מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת רשות ערעור על אישור מכר מקרקעין בהוצל"פ

בהליך רשות ערעור על רשם ההוצאה לפועל (רער"צ) שהוגש בשנת 2022 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

בתיק זה הוגשה בקשת רשות ערעור על החלטת רשמת ההוצאה לפועל (כב' הרשמת עמית גולדשטיין לירן) מיום 30.6.22, לה צורפה בקשה לסעד זמני של עיכוב ביצוע ההחלטה הנ"ל עד להכרעה בבקשת הרשות לערער.
בטענתו המקדמית של כונס הנכסים לאור ההליכים המאוחרים לצוו הארעי בתיק זה, ביקש האחרון לדחות בקשת המבקש לאור החלטת כב' ביהמ"ש המחוזי בירושלים בהליך החדל"פ. לדידו ההחלטה הנ"ל המורה על המשך מימוש המקרקעין גוברת על עיכוב הבצוע שניתן בתיק זה, משום שהצו הזמני ניתן במסגרת בר"ע על החלטת הרשמת מיום 30.6.22 ולא על החלטתה המאוחרת מ-5.7.22 במסגרתה כבר אישרה את המכר.
בפרשת זליבנסקי עלתה השאלה שעד אז לא נדונה, בנוגע להקדמת מועד זה לשלב הליך ההתמחרות והובעה דיעה מפי כב' השופטת וילנר כך: "משעה שהחל הליך היתמחרות לשם מימוש נכס ממושכן בהוצאה לפועל, החייב אינו רשאי עוד לפדות את הנכס באמצעות מכירתו לצד שלישי, ובכך, הלכה למעשה, לממש את הנכס במנותק מהליכי המימוש המבוצעים בהוצאה לפועל. מתן אפשרות למימוש על-ידי החייב כאמור תקעקע את הליך ההתמחרות, תיפגע באנטרס הוודאות וההסתמכות של משתתפים פוטנציאליים בהליך ותרתיעם מפני הישתתפות בהליכי מימוש המתנהלים בהוצאה לפועל. זאת, נוכח החשש המובנה של משתתפים בהליכי היתמחרות כי בכל שלב עד לאישור המכר על-ידי רשם ההוצאה לפועל, החייב יוכל למכור את הנכס הממושכן לגורם אשר לא הישתתף כלל בהתמחרות, או אף לגורם אשר הישתתף בה והצעתו לא זכתה. זאת ועוד, ערעור יסודותיהם של הליכי מכר המתבצעים בהוצאה לפועל, כאמור, תימנע את מימוש תכלית הליך ההתמחרות בהשאת תמורתם של נכסים ממושכנים (המושגת, בין היתר, באמצעות תחרות בין מציעים רבים ככל הניתן), ומשכך תיפגע בציבור הנושים המובטחים ואף בחייבים עצמם". לא רק שיש בדברים הנ"ל ללמד על השיקולים הרלבאנטיים לצורך מאזן הנוחות במקרה של דנן בו קוים הליך ההתמחרות ואישור המכר נעשה רק במסגרת ההחלטה נ"ל מושא בקשת הרשות לערער, אלא שיש בהם להעמיד את המבקש, שפנה בבקשתו רק לאחר שהליך ההתמחרות הושלם, בעדיפות נמוכה יותר מזכויות המשיבה 4 שנרכשו במסגרת זו. לא זו אף זו, מדברי המבקש בדיון עולה שהבקשה לפדיון המישכון אינה מעוגנת באפשרות מעשית מוכחת ,בהיותו חסר הון אישי על פי הודאתו.
...
באשר לסמכות רשם ההוצאה לפועל לעכב הליכים מקובלת עלי טענת המבקש שסמכות העיכוב של הרשם קבועה בסעיף 57 לחוק ההוצאה לפועל תשכ"ז-1967 ,המעניק שיקול דעת לעכב ההליך לבקשת צד ג', הטוען לזכות אחרת במקרקעין שנתמנה לגביהם כונס נכסים, וזאת על מנת שיפנה לביהמ"ש לעניין זכותו.
דא עקא, המבקש לא פנה לאחר החלטת כב' הרשמת לבית המשפט המוסמך, אלא לאחר החלטתי מיום 10.8.22 ולאורה של החלטת כב' בית המשפט המחוזי בירושלים, המורות לו לעשות כן. עם זאת לאחר הקביעות של כב' ביהמ"ש המחוזי בירושלים, בנוגע להתנהלות המבקש עובר להגשת בקשתו (מחקירותיו בפרוטוקול מיום 18.7.22 שהוגש) ,נראה כי קביעות אלו מקבלות משנה חשיבות ותוקף, בוודאי ככל שעסקינן בבקשה לסעד זמני .
לאור האמור אני דוחה את כל הבקשות שהוגשו בתיק.

בהליך רשות ערעור על רשם ההוצאה לפועל (רער"צ) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בקשת רשות ערעור על החלטת רשם ההוצאה לפועל בתל אביב (כב' הרשם אוהד אשר) בתיק הוצל"פ 515873-11-20 מיום 14.8.2021 שבה נדחתה בקשת המבקשת לחזר אגרה מכוח תקנה 9א לתקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות), התשכ"ח-1968.
במסגרת פתיחת התיק שילם הבנק אגרת פתיחה בשיעור של 1% מגובה החוב במועד הפתיחה שהם 492,862 ש"ח. כלומר, גובה החוב היה 49,286,200 ש"ח. במהלך תקופת האזהרה הגישה המבקשת בקשה לאישור מכר המקרקעין לשם פרעון החוב, וטענה כי לא היה מקום מלכתחילה לפתוח את תיק ההוצאה לפועל.
...
הסכום שנגבה בסופו של דבר, היקף הפעולות שבוצעו, וסכום האגרה ששולמה (מבחינת גובהה) אינם קריטריונים אשר ככלל יש מקום להתחשב בהם, למעט במקרים חריגים וקיצוניים (למשל, כאשר לא בוצעו פעולות כלל, או כמעט בכלל, והחוב סולק מיד או שהתיק נסגר מיד, ואין קשר סיבתי בין פתיחתו ובין פירעון החוב).
לסיכום: מקום שנפתח תיק הוצאה לפועל, חרב המימוש הכפוי הונפה באוויר והדבר הובא לידיעת החייב, עצם קיומו של התיק הוא שמתמרץ אותו לשלם את החוב בהקדם האפשרי.
סוף דבר מכל המקובץ לעיל, הבקשה לרשות ערעור נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפני בקשת רשות ערעור על החלטת בית משפט השלום בתל אביב (כב' השופט עמית משה סובל) מיום 14/1/18 ברע"צ 21674-12-17 ולפיה לא ניתנה רשות לערער על החלטת כב' רשם ההוצאה לפועל (שרון קרן) מיום 12/11/17 בתיק הוצל"פ 01-11290-03-1 (להלן: "תיק ההוצל"פ") לפיה נדחתה בקשת המבקש להורות על הותרת שטח חקלאי (5 דונמים) מתוך קרקע שנמכרה, לטובתו לצורך מחייתו.
בבקשת רשות העירעור שהוגשה לבית משפט השלום היתקיים דיון ביום 14/1/18 לאחר שהוגשו תשובות המשיבים .בדיון נטען, כי מדובר במטע זיתים שהוחלף ממטע אבוקדו ונועד לתת פרנסה לחייב במצבו הקשה, מתוך הנחלה, למעט 3 דונם כל היתר קרקע חקלאית.
...
לאחר עיון בבקשת רשות הערעור ובנספחיה הגעתי למסקנה ולפיה דין בקשת רשות הערעור להידחות אף ללא צורך בתגובה וזאת מהנימוקים כדלקמן: א) כפי שכתבתי בהחלטה אחרת שנתתי לאחרונה בבקשת רשות הערעור אחרת בין אותם צדדים (רע"א 18404-02-18 - החלטה מיום 11/2/18), עסקינן ברשות ערעור "בגלגול שלישי" אשר ניתנת במשורה, במקרים שבהם מתעוררת שאלה בעלת חשיבות משפטית או ציבורית החורגת מעניינם הקונקרטי של בעלי הדין, וראה לעניין זה: ר"ע 103/82 חניון חיפה בע"מ נ' מצת אור (הדר חיפה בע"מ פ"ד לו (3) 123, רע"א 1677/15 ישראל רביצקי נ' דני אגוז (18/8/15).
כיוון שאין מקום ליתן רשות לערער, אני נותנת החלטתי זו כדן יחיד (וראה לעניין זה: רע"א 5797/14 יוסף דוד נ' אליצור אהרון (14/5/15) וכן רע"א 7864/16 מרים כהן נ' מילגרום - סעיף 9 (21/11/16).
רשם ההוצל"פ וכן בית משפט שלום לא היו צריכים לבחון את התנהלות הקונים מול רמ"י בכל הנוגע לעיבוד השטח ולא עניין זה אמור להילקח בחשבון במסגרת סעיף 39 לחוק ההוצל"פ. לסיכום: א) לפיכך, לאור האמור לעיל, דין בקשת רשות הערעור להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

על ההחלטה הנ"ל מיום 29.8.21, הגיש התובע בקשת רשות ערעור בתיק רע"א 24260-10-21 ובהחלטה מיום 13.10.21 דחה בית המשפט המחוזי את הבקשה הנ"ל תוך שהוא קובע כי: "מקובלת עליי קביעת בית משפט קמא, ומנימוקיו, ולפיה הבעלות
לטענתו, מאחר ולנתבעת 3 שטח של 150 מ"ר לערך במיגרש הרלבנטי, ומכיוון ולא ניתן מבחינה תכנונית לנצל שטח זה וגם לא השטח שכולל את חלקו של התובע יחד עם חלקה של הנתבעת, ומשאין לאף אחד מהשותפים שטח של 400 מ"ר אשר נידרש לצורך ביצוע עבודות בניה, הדרך היחידה לפירוק שתוף היא מכירת המקרקעין בהליכי הוצל"פ. ב"כ התובע מבקש לדחות את חוות הדעת של המומחה, ולהורות על פירוק שתוף בחלקה ע"י מכירת המיגרש במיכרז פומבי כפי שנמכרים מקרקעין מעוקלים בהוצאה לפועל, להותיר את צו המניעה על כנו עד תום הליך המכירה ולחייב את נתבעת 3 בהוצאות.
זאת ועוד, הנתבעת 3 כבר השקיעה כספים משמעותיים במסגרת הליך קבלת היתר בניה ובצוע עבודות בניה במיגרש הרלבנטי, והכל בהסתמך על תכנית חלוקה מאושרת על ידי הרשות המקומית ובהסתמך על היתר בניה שניתן לה על ידי רשויות התיכנון.
...
על ההחלטה הנ"ל מיום 29.8.21, הגיש התובע בקשת רשות ערעור בתיק רע"א 24260-10-21 ובהחלטה מיום 13.10.21 דחה בית המשפט המחוזי את הבקשה הנ"ל תוך שהוא קובע כי: "מקובלת עליי קביעת בית משפט קמא, ומנימוקיו, ולפיה הבעלות
אני דוחה את גישתו של התובע כי יש להורות על מכירת המגרש במכרז, כפי שנמכרים מקרקעין מעוקלים בהליכי הוצל"פ. הנתבעת 3 הינה הבעלים של 1/4 של הזכויות במגרש.
סוף דבר אשר על כן, אני מורה על פירוק השיתוף, ביחסים שבין התובע לבין הנתבעת 3, על דרך ביצוע תשלומי תמורה, בכך שהנתבעת 3 תרכוש את חלקו של התובע כנגד תמורה של 12,000 ₪.

בהליך רמ"ש (רמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לפני בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט לעינייני מישפחה בקריות (כב' השופטת מאיה לוי) בת"ע 7535-06-20 שניתנה ביום 14.06.2023 (להלן: "בית משפט קמא"), ולשונה כך: "1. אומנם ניתן צו המאשר פורמלית את המכר, אולם לא ניתן להורות על מחיקת העיקולים משהתברר כי ישנם עיקולים רבים הרובצים על הנכס לטובת צדדים שלישיים.
בהנתן העובדה שמכר המקרקעין אושר על ידי בית המשפט בהתאם לסעיף האמור, בטלים מאליהם כל העיקולים הרובצים על זכויות המנוח במקרקעין אשר הוטלו במסגרת תיקי ההוצאה לפועל, קודם לאישור מכר הדירה.
...
בכך מנע בית משפט קמא תאונה משפטית שעלולה להתרחש, וטוב עשה משלא נעתר לבקשת מנהלי העזבון.
כבוד השופט הנדל עמד על ההיגיון והקושי הטמון בכל אחת מן הגישות, ובסיכומו של דבר בחר לאמץ את זו הראשונה, הרואה בסעיף 34א' לחוק המכר כהוראה הקובעת תקנת שוק במקרה של מכירה על ידי רשות.
פסק דין מקיף נוסף בנוגע לסעיף 34א' לחוק המכר הינו ע"א 3086/22 פרץ סבן נ' סם אייסוי (נבו 17.10.2023), אשר ביסס כי יסוד נוסף לצורך שכלול סעיף 34א' לחוק המכר הינו יסוד הרישום, כדלקמן: "לבד מיסודות תום הלב והתמורה, מתאפיינות רובן של תקנות השוק ביסוד שלישי: שכלול הקניין על-ידי הקונה", וכן: "התמונה המתקבלת מסקירת הפסיקה היא שתנאי שכלול הקניין הריהו, ככלל, אחד משלושת התנאים העוברים כבריח התיכון של תקנות השוק כולן, בצד תום לב ותמורה", וכן: "לדידי, ישנם מספר טעמים המצדיקים להוסיף ולצעוד בדרך שהתווה בית משפט זה, ולדרוש את שכלול הקניין על ידי הקונה בדרך של רישום המקרקעין על שמו, כתנאי לתחולת תקנת השוק שבסעיף 34א'", וכן: "תקנות השוק הפזורות במשפט הישראלי דורשות את שכלול הקניין על ידי הצד השלישי; טעמים של הרמוניה חקיקתית וקוהרנטיות בקרב הסדרי תחרות הזכויות, מצדיקים לפרוש את מצודתו של עקרון שכלול הקניין גם על סעיף 34א'", וכן: "באנו אפוא לכלל מסקנה, כי לצורך תחולת תקנת השוק הקבועה בסעיף 34א' ביחס למקרקעין הנמכרים בהליכי הוצאה לפועל, על הקונה המאוחר להשלים את קניינו ברישום." המסקנה העולה היא כי סעיף 34א' לחוק המכר הינו בגדר "תקנת שוק" נוספת השייכת למשפחת תקנות השוק בחקיקה הישראלית, הדורשת התקיימותם של שלושה יסודות: הם יסוד תום הלב, יסוד התמורה ויסוד הרישום.
סוף דבר: אל מול זכותה של הרוכשת ניצבות זכויות נושי עיזבון המנוח, המובטחים ברישום עיקולים על המקרקעין.
מכל המקובץ, דין הערעור להידחות וכך אני מורה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו