליאור, היה עליהם ליטול לשם כך רשות מבית המשפט מראש ולא לעשות דין לעצמם ברוח הדברים שנקבעו בעניין סוויסה [השוו: רע"א 5266/10 פלוני נ' מרכז רפואי פלוני (לא פורסם, 15.8.2010)].
אשר על כן, דין הבקשה להידחות.

בהליך רמ"ש (רמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט לעינייני מישפחה בקריות (כב' השופטת מאיה לוי) בתיק ת"ע 21258-02-20 מיום 11.3.22, במסגרתה הורה על מינוי מומחה פסיכיאטרי חלופי, תוך השתת שכר טירחתו על הצדדים בחלקים שוים, וכן הורה כי סירטון וידאו בו מופיע המנוח, שצולם כשנה ושלושה חודשים לאחר חתימת צוואת המנוח, יוצג למומחה החלופי (להלן: "ההחלטה קמא"), והכל כפי שיפורט להלן.
כמו כן, הורה בימ"ש קמא על מינויו של מנהל יחידת פסיכיאטריה במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), ד"ר אדם דרנל (להלן: "ד"ר דרנל"), כמומחה מטעם בית המשפט לצורך הכנת חוו"ד ביחס לכשירותו של המנוח לחתום על צוואה מיום 15.11.2017.
המבקש (כאן) הגיש כתב טיעוניו בתיק קמא ביום 1.3.22, במסגרתו טען (סעיף 8.5 לכתב טענותיו) כי מבוקש להורות על מינוי מומחה רפואי חלופי לבחינת כשרות המנוח לחתום על צוואת המנוח; ככל שיורה על מינוי מומחה חלופי כאמור, מבוקש להורות כי עלויות חוות הדעת, לרבות ההוצאות בגין הפקת מסמכים רפואיים שונים ככל שיידרשו, יושתו במלואם על המשיב (כאן).
טענות המבקש בבקשת רשות העירעור להלן תמצית טענות המבקש בבקשתו: בית המשפט מתבקש לעשות שימוש בסמכותו ולהורות כדלקמן: חוו"ד המומחה ד"ר דרנל תפסל ותוצא מהתיק קמא ומהתיקים הקשורים, ויראו כאילו לא הוגשה מעולם; בית משפט קמא ימנה מומחה רפואי חדש ולא חלופי, כפי שנקבע בהחלטה קמא, על מנת שלא ניתן יהיה לעשות שימוש במימצאי חוו"ד המומחה ד"ר דרנל; המשיב יחויב בתשלום מלוא עלות עריכת חוות הדעת של המומחה החדש, נוכח המחדל הדיוני שיצרו המשיב והמומחה ד"ר דרנל; ככל שעלות חוות הדעת של המומחה החדש תהיה נמוכה מעלות חוות דעתו של ד"ר דרנל, יורה בית המשפט קמא למשיב, להשיב למבקש את הפרישי העלות.
העברת הסירטון למומחה שימונה עשויה יותר לפגוע באובייקטיביות המסקנה האבחנתית שבחוות הדעת הרפואית, מאשר לסייע לה. דיון והכרעה לאחר עיון בבקשת רשות העירעור על נספחיה ובתיק קמא, שוכנעתי לדחות את הרמ"ש ללא צורך בתשובה בכל מה שקשור לסוגיית מינוי המומחה החלופי ולמימון שכר טירחתו, וליתן רשות ערעור ולקבל העירעור (אף ללא צורך בתשובה, כפי שאנמק להלן) בכל הקשור לסוגיית הצגת הסירטון בפני המומחה החלופי, מכח סמכותי על פי תקנות 138(א)(2) + (5) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018.
...
לכן כל הטענה ברמ"ש זה לעניין "פסילת המומחה והוצאת חוות דעתו" מיותרת, ודינה להידחות.
משכך אם קיימים מסמכים רפואיים ותוצאות בדיקות שנערכו למנוח הסמוכים למועד עריכת הצוואה, מדוע בכלל להציג את הסרטון למומחה החלופי טרם הכנת חוות דעתו, שכלל לא ברורה תרומתו לבירור המחלוקת! במצב כזה עלולה חשיפת המומחה לסרטון טרם הכנת חוות דעתו לפגוע באובייקטיביות המסקנה האבחנתית שבחוות הדעת הרפואית, שנשענת בעיקר על מסמכים רפואיים.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל אני מורה על דחיית בקשת רשות הערעור בנקודות המפורטות לעיל בסעיפים 25 ו- 27, ועל קבלת הערעור בנקודה המפורטת לעיל בסעיף 31.

בהליך רמ"ש (רמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט לעינייני מישפחה במחוז תל-אביב (ב' השופטת איריס ארבל-אסל, בת"ע 31827-02-23), מיום 1.12.23, במסגרתה נדחתה בקשת המבקשים למינוי מומחה רפואי מטעם ביהמ"ש לבחינת כשירותה של אימם המנוחה של הצדדים לערוך צוואה.
