המשיבים מפנים לסעיף 28 (א) המורה: "תובע או מיתערב, שהוא אזרח אחת המדינות בעלות האמנה ושמקום מושבו באחת מהן, לא יצווה עליו בית משפט, שופט או רשם, מחמת היותו זר או מחמת שאין לו בישראל מקום מושב או מקום מגורים, ליתן ביטחון או ערבות לפירעון הוצאות משפט שנתבע עלול להוציאן ושהתובע או המתערב עלולים להתחייב בהן כלפיו במשפט."
פסק הדין ת"א 26199-04-19 זרמון נ' ELENA MALYSHEV (להלן: "עניין זרמון") מבסס את הטענה שאין לזקוף לחובתו של תובע 2 את היותו תושב חוץ כעילה לתשלום ערובה.
משכך, לטענת המבקשת, אין פסול ברצונה להבטיח עצמה ולוודא כי יתאפשר לה לקבל את הכספים שיגיעו לה, במידת הצורך.
צלום המסך של אפליקציית חשבון הבנק שלו מנייד אישי, לא מפורטת אף היא דיו; לטענת המבקשת, ניתן היה בעלות כספית קטנה לבקש מהבנק דוחות רווח – הפסד, או הדפסת דפי בנק לאורך תקופה.
מצב כלכלי ירוד
באשר לפרמטר הנטען שעניינו מצב כלכלי ירוד, מסביר בית המשפט בעיניין קרמין:
"מצב כלכלי ירוד של התובע – שיקול זה מעורר בעייתיות. בודאי כשיקול יחיד, ולטעמי אף כשיקול מן המניין. כאשר עסקינן בתובע השרוי במצב כלכלי ירוד, מתעורר ביתר שאת החשש שמא לא יוכל לשפות את הנתבע בגין הוצאותיו בתום ההליך. חרף זאת, בית משפט זה קבע לא אחת כי אין מטילים על תובע חיוב בהפקדת ערובה מחמת עוניו בלבד".
וגם –
"על שערי בית המשפט להיות פתוחים בפני כל מתדיין, עני כעשיר, אביון כאמיד, ואוי לנו אם ייוצר הרושם כי צדק הוא נחלתם הבלעדית של בעלי הממון".
(ר' עניין קרמין עמוד 9 למעלה).
בהקשר זה, ראו קביעת כב' השופט גרוניס ברע"א 2146/04 מדינת ישראל נ' עזבון המנוח באסל נעים איבראהים ואח' [פורסם בנבו]:
"אמנם, ייתכן שחיוב בהפקדת ערובה פוגע בקניין המשיבים - הן בזכותם לגשת לערכאות שניתן לראותה כזכות קניינית עצמאית, והן בקניינם במובנו הרגיל, הנפגע על ידי החיוב להפקיד ערובה כספית להוצאות המבקשת. עם זאת, במסגרת האיזון הכולל, על בית המשפט להיתחשב גם בפגיעה האפשרית בקניינו של הנתבע, אשר יתקשה לגבות הוצאותיו כעולה מנסיבות המקרה" (ההדגשות לא במקור).
כך גם לעניין השתלשלות העניינים המתוארת בבקשה ובתגובה בקשר לתלונה במישטרה ולאיומים.
...
דיון והכרעה
ייאמר כבר עתה כי לאחר שטענות הצדדים נבחנו, דין הבקשה להתקבל באופן חלקי ולהלן הנימוקים;
נכון למועד הגשת הבקשה ומתן ההחלטה, חלות התקנות החדשות.
5129371סוף דבר:
546לאור המקובץ לעיל, לאחר שנשקלו בכובד ראש מארג השיקולים שבפסיקה, ובהתאמה לנסיבות העניין, הבקשה ביחס לתובע 1 – נדחית; ביחס לתובע 2, הבקשה מתקבלת בחלקה והוא יפקיד סך של 10,000 ₪.