ביום 15.3.2018 הודיעה הר"י לאסותא כי היא ארגון העובדים היציג בקרב רופאי בית חולים אסותא אשדוד, וזאת בהנתן שלמעלה משליש מהרופאים השכירים המועסקים באסותא אשדוד הם חברי הר"י, וביקשה מאסותא לפתוח עימה במשא ומתן קבוצי על מנת להסדיר את תנאי העבודה של הרופאים המועסקים באסותא בהסכם קבוצי.
ההליך בבית הדין האיזורי:
ביום 5.7.2018 הגיש אה"ל בקשת צד לדיון בסכסוך קבוצי (לסעדים זמניים) כנגד אסותא והר"י. במסגרת הבקשה טען אה"ל כי הרופאים המתמחים הם קבוצה בעלת "אינטרס מיוחד" הן לאור מאפייני העסקתם הייחודיים והמובחנים והן לאור ניגוד האינטרסים המובנה הקיים בינם לבין הרופאים המומחים; כי אה"ל הוא ארגון עובדים מקצועי המייצג מאות רבות של רופאים מתמחים ברחבי הארץ, מתוך הבנה כי רק ארגון עובדים עצמאי מנותק מהר"י יתן קול וביטוי לאינטרסים הייחודיים של הרופאים המתמחים ויוביל לתוצאות אפקטיביות של שיפור תנאי עבודתם והגנה על זכויותיהם.
כך למשל, יוכל מעסיק המעוניין לסכל את הליכי ההתארגנות במקום העבודה, לגרום לכך ש"ארגון עובדים" מטעמו יגיש בקשה לבית הדין האיזורי בטענה שהוא האירגון היציג ויעתור להעברת ההליך לבית הדין הארצי, ובכך לגרום להתמשכות ההליך בשלב בו התארגנות העובדים הראשונית היא פגיעה ושברירית.
על עקרונות אלה חזר בית הדין בפסיקה מאוחרת יותר, בעיניין פותחים עתיד:
טרם נעילה, נזכיר, בהתייחסות לסוגיית הברירה בין הערכאות, את הנפסק בבית דין זה בפרשות מנורה ואמדוקס (בר"ע (ארצי) 32697-06-15 סב"א (ארצי) 46471-06-15, סב"א (ארצי) 37516-05-16 הסתדרות העובדים הכללית החדשה – ועד פנימי בחברת מנורה מבטחים ואח' (23.6.15) וסב"א (ארצי) 32731-06-15 הסתדרות העובדים הכללית החדשה – ארגון עובדי אמדוקס ואח' (25.6.15) בהתאמה; להלן - הילכת אמדוקס) - לא כל עת בה קיימת בסכסוך נתון חזית מסוימת שעשויה להחשב כסכסוך בין אירגוני, התוצאה היא שהסמכות העניינית לבירור אותה חזית מסורה רק לבית הדין הארצי לעבודה.
...
אין בידינו לקבל טענה זו, שכן היא מבוססת על נקודת מוצא שלפיה יחידת המיקוח "הנכונה" היא כלל הרופאים המועסקים באסותא, ועל כן טענת הרופאים המתמחים כי הם מהווים יחידת מיקוח נפרדת היא תביעה לפיצול יחידת המיקוח הקיימת.
אין בידינו לקבל טענה זו, שכן יש להבחין בין הסמכות העניינית, דהיינו איזו ערכאה מוסמכת לדון בסכסוך, לבין הדין וההלכה הפסוקה שלפיהם יש להכריע בסכסוך, ללא קשר לזהות הערכאה הדנה בסכסוך.
סוף דבר – על יסוד כל האמור, הערעור על החלטתו של בית הדין האזורי נדחה, ואנו מאשרים את החלטתו כי הסמכות לדון בהליך שהגיש אה"ל מוקנית לבית הדין האזורי.