ביהמ"ש קמא סבר כי מיסמך זה, ביחד עם מה שנאמר בו, מהוה מיסמך רפואי בודד ויחיד הנוגע למצבה הקוגנטיבי של המנוחה טרם עריכת הצוואה והוא אינו מקים ספק בדבר כשירותה לערוך לצוואה ולפיכך קבע כי "לא מצאתי כי הונחה ראשית ראיה מספקת באופן המצדיק מינוי מומחה רפואי". ביהמ"ש קמא דחה את בקשת המבקשים תוך חיובם בהוצאות המשיב בסך של 1,500 ₪.
...
אך לפני ימים אחדים נתן ביהמ"ש קמא החלטה המורה על הגשת תצהירי עדות ראשית מטעם הצדדים, מועד ההוכחות בהליך נקבע לחודש ספטמבר 2024, והמבקשים לא הצביעו על כל מניעה הקיימת כיום והחוסמת את דרכם לפעול באופן בו התווה המחוקק ומתקין התקנות במקרים בהם בוחר ביהמ"ש לענייני משפחה לעשות שימוש בסמכותו ולא להיעתר לבקשה למינוי מומחה מטעמו.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת רשות ערעור על החלטתו של בית המשפט המחוזי בחיפה (השופט ס' ג'יוסי) ברמ"ש 7842-02-24 מיום 6.3.2024, שבגדרה נדחתה בקשת רשות ערעור שהגיש המבקש על החלטתו של בית המשפט לעינייני מישפחה בקריות (השופט נ' זיתוני) בת"ע 38237-07-21 מיום 14.1.2024, שבמסגרתה נדחתה בקשתו לפסילת חוות דעתה של מומחית מטעם בית המשפט.
במסגרת הליך המתנהל בין הצדדים בנוגע לקיום צוואת אחיו המנוח של המבקש (להלן: המנוח), מינה בית המשפט לעינייני מישפחה מומחית מטעמו לצורך בחינת כשירותו של המנוח במועד עריכת הצוואה (להלן: המומחית).
בית המשפט לעינייני מישפחה דחה את הבקשה, תוך שקבע כי למבקש ניתנה היזדמנות להשמיע את עמדתו בסוגיית מינוי המומחה; כי לא נפל פגם בעבודת המומחית; כי המשיבים פעלו כדין בעיניין המצאת המסמכים; וכי אין מקום לידון בטענות שהועלו כנגד תוכן חוות הדעת במסגרת הבקשה לפסילתה.
עוד נקבע כי "הזהירות בנקיטת צעד כזה מקבלת משנה תוקף מקום בו בקשת פסילת חוות הדעת מוגשת לאחר שזו הושלמה על-ידי המומחה מטעם בית המשפט, וזאת מאחר שבשלב זה ישנו חשש שתוצאת חוות הדעת היא שהובילה לבקשת הפסילה" (רע"א 5902/19 פלונית נ' מדינת ישראל משרד הבריאות, פס' 9 (18.11.2019); וכן ראו: רע"א 1269/23 פלוני נ' המאגר לביטוח רכב חובה (הפול) בע"מ, פס' 8 (20.3.2023)).
...
דין הבקשה להידחות, אף ללא צורך בתשובה.
כמו כן, לא שוכנעתי כי עולה בענייננו חשש לעיוות דין.
בקשת רשות הערעור נדחית אפוא, מכוח סמכותי לפי תקנה 148א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, אשר הוחלה גם על בקשות רשות ערעור בענייני משפחה, מכוח תקנה 44 לתקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין), התשפ"א-2020.

בהליך רמ"ש (רמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המנוח הותיר אחריו צוואה שקוימה.
בהחלטה מיום 2.6.22 מינה ביהמ"ש קמא מומחה מטעמו (ד"ר גורביץ) לצורך עריכת חוות דעת בדבר מצבו של המנוח ביום 5.1.17.
ביהמ"ש קמא קבע כי משום שגגה חרף העתרותו לבקשת המשיבים למינוי מומחה רפואי קבע בהחלטה מיום 2.6.22 כי המינוי של המומחה הוא אך לצורך בחינת מצבו של המנוח מיום 5.1.17 "ואיש מהצדדים לא הסב את תשומת הלב לטעות זו, הדבר הובא לתשומת ליבו של בית המשפט רק לאחר שהמומחה פנה בבקשה למותן הוראות. בנסיבות העניין, יש לערוך את חוו"ד כך שתתייחס למצבו הגופני והקוגנטיבי של המנוח גם ביום 16.6.17 בנוסף ליום 5.1.17 והצדדים יישאו בחלקים שוים בשכר המומחה בגין כך, מראש ובתוך 7 ימים לכל היותר". על החלטה זו מלינים המבקשים בבקשת רשות העירעור שלפניי.
עיקר טענות המבקשים: ביהמ"ש קמא בהחלטתו "הרחיב את ירעת המחלוקת על דעת עצמו"; ביהמ"ש קמא היתעלם מטענות המבקשים באשר להיעדר רלוואנטיות מועד משיכת הכספים שהיה 5 חודשים מאוחר יותר למועד ההענקה בו חתם על התצהיר ושבמסגרתו העניק למבקשת 2 את הזכות בכספים; ביהמ"ש קמא פגע בפרטיותו של המנוח עת הורה על בחינת מצבו הרפואי במועד לא רלוואנטי; המבקשים חוששים כי החלטת ביהמ"ש קמא תביא "לזיהום חוות דעתו של המומחה על ידי ראיות לא רלוואנטיות ושלא ממין העניין". דיון והכרעה לאחר עיון בבקשת רשות העירעור ובנספחיה מצאתי לדחותה ללא צורך בקבלת תשובה.
אפילו בקשות רשות ערעור שעניינן השגות של צדדים על החלטות ביניים של הערכאה הדיונית באשר למועד הקרע הן מסוג ההחלטות שעל דרך הכלל נדחות על-ידי בימ"ש זה מהטעם הפשוט שהן אינן מגלות סיבה מדוע לא ניתן להדרש למחלוקת בסוגיה במסגרת שלב העירעור על פסק-הדין.
בפיסקה השנייה של אותה בקשה ציין המומחה מטעם ביהמ"ש כי חוות דעתו בקשר לכשירות המנוח ליום 5.1.07 כבר "נכתבה וסוכמה מזמן" וכי לצורך עריכתה "בחנתי וביססתי את חוות הדעת על המסמכים שנופלים על הטווח בין 5/2015 לבין 06/2017 (מועד פטירת המנוח)". סוף דבר לאור כל האמור לעיל, בקשת רשות העירעור נדחית.
...
ברם, ביהמ"ש קמא לא "הרחיב את יריעת המחלוקת על דעת עצמו" כטענת המבקשים שהרי בחינת מועד כשירות המנוח לשני המועדים התבקשה במסגרת הבקשה למינוי המומחה, לה נעתר ביהמ"ש קמא בהחלטתו מיום 22.3.22 (בה נמנע מלנקוב במועדים לגביהם תתבצע הבחינה).
לכל היותר ניתן לומר כי ביהמ"ש קמא הורה למומחה מטעמו לבחון את כשירות המנוח לשני מועדים שרק אחד מהם ימצא בסופו של דבר רלוונטי לצורך ההכרעה בתביעה.
ההליך המשפטי בביהמ"ש קמא ימשיך להתנהל גם אם לפני ביהמ"ש קמא יובא במסגרת חוות דעת המומחה מסקנה כלשהיא מטעם המומחה למועד מסוים שלא תימצא רלוונטית להכרעה בתביעה.
הדבר דומה במידה מסוימת לכך שלא פעם, במסגרת תביעה לאיזון משאבים בין בני זוג כשהצדדים חלוקים ביניהם באשר למועד הקרע, ממונה מומחה מטעם ביהמ"ש למתן חוות דעת באשר לשני מועדי הקרע האפשריים, וזאת תוך ידיעה ברורה שבסופו של דבר רק קביעה באשר לאחד מהמועדים תימצא רלוונטית לפסה"ד שינתן.
אפילו בקשות רשות ערעור שעניינן השגות של צדדים על החלטות ביניים של הערכאה הדיונית באשר למועד הקרע הן מסוג ההחלטות שעל דרך הכלל נדחות על-ידי בימ"ש זה מהטעם הפשוט שהן אינן מגלות סיבה מדוע לא ניתן להידרש למחלוקת בסוגיה במסגרת שלב הערעור על פסק-הדין.
שהרי, ההליך בבית משפט קמא לא יתייתר גם אם בסופו הזכויות הרכושיות שימצא ביהמ"ש קמא כי הן בנות איזון יאוזנו בהתאם למועד שנקבע בהחלטה ואלו ערכאת הערעור תקבל בסופו של יום את טענות המבקשת בערעור על פסק-הדין ותורה על ביצוע האיזון למועד אחר (ראו לדוגמא החלטתי ברמ"ש 53513-03-19 ע.א נ' א.ו.א , מיום 11.6.2019).
בפסקה השנייה של אותה בקשה ציין המומחה מטעם ביהמ"ש כי חוות דעתו בקשר לכשירות המנוח ליום 5.1.07 כבר "נכתבה וסוכמה מזמן" וכי לצורך עריכתה "בחנתי וביססתי את חוות הדעת על המסמכים שנופלים על הטווח בין 5/2015 לבין 06/2017 (מועד פטירת המנוח)". סוף דבר לאור כל האמור לעיל, בקשת רשות הערעור נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו