מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת רשות לערער על סיווג נכס לצורך חיוב בארנונה

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בר"ם 2323/22 לפני: כבוד השופטת ד' ברק-ארז המבקשות: 1. איסתא נכסים בע"מ 2. אוטו חן בע"מ נ ג ד המשיב: מנהל הארנונה בעריית תל אביב-יפו בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים מיום 20.2.2022 בעמ"ן 10736-03-21 שניתן על-ידי כבוד השופטת א' נחליאלי חיאט בשם המבקשות: עו"ד רונית פלג, עו"ד דוד שמעונוב ][]החלטה
בעבר חויב החניון כולו בארנונה על-פי הסווג "בנין המשמש לחניית רכב ללא תשלום (סמל 765) והמוחזק ביחד עם בנין שאינו משמש למגורים" (להלן: חניון רכב ללא תשלום).
בהתאם לכך, ברגיל, שאלת סיווגו של נכס לצרכי ארנונה איננה מקימה עילה למתן רשות ערעור ב"גילגול שלישי" (ראו למשל: בר"ם 6654/21 מנהל ארנונה של עריית ירושלים נ' חברת ראסם זממירי בע"מ, פסקה 6 (20.10.2021) ; בר"ם 7894/21 נצב"א אחזקות 1995 בע"מ נ' מנהל הארנונה בעריית טירת הכרמל, פסקה 9 (22.11.2021)).
...
לאחר שעיינתי בבקשה על נספחיה הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות, אף מבלי להידרש לתשובה.
לא שוכנעתי כי המקרה דנן בא בגדרי אמת המידה האמורה.
סוף דבר: הבקשה נדחית.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בר"ם 3388/20 לפני: כבוד השופטת ד' ברק-ארז המבקשים: 1. שי דקל 2. עומר אליהו נ ג ד המשיב: מנהל הארנונה של עריית בת ים בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים מיום 26.1.2020 בעמ"ן 22712-11-18 שניתן על-ידי כבוד סגנית הנשיא צ' צפת בשם המבקשים: עו"ד כפיר ידגר, עו"ד שרית נעמן שאג, עו"ד תומר פלח ][]החלטה
הבקשה שבפני נסבה על מחלוקת בין המבקשים, שהם בעלים של מספר נכסים המצויים במבנה תעשייתי בעיר בת-ים (להלן: הנכסים), לבין מנהל הארנונה בערייה, הוא המשיב, בכל הנוגע לסיווג של אותם נכסים לצרכי חיוב בארנונה.
הבקשה נטועה בנסיבותיו הפרטניות של המקרה, ועל כן היא אינה עומדת באמת המידה המצמצמת למתן רשות ערעור ב"גילגול שלישי", כפי שנפסק אף במקרים רבים אחרים שבהם הבקשה נסבה על שאלת סיווגו של נכס לצורכי ארנונה.
...
לאחר שעיינתי בבקשה ובנספחיה מצאתי כי דינה להידחות, אף מבלי להידרש לתשובה.
על כן, בהתאם לתקנה 407א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 – והחלתה בהליך דנן מכוח תקנה 34 לתקנות בתי משפט לעניינים מינהליים (סדרי דין), התשס"א-2000 – אני דוחה את הבקשה.
סוף דבר: הבקשה נדחית.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בר"מ 5904/22 לפני: כבוד השופט נ' סולברג המבקשת: א.נ.ו משרדי עכו בע"מ נ ג ד המשיבות: 1. ועדת הערר לעינייני ארנונה בעריית עכו 2. עריית עכו 3. אלי א. עבוד בע"מ 4. אלי א. עבוד וליד סייד, חברה בקשת רשות ערעור על פסק הדין של בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים מיום 7.8.2022 בעמ"נ 4406-05-21 ובעת"מ 4595-05-21 שניתן על-ידי כבוד השופטת א' וינשטיין
בעירעור נטען, בין היתר, כי יש לסווג את שטח החניות, בכל הנוגע לשומת הארנונה – כ'חניון'; כי החברה חויבה לשלם ארנונה גם עבור השטחים המשותפים שבמרתף הבניין, בסכום כסף בשיעור גבוה בהרבה מחלקה היחסי בשטח, וכי לא היה מקום לחייב את החברה בתשלום ארנונה רטרואקטיבי, לשנת 2017.
גישה מצמצמת זו, נכונה ביתר שאת, מקום שבו עסקינן בבקשות שעניינן בסווג נכסים לצרכי ארנונה, שכן "עניינים אלה דורשים, ככלל, בירור נסיבתי ויישומי באופיו" (בר"ם 4012/18 מנהל הארנונה בפתח תקווה נ' המכללה למנהל, פסקה 7 (25.6.2018)).
בקשת רשות לערער לגבי סיווג ארנונה לא תנתן איפוא, אלא אם נמצא כי הבקשה מעוררת שאלה משפטית עקרונית, החורגת מעניינם הפרטני של הצדדים, ומשאלת סיווגו הקונקרטי של הנכס מושא ההליך (שם).
...
לאחר שעיינתי בבקשה, על נספחיה, באתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות, וזאת ללא צורך בתשובה מאת העירייה.
אין מקום אפוא להעתר לבקשת הרשות לערער.
אשר על כן, בקשת הרשות לערער נדחית בזאת.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי תל אביב-יפו (השופטים צ' צפת, ס"נ, ע' רביד ונ' שילה) (להלן: בית משפט קמא) אשר ניתן ביום 27.10.2022 בע"א 52596-03-21, במסגרתו היתקבל ערעורה של המשיבה על פסק דינו של בית משפט השלום הרצליה (השופט ג' הס) (להלן: בית משפט השלום), אשר ניתן ביום 25.2.2021 בת"א 45628-03-19, ואשר בגדריו סולקה על הסף תביעת המשיבה מחמת חוסר סמכות עניינית.
(1) הנכס שבשלו נידרש התשלום אינו מצוי באיזור כפי שנקבע בהודעת התשלום; (2) נפלה בהודעת התשלום שמשיגים עליה טעות בציון סוג הנכס, גדלו או השמוש בו; (3) הוא אינו מחזיק בנכס כמשמעותו בסעיפים 1 ו-269 לפקודת העיריות; (4) היה הנכס עסק כמשמעותו בסעיף 8(ג) לחוק הסדרים התשנ"ג – שהוא אינו בעל שליטה או שחוב הארנונה הכללית בשל אותו הנכס נפרע בידי המחזיק בנכס.
יודגש בהקשר זה, כי הוראת סעיף 3(ב) לחוק הערר, אשר מוציאה מסמכותו של מנהל הארנונה הכרעות בטענות בדבר אי-חוקיות בהטלת הארנונה, מחריגה מגדרה את כל המקרים בהם טענת אי-החוקיות כאמור "רוכבת" על טענה בדבר סיווג שגוי של נכס או על טענה אחרת המנויה בסעיפים 3(א)(1), 3(א)(2) ו-3(א)(3) לחוק הערר.
בבואו להחליט בדבר הפעלת סמכותו כאמור, בית המשפט חייב לבחון האם מדובר במקרה בעל חשיבות עקרונית אשר חורגת מעניינם הפרטני של בעלי הדין, שכן אז הרשות להעלות טענות בפני הערכאות השיפוטיות תנתן ביתר קלות.
...
דין הבקשה להידחות אף מבלי לקבל תשובה.
פסק הדין קמא נטוע אפוא בעובדותיו הפרטיקולריות – ויש לומר, חריגות – של המקרה דנן ואינו מעורר שום שאלה משפטית עקרונית אשר חורגת מעניינם הפרטני של בעלי הדין ואשר ראוי לה, לפי טיבה ומהותה, להתברר במסגרת בקשת רשות ערעור "בגלגול שלישי". כמו כן, אני סבור כי מתן רשות ערעור על פסק דין זה איננו דרוש כדי למנוע עיוות דין.
אולם, בית המשפט המחוזי קבע כי המקרה שבו עסקינן – לאור נסיבותיו המיוחדות – ראוי להפעלת החריג למתווה שבחוק הערר; ולפי אמות המידה אשר נקבעו בהלכת חניון חיפה (ראו: רע"א 103/82 חניון חיפה בע"מ נ' מצת אור (הדר חיפה) בע"מ, פ"ד לו(3) 123 (13.7.1982)), קביעה פרטיקולרית כאמור אינה פתוחה לדיון "בגלגול שלישי". אשר על כן, הנני דוחה את הבקשה שלפניי מכוח סמכותי לפי תקנה 148א. משלא נתבקשה תשובה, אין צו להוצאות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השאלה לדיון השאלה היא מהו הסווג הנכון של הנכס לצורך חיוב הנכס בארנונה לפי הצוו - האם "בית אבות" (דהיינו: מגורים), כפי שטוענת המערערת, או "מוסד סיעודי גראטרי" (בית חולים), כפי שקבעה ועדת הערר.
תקנה 5 שהזכירה המערערת קובעת כי הרשות "... לא תשנה בשנת כספים מסוימת סוג, סיווג או תת-סיווג של נכס, באופן המשפיע על סכום הארנונה שרשאית הרשות המקומית להטיל לפי תקנות אלה, ולפי החוק, ואולם רשאית היא לשנות סיווג נכס אם בפועל השתנה השמוש בו". תקנה 12 מגבילה את גובה הארנונה המוטלת לראשונה על סוג נכס שלא חב בארנונה קודם לכן.
הערייה הגישה בקשת רשות ערעור על פסק הדין של בית המשפט לעניינים מינהליים בעמ"נ 53396-03-21 הנ"ל וטענה, בין היתר, כי יש לראות ברישיון משרד הבריאות לפי פקודת בריאות העם כראיה מכריעה לבחינת הסווג לצרכי ארנונה ואין לערוך בירור עובדתי נוסף לגבי השמוש נעשה בנכס.
...
על יסוד כל האמור, סבורני כי עצם קיומו של סיווג המשנה "מוסד סיעודי גריאטרי" (סמל 863) אינו מחייב פרשנות כפי שקבעה ועדת הערר וכעמדת העירייה, ואני דוחה טענה זו. סיכומם של דברים וביישום הדין לענייננו – מקובלת עלי, כאמור, קביעתה של ועדת הערר כי מבחינה עובדתית השימוש בנכס קרוב יותר לשימוש כבית אבות (מגורים), והוא מרכז חייהם של הקשישים, כאשר המעטפת הרפואית שניתנת לדיירים היא ברמה השגחתית מניעתית בלבד, שאינה עולה כדי מוסד רפואי.
ההתערבות בהחלטתה נדרשה שעה שלא הוסקה המסקנה המתחייבת מממצאים עובדתיים אלה, שכן ועדת הערר טעתה כמפורט לעיל, בפרשנותה לצו הארנונה (ראו בין היתר עמ"נ 5340-09-16 איי פוינט מערכות בע"מ נ' מנהל הארנונה בעיריית רמת גן (4.3.2017), כבוד השופט חגי ברנר לפיהם "הביקורת השיפוטית על החלטותיה של וועדת ערר לענייני ארנונה מתמקדת בעיקר בשאלה האם הוועדה הסיקה את המסקנה המשפטית המתחייבת מתוך הממצאים העובדתיים שנקבעו על ידה והאם נפלה טעות משפטית בהחלטתה").
סוף דבר מהטעמים דלעיל, הערעור מתקבל באופן שיש לסווג את הנכס (למעט מרכז היום) כ"מגורים" (בית אבות).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו