אציין, כי בית משפט השלום הטיל על הנאשמת בעיניין ששה קנס בסך 200,000 ₪ (כשקנס המקור הוא 600,000 ₪), ובית המשפט המחוזי שקבל את העירעור, העמידו על סך של 500,000 ₪ בנמקו כי אין זו מדרכה של ערכאת העירעור למצות את הדין, ורק מטעם זה בלבד לא יוטל על הנאשמת שם קנס בשיעור העולה על הקנס המנהלי, "ואף תהא הפחתת-מה, לנוכח גודל ההפרש בין הסך המקורי והסך הסופי".
בפסק דין נוסף של בית המשפט המחוזי-מרכז (כבוד השופט ע' דרויאן-גמליאל) בעתפ"ב 12501-07-22 שירי חיים נ' המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה (פורסם בנבו, 3.10.22) ציין בית המשפט המחוזי כי "אין חולק כי לבית המשפט סמכות לשנות מגובה הקנס המינהלי אלא שלצורך חריגה עליו להצביע על נימוקים מיוחדים הקיימים במקרה שלפניו [סעיף 14 לחוק העבירות המנהליות, תשמ"ו - 1985; חריגות שונות המפורטות בתיקון 113 לחוק העונשין, דוגמאת חריגה מטעמי שקום, מצב רפואי, מצב כלכלי]".
באמירה זו, אין משום אימוץ ברור של גישתה של כבוד השופטת פינק בעיניין גרין, בכל הנוגע לנקודת המוצא לדיון, אך יש בה לטעמי משום ריכוך מסוים של הגדרת ה"נסיבות המיוחדות" המוגדרות בסעיף 14 לחוק העבירות המנהליות.
ביום 23.2.23 ניתנה החלטת בית המשפט העליון ברע"פ 7286/22 בונפד נ' מדינת ישראל, במסגרתה דחה מותב תלתא של בית המשפט העליון בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי שדחה ערעור של נאשם שהוטל עליו קנס בסך 50,000 ₪ (או 90 ימי מאסר תמורתו), לאחר שהורשע בעבירה לפי תקנה 42 לתקנות המכס, התשכ"ו – 1965.
בהחלטה קצרה נקבע:
"פשיטא בעניינינו שגם בהשתת קנס בהליך פלילי שבא חלף הליך מינהלי, יש לקבוע מיתחם עונש הולם. במסגרת זו תחתית המיתחם בדרך כלל ראוי שתעמוד על שיעור הקנס המינהלי ולא פחות מכך. בהליך זה הקנס שהושת על המבקש אינו חורג מהקנס הראוי ועל כן לא ראינו מקום לתת למבקש רשות לערער. הבקשה נדחית".
ביום 13.4.23 הפנה ב"כ הנאשמת את בית המשפט להחלטה ברע"פ 7286/22, ובקש שאקבע מיתחם עונש הולם לאחר שאתחשב "בכלל השיקולים והנסיבות, לרבות עזיבת הנאשמת את המקרקעין עוד לפני זמן רב, העובדה כי מדובר בעבירה ראשונה, כמו גם הודאתה בעבירה, נטילת האחריות..." ויתר הטענות שהעלה ב"כ הנאשמת בישיבת ההוכחות ובטיעונו המשלים.
בהקשר זה, דוקא העובדה שתקנות העבירות המנהליות "נעצרות" במדרגה של 100 מ"ר, ומטילות קנס זהה על מי שעשה שימוש אסור ב-101 מ"ר ובמי שעשה שימוש אסור ב-1,540 מ"ר, מלמדת כי מתקין התקנות ראה בחומרה שימוש אסור ב-101 מ"ר, ובקש להרתיע בצורה ממשית גם שימושים בשטח מצומצם יחסית.
עם זאת, בנגוד לכבוד השופט פרייז, אני כן סבור שיש מקום לקבוע "קטיגוריות משנה" (כלשונו) שנותנות ביטוי למועד הפסקתו המאוחרת של השמוש האסור, במטרה לעודד נאשמים להפסיק את השמוש האסור מוקדם ככל שניתן, גם אם לאחר 30 "ימי החסד". אני ער לנימוקיו של כבוד השופט פרייז מדוע לא נכון לקבוע קטיגוריות משנה כאלו (העובדה כי גזר דינו ניתן בשלב ראשוני של עקרונות הענישה, סירבול ההליך כתוצאה ממחלוקת שתתעורר ביחס לשאלה מתי הופסק השמוש, והוראת סעיף 2(ב) לתקנות הקובעת כי התמשכות העבירה משפיעה על קביעת שיעור הקנס רק במהלך 90 ימים, וממנה עולה שמתקין התקנות ביטא בכך עמדה ברורה לפי אין מקום להבחין בענישה בין מי שהמשיך את השמוש האסור זמן קצר לאחר תקופת 90 הימים, לבין מי שהמשיך את השמוש האסור זמן רב לאחר תקופה זו).
...
וכשבוחנים מהן "נסיבות מיוחדות" בהקשר של העבירה המיוחסת לנאשמת, של שימוש אסור, הפסקת השימוש האסור באיחור (ביחס לתקופת 30 "ימי החסד" המוגדרת בתקנות), בהחלט יכולה לעלות כדי "נסיבות מיוחדות" המצדיקות הפחתה מקנס המקור, כפי שקבע בית משפט השלום בכפר סבא (כבוד ס' הנשיא השופט עמית פרייז) בת"פ (שלום – כפר סבא) 58803-07-20 המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה נ' בדיר (פורסם בנבו, 22.4.21), שמצא כי במקרה כזה, "נסיבה מיוחדת של הפסקת שימוש באיחור תביא לכך שהקנס שיוטל בסופו של דבר יהיה נמוך בשלושים אחוז מהקנס המנהלי", ואם תוצג נסיבה מיוחדת נוספת, ניתן יהיה להפחית הפחתה נוספת.
אני סבור שבשלב זה - חלפו כשנתיים מאז גזר הדין בת"פ 58803-07-20 – ראוי לנקוט במדיניות ענישה גמישה יותר, אך אדגיש: לא בהכרח מקלה יותר.
סיכומו של דבר
אני מטיל על הנאשמת קנס בסך 500,000 ₪.