סעיפים 114-121 לדו"ח הראשוני מופיעים תחת הכותרת "שומרי הסף – משרד עורכי הדין הנאמנים", ונאמר שם בין היתר: "העובדות כפי שעלו ממגוון רב של עדויות, ממצאים ומסמכים בפני המנהל המיוחד, מציגים ככלל תמונה בדבר משרדי עורכי דין, מהשורה הראשונה, אשר נפלו בפח שטוותה עבורם החברה ואורן קובי". בסעיף 145 נאמר: "אין כל ספק כי האשם המרכזי... אחראית ואשמה החברה". כל הסעיפים הללו בדו"ח מתייחסים לשאלת הפקדת כספי הרוכשים בחשבונות הנאמנות שהיו אמורים להיות מנוהלים על ידי עורכי הדין, והנתבע 3 ביניהם.
נטען כי בשלב בו בקשה להתייעץ עם בנה, אנשי המכירות באדמה לחצו עליה להמנע מכך והסבירו לה שיש משרד מכובד של עורכי דין מהמובילים בארץ שמלווה את הפרויקט.
כך, פותחת התובעת את סיