מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת רשות ערעור בסכסוך בין ועד מקומי לאגודה שיתופית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

לשיטתם, עסקינן בסמכות חוזית שכן האחריות למערכת הביוב הוקנתה לאגודה השיתופית ולא לוועד המקומי, ועל כן אין עסקינן בתקיפת החלטתה של רשות מקומית.
במסגרת בקשת רשות העירעור לבית המשפט המחוזי נעשתה הפניה נוספת להסכם הגישור אליו הגיעה המועצה האזורית עם האגודה השיתופית ואשר קיבל תוקף של פסק דין בת.א. (מחוזי נצ') 1110/02 מיום 11.5.09 (כב' השופט שאהר אטרש).
בנגוד לטענות הצדדים, העובדה כי בין הצדדים קיים חוזה, אינה הופכת סיכסוך שמהותו מנהלית – הפעלת סמכות להעביר קו ביוב מתחת למקרקעי התובעת, לסכסוך אזרחי (ראה: ע"א 5796/08 ארגון פועלים להתיישבות שיתופית בנווה ימין נ' מינהל מקרקעי ישראל [ניתן ביום 29.12.2011]; עע"מ 8582/05 מועצה מקומית סאג'ור נ' המרכז לטניס בישראל [ניתן ביום 13.12.2006]).
...
בין לבין, ועוד בטרם נפלה הכרעה בשאלת הסמכות העניינית, הגישה הנתבעת בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי, על החלטתי שלא לעכב הליכים בתובענה מחמת תניית הבוררות.
עסקינן בתובענה שהינה בגדר סמכותו של בית המשפט לעניינים מנהליים, כעתירה מנהלית, וכתוצאה מתחייבת יש לדחות את התביעה על הסף.
משכך, משפועלת האגודה השיתופית לשיטתה, עמדה שכאמור אינני מקבל, בכובעו של הועד המקומי, נותרת הסמכות העניינית כאילו היה הועד המקומי נתבע – בידי בית המשפט המחוזי כבית משפט לעניינים מנהליים.
נוכח כל האמור אני דוחה את התובענה על הסף בהעדר סמכות עניינית.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בעיניין זה קבע כבוד השופט פרידמן, בין היתר, כי: "מכל האמור עולה, כי ברוב התקופה בה היו המבקשים במעמד מועמדים לחברות, נימנעה מהם האפשרות לבנות את ביתם – בתחילה ע"י האגודה שסרבה לחתום על הבקשה להיתר, ולאחר מכן על ידי המיישבת שהודיעה כי תעשה כן במקומה (כבעלת הרשות במקרקעי הישוב ובמגרש הספציפי) אם לא תמצא הצדק לסרוב האגודה לחתום; לא עשתה כן; לאחר שהפך פסה"ד בחדרה לחלוט כן עשתה כן; ולאחר מכן שלחה דרישה לוועדה המקומית להמנע מאישור התוכניות לאור עמדת האגודה. לא ברור אם הוועדה המקומית הייתה רשאית להתייחס לבקשת העיכוב, לאחר שכבר ניתנה חתימת המיישבת כבעלת הזכויות במקרקעין, אך יהיו פני הדברים כאשר יהיו, דיינו בכך שהאגודה ולאחר מכן המיישבת עצמה סיכלו התנאי של התחלת בניה בתוך שנתיים שכן לאור עמדתן נימנע מתן היתר הבניה. לפיכך מנועות שתיהן מלטעון לאי קיום התנאי.
לאחר שבחן את העובדות הרלוואנטיות ואת טענות הצדדים, קבע בית המשפט כי למרות שהסכסוך בין המבקשים לחלק מחברי האגודה השיתופית פוגם באיכות החיים של כל המעורבים, אין הם מהוים "גורם מפריע". שנית, נקבע כי ההחלטה של החטיבה להתיישבות התקבלה על בסיס תשתית עובדתית פגומה, שכן החטיבה להתיישבות לא ערכה בירור עצמאי ובלתי תלוי לפני קבלת ההחלטה באשר להיותם של המבקשים "גורם מפריע", ואף לא נתנה למבקשים זכות טיעון, אלא "חיה מפיה" של האגודה השיתופית.
בעיניין זה קבע בית המשפט המחוזי כדלקמן: "לטעמי, די בטעם האמור כדי להביא לכך שההחלטה תבוטל, ועל כן וכפועל יוצא, חוזרת הסוגיה אל המערערת מס' 2 לידון בבקשה לביטול זכות בר הרשות, או אז יהיה עליה לנמק את החלטתה ולבחון אותה על פי הנוהלים השמורים עמה בהחלטות מסוג זה ועל פי המנדט שניתן בידה וזאת בדרך עצמאית ואובייקטיבית. בעיניין זה אציין כי אינני מביעה עמדה האם נכון כי הסוגיה תחזור לדיון בפני המערערת מס' 2, ובעניין זה על המערערת מס' 1 לבחון בשנית את עמדתה האם לחדש את הבקשה, נוכח חלוף הזמן מאז שהחל ההליך לביטול זכותם של המשיבים כברי רשות ועד הלום". בית המשפט המחוזי קבל את קביעתו של כבוד השופט פרידמן בסעיף 49 לפסק דינו, לפיה היה על המיישבת לבצע תחקיר עצמאי, לזמן את הצדדים לבירור מעמיק, נייטראלי ונטול פניות, ולקבל את החלטתה באופן אובייקטיבי בהסתמך על הנתונים שהובאו בפניה, ולא להסתפק בהחלטות ובהליכים שנגעו לחברות באגודה: פעם בהצבעה סמויה לענין החברות, פעם בהחלטת ועדה בינמשרדית שהרכבה מעורר תהיות במה שנוגע להסתמכות עליה לצורך שלילת מעמד בר הרשות, ופעם ערר על אותה ועדה כאשר נימוקיה אף לא נודעו מבעוד מועד למבקשים.
בקשת רשות ערעור שהוגשה על ידי המבקשים לבית המשפט העליון במסגרת רע"א 733/16, נדחתה.
נטען, כי חבר ועד ההנהלה שרון ניב לא נכח בישיבות ההנהלה מאז אמצע שנת 2015, אולם הוא ידע על דבר הזימון לוועדה ולא הביע רצון להגיע להישתתף בו. האגודה טענה, כי במסגרת הדיון בפני הוועדה הציגו נציגיה את עקרי ארועי העבר והסבירו כי המבקשים מצויים בסכסוך עמוק וקשה עם חברי האגודה, נקטו בעבר פרובוקציות ואלימות מילולית ופגעו בבטחון האישי של החברים, מנעו קבלת החלטות באספות הכלליות ופגעו בפעולות חברתיות ביישוב.
...
לאור האמור לעיל, אני מורה כדלקמן: א. החלטת המיישבת מיום 23.11.2016 מבוטלת.
כפועל יוצא מכך, אני מורה למיישבת להשיב על כנה את זכות בר הרשות של המבקשים במגרש מס' 190 ביישוב חיננית, לאלתר.
המשיבות תשלמנה למבקשים את אגרת המשפט (בשערוך) וכן, שכ"ט עו"ד בסך של 25,000 ₪ (בחלקים שווים).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

ראו בנוסף: מכתב ב"כ האגודה לב"כ התובעת מיום 12/11/13 לפיו, גבולות הנחלות אינם סופיים והם ניתנים לשינוי מעת לעת, וכי כל עוד לא יוחלט אחרת, גבולות חלקה א' של המשק הם כמצוין בתכנית האיחוד והחלוקה שהוכנו ואושרו ביום 5/8/06 על ידי כל הרשויות הרלוואנטיות על פי תכנית ג/10059 אשר אושרה ביום 14/3/00, לאחר שפורסמה בהתאם לדין (ראו ס' 2-3 לנספח 14 לתצהירי התובעת); מכתב ב"כ הנתבעת לב"כ התובעת מיום 21/11/13, לפיו מפת הסוכנות משנת 1979 אינה בתוקף עוד וכי בבואו של וועד המושב לגשר בסכסוך בין השכנים הציע ועד ההנהלה להשתמש במפת הסוכנות כבסיס לתהליך גישור, באופן שלא היה בהצעה זו משום קביעת תקפות/אי תקפות למפת גבולות הנחלות העדכנית, וכי מעולם לא נאמר על ידי מי מנציגי הועד כי מפה זו היא המפה הקובעת והנכונה (ס' 3-4 לנספח 15 לתצהירי התובעת); מכתב האגודה מיום 3/2/19 אשר צורף לתצהיר התובעת עצמה (נספח 25 לתצהיר התובעת), אף ממנו עולה, כי רק בשנת 2019 החלה האגודה לפעול לבצוע תב"ע פנימית של הישוב אשר תסמן באופן סופי את תחום המגרשים של החברים בהסכמת החברים, על המשתמע מכך.
ביום 28/2/06 נחתם תשריט החלוקה על ידי המודד פומרנץ וועד האגודה (נספח ה' לתצהיר הנתבעת); ביום 25/8/06 נחתם ואושר תשריט החלוקה על ידי יו"ר הוועדה המקומית לתיכנון ובניה גליל עליון ועל ידי מהנדס הועדה (נספח ד' לתצהיר הנתבעת); וביום 7/3/07 אושר ונחתם תשריט החלוקה אף על ידי פורום התיכנון ומודד מחוז צפון ברמ"י (ראו סעיף 7 לכתב ההגנה מטעם רמ"י וכן נספח ב' לכתב ההגנה מטעמה; ס' 10 לתצהיר הנתבעת).
ראו לעניין זה: ע"א 488/69 בית ינאי, אגודה חקלאית שיתופית בע"מ נ' הולנדר, כ"ד (1) 378, עמ' 382: "בין חברי אגודה שיתופית מסוג זה לבין אגודתו, המייצגת את כלל החברים, קיימים ללא ספק יחסי קרבה מיוחדים, שמהם נובעת חובה מיוחדת שלא להחריש כאשר האגודה עלולה לסבול נזק עקב שתיקת החבר... אילמלא החריש המשיב, אלא היה מעיר עוד בשלב מוקדם על הפגם הפורמאלי, היתה האגודה יכולה לנקוט מיד צעדים לתיקון המעוות על ידי קבלת החלטה מתאימה באספה הכללית." בהקשר זה, אפנה אף לס' 7 לסיכומי הנתבעת, לעניין הנזק העלול להגרם לכלל בעלי הנחלות כתוצאה מקביעה שיפוטית הסותרת את התכנית החלה במקום מזה שנים; וכן לע"א 2483/14 צביקה שלומוביץ נ' בית חנניה מושב עובדים להתיישבות (14/7/16), ס' 42: "בהמשך לעניין ניר בנים, עמדנו על כך שהעקרונות של מניעות ושיהוי משקפים שיקולים של יושר והגינות והגנה על אינטרס ההסתמכות. ככלל, מוטל נטל כבד על מי שמבסס את הגנתו על עקרונות אלה, על מנת שלא לשחוק את ההגנה על זכויות משפטיות. יחד עם זאת, הפסיקה הכירה לא אחת בטענות של מניעות ושיהוי בסכסוכים בין חבר אגודה שיתופית לבין האגודה, לנוכח מערכת היחסים המיוחדת בין הצדדים, במקרים שבהם חברי האגודה שינו את מצבם על בסיס החלטות שהתקבלו על-ידי האגודה." לא נעלמה מעיני טענת התובעת כי לא הייתה ערה לתכנית עד לקבלת מכתב ההתראה מצד בא כוח הנתבעת בשנת 2011.
יודגש, כי אני ערה לנפסק ב-ע"א (מחוזי נצ') 1351-04 אשכנזי מרדכי נ' פרושקובה גדליה (13/12/05), סעיף 27, לפיו: "...הואיל ובעלת הקרקע הנה הקרן הקיימת לישראל, הרי שרק לה שמורה הזכות לשנות את הקף רשות השמוש במקרקעיה, אשר הועמדו על ידה לשימוש תושבי המושב. עצם העובדה כי הוכנה תוכנית מתאר המשנה את גבולות החלקות לצרכי הרישום, ואולי אף נרשמה בלישכת רישום המקרקעין, אין בה כדי ללמד על שינוי הקף ההרשאה להשתמש בקרקע אשר ניתנה לבני הרשות, האוחזין בנחלות." להשלמת התמונה ראו רע"א 462/06‏ ‏מרדכי אשכנזי נ' גדליה פרושקובה (20/7/06) במסגרתו נדחתה בקשת רשות ערעור על פסק הדין.
...
סוף דבר אשר על כן - דין התביעה להידחות.
דין ההודעה לצד ג' שהגישה רמ"י נגד האגודה - להידחות אף היא.
התובעת תשלם לאגודה ולרמ"י הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 5,000 ₪ לכל אחת, ולנתבעת 1 הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 15,000 ₪.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בהערת אגב יצוין, כי בבקשתו להחלפת מותב ציין המבקש, כי הגיש ערעור על אחד מהעניינים שהובאו לפתחי והגיש תלונה לנציב התלונות על השופטים בגין עניין אחר שהובא לפתחי.
מכל מקום, עיקרו של סיכסוך, בחיובו של המבקש להיות חבר באגודה הקהילתית השיתופית, ולזיקה שבין חברותו זו למגוריו בישוב ולחיובו במיסי האגודה הקהילתית או בחיובי מיסים כלשהם שאינם ארנונה, וכן לחוקיות פעולותיו של ועד האגודה הקהילתית.
בעיקר מלין המבקש על כך שבע"א 2833/16, עו"ד גולן משעלי נ' מתיישבי שריד ואח' (19.2.13) (להלן- "עניין שריד"), קבע בית המשפט העליון כך: "אין ולא יכול להיות חולק על כך שאגודה קהילתית אינה רשאית להשיג את גבולות של הועד המקומי בכל הנוגע לשירותים שהאגודה מספקת לתושבים ולגביית מס מוניציפאלי, ואולם, אין כל מניעה שהאגודה תספק שירותים המהוים תוספת ... לשירותים המוניציפליים שעליהם אמון הועד המקומי, ותשלום כזה אינו בגדר מס' (ראו ע"א .....6499/12 גבאי נ' ניר יפה – מושב עובדים להתיישבות חקלאית, בפיסקה 4 (19.2.2013)" מוסיף המבקש וטוען כנגד פסק דין זה ואני שב ומצטט "בית המשפט העליון הנכבד לא נימק מדוע ההשלמה מותרת למרות שתיקון 2000 ביטל את הסמכות שהייתה עד אז למשיבה ושכמותה לפעול בתחומים שהם תחום הרשות המקומית, ומהו יש להתיר השלמה למרות התיקון והכרה בו בפסיקתו בעיניין פרלמן" המבקש מסכם, כי סופו של דבר ההלכה היא כפי שצוטטה בעיניין שריד לעיל, אלא שלטענתו פעילות האגודה אינה בגדר פעילות משלימה, אלא למעשה, הישוב מנוהל על ידי האגודה הקהילתית ועניין זה אסור לכל הדיעות.
...
המבקשת הגישה תשובה לבקשה ובה טענה, כי יש לסלק את הבקשה על הסף ולחלופין, לעכב ההליכים בה עקב הליכי בוררות תלויים ועומדים, או לעכב ההליכים עקב תניית בוררות בתקנון המשיבה, שהינה אגודה שיתופית, שהמבקש עדיין חבר בה. המבקש, הגיש לבקשתו, שאושרה על ידי, תגובה לתשובת האגודה, ובה טען, כי אין כל עילה לסילוק בקשתו על הסף, או לעיכוב הליכים בה. כעולה מהכותרת ואציין זאת כבר עתה, סבורני כי, צודקת המשיבה בטענותיה ואכן דין הבקשה לסילוק על הסף, ולהלן כמובן אנמק מסקנתי זו. עוד יצוין, כי עוד קודם להגשת לתשובתו של המבקש, ביקש המבקש בבקשה דחופה, כך כלשונו, להורות על החלפת המותב הדן בעניינו וזאת בנימוק שהוא פתח בשלושה הליכים בבית המשפט המחוזי שכולם נותבו בפניי.
בעיקר מלין המבקש על כך שבע"א 2833/16, עו"ד גולן משעלי נ' מתיישבי שריד ואח' (19.2.13) (להלן- "עניין שריד"), קבע בית המשפט העליון כך: "אין ולא יכול להיות חולק על כך שאגודה קהילתית אינה רשאית להשיג את גבולות של הוועד המקומי בכל הנוגע לשירותים שהאגודה מספקת לתושבים ולגביית מס מוניציפלי, ואולם, אין כל מניעה שהאגודה תספק שירותים המהווים תוספת ... לשירותים המוניציפאליים שעליהם אמון הוועד המקומי, ותשלום כזה אינו בגדר מס' (ראו ע"א .....6499/12 גבאי נ' ניר יפה – מושב עובדים להתיישבות חקלאית, בפסקה 4 (19.2.2013)" מוסיף המבקש וטוען כנגד פסק דין זה ואני שב ומצטט "בית המשפט העליון הנכבד לא נימק מדוע ההשלמה מותרת למרות שתיקון 2000 ביטל את הסמכות שהייתה עד אז למשיבה ושכמותה לפעול בתחומים שהם תחום הרשות המקומית, ומהו יש להתיר השלמה למרות התיקון והכרה בו בפסיקתו בעניין פרלמן" המבקש מסכם, כי סופו של דבר ההלכה היא כפי שצוטטה בעניין שריד לעיל, אלא שלטענתו פעילות האגודה אינה בגדר פעילות משלימה, אלא למעשה, הישוב מנוהל על ידי האגודה הקהילתית ועניין זה אסור לכל הדעות.
שעה שמדובר בתובענה לגביית חוב, ברור שהיא מתייחסת לתקופה קצובה, משכך אין פלא שהאגודה שבה ותבעה חובותיה הנוספים גם לאחר הכרעת עוזר הרשם עוה"ד רמזי חוראני (ההחלטה כאמור מיום 14.1.11), אלא שבמהלך שתי הבוררויות עלתה, מטבע הדברים ולטענת המבקש, טענתו להעדר חוקיות בפעילות האגודה ולכן דנו בכך שני הבוררים ושניהם הגיעו למסקנה זהה שלא נפל פגם חוקי בפעולות המשיבה (ראה לעניין זה גם נספח ג' לתשובת המשיבה, החלטת עוזר רשם האגודות השיתופיות וכמפורט לעיל).
בנסיבות העניין ועל מנת שלא למנוע לחלוטין מהמבקש את יומו בפני ערכאה זו (והגם שכאמור תרופתו בהמתנה להחלטת הרשם ואז תקיפתה בדרך של עתירה לבית המשפט העליון) אני מורה רק על מחיקתה של העתירה שלפניי.
עם זאת ומתוך שסבור אני שהגיע העת לסיים את המחלוקות שבין הצדדים ולפנים משורת הדין בלבד, אחייב את המבקש בהוצאות מתונות בגין שכר הטרחה של ב"כ המשיבה בסך של 8,000 ₪ בלבד, הכוללים בחובם מע"מ כחוק.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים רע"א 38392-07-22 זיתון ואח' נ' מוסא ואח' לפני כבוד השופטת ישראלה קראי-גירון המבקשים 1. עבד אלטיף זיתון 2. דולתא זיתון המשיבים 1. מוקבל מוסא 2. זינב מוסא 3. ועדה מקומית לתיכנון ובניה בקעת בית הכרם בקשת רשות ערעור על החלטת בית משפט השלום בעכו (כב' השופטת ד' עופר) מיום 31.5.2022 בת"א 18153-01-22 החלטה
המבקשים טענו בבקשה לקיומו של צורך דחוף במתן צו עשה זמני נוסף המבוקש על ידם, ואולם לא הבהירו מהי הדחיפות שנוצרה, בגינה יש צורך במתן צו זמני נוסף, כאשר מדובר באירועים, להם מודעים הצדדים, אשר ארעו עוד בשנת 2021, ובגינם נוצר סיכסוך בין הצדדים שהוליד הצורך בדיון בהליך.
בית המשפט קמא קבע גם כי מכיוון שעברו מספר חודשים ממועד הגשת הבקשה הנוספת למתן סעד זמני, וכשלושה חודשים מתחילת ניסיון הצדדים לנסות להגיע להבנות בנוגע לסעדים הזמניים הנוספים המבוקשים, ועד להודעת המבקשים כי הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמות, ניתן להניח שלאף צד לא אצה הדרך ואין בהם צורך דחוף במתן סעדים זמניים, לרבות סעד שיורה על בניית קיר, במסגרת צו עשה זמני, ובכך ישונה מצב קיים.
ראה לעניין זה: רע"א 5072/00 איזי יוגב תעשיות בע"מ נ' מסגרית האחים אבו בע"מ, נה(2) 307 (2000); רע"א 3954/98 קנית השלום השקעות בע"מ נ' מ.ס.י.פ בע"מ (1998); רע"א 56/99 רותם שני יזמות והשקעות בע"מ נ' עפרה נלה מיוזם (17.3.1999); רע"א 6591/99 תפוזית, קווי שירות קריות בע"מ נ' אגד, אגודה שיתופית לתחבורה בישראל בע"מ (8.11.1999).
...
אני סבורה כי צדק בית המשפט קמא משקבע: במקרה דנן לא הוכחה נחיצות מתן צו עשה זמני נוסף.
עוד אני סבורה כי יש לדחות את טענת המבקשים בנוגע למועד המשך הדיון שנקבע בבית משפט קמא ליום 20.11.2022.
סיכום: לאור כל האמור לעיל, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו