בבית המשפט העליון
רע"א 8622/13
לפני:
כבוד המשנה לנשיאה א' רובינשטיין
כבוד השופט נ' הנדל
כבוד השופט נ' סולברג
המבקש:
המוסד לביטוח לאומי
נ ג ד
המשיבים:
1. רחלה שחר
2. אלון וולך עו"ד בתפקידו כמנהל עיזבון המנוח
שחר שמואל
3. בנק יהב לעובדי המדינה בע"מ הנהלה ראשית
בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה מיום 21.11.2013 בע"א 30436-07-13
בשם המבקש:
עו"ד יעקב ברכה
בשם המשיבה 1:
עו"ד אפרים גלסברג
בשם המשיב 2:
עו"ד אלון וולך
פסק-דין
השאלה שמצויה במרכזה של הבקשה – הנוגעת ל"תחרות" בין נושה מעקל כספי קופת גמל לבין המוטב הקבוע בקופה בהנתן מות העמית – הנה סוגיה משפטית, כללית, שטרם זכתה להכרעת בית משפט זה. לכן, בהתאם לסמכותנו לפי תקנה 410 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: תקנות סדר הדין האזרחי), החלטנו לידון בבקשת הרשות לערער כאילו ניתנה הרשות והוגש ערעור על-פי הרשות שניתנה.
כך נטען כי העיקול הזמני אינו תקף מאחר שהסכם פשרה שנערך בין המנוח לבין המבקש ביטל את צו העיקול הזמני שהוטל על כספי קופת הגמל, והותיר צו עיקול על כספים בחשבון הבנק של המנוח בלבד.
במקרה כזה, ניתן יהיה להטיל עיקול על הזכות, אך מימוש העיקול יצטרך להדחות למועד בו תהפוך הזכות לבת מימוש (ראו לעניין זה עמדת השופט י' דנציגר ברע"א 2083/12 הפניקס חברה לביטוח בע"מ נ' פדן (1.9.2013), בעיניין עיקול זכויות מבוטח בביטוח חיים).
...
נראה לי כי את הסעיף כנתינתו בשעתו יש לפרש כפשוטו, כנדרש לאפשרויות הבסיסיות של עת זקנה למוטבי המנוח, הזקוקים לפרנסה בהמשך חייהם, כפי שהיו לעת ההיא; "חוזה ביטוח" – במהות פוליסת ביטוח חיים; "חברות בקופת קיצבה או בקופת תגמולים" – מה שעמד לרשות העובד ה"רגיל", על פי רוב שכיר, "או על פי עילה דומה" – שורת-סל של וריאציות על הנושא.
מכאן, כי אין מקום להבחין בין סוגי קופות הגמל השונים לעניין סעיף 147, וכפי שציין חברי, מאותם טעמים אין מקום להבחין, בהתאם ללשון החוק דהיום, בין הרכיב הביטוחי לרכיב החיסכון, לעניין פרשנות סעיף זה; זאת, גם אם, כפי שמציינים שילה ו-קורניאלדי – ראו ההפניות מעלה – ייתכן כי יש בסיס עיוני להבחנה בין הרכיבים השונים של קופת הגמל, אולם נדמה כי שיקול הדעת בכגון דא מסור למחוקק אשר כאמור מצא שלא לייצר הבחנה זו.
אשר לשאלת העיקול – חברי עמד בהרחבה על הטעמים מדוע אין לאפשר מימוש העיקול הזמני על קופת גמל הונית, ואין לי אלא להצטרף למסקנתו ולטעמיו.
צדקו אפוא בית המשפט השלום ובית המשפט המחוזי בפסיקתם, ודינו של הערעור – להידחות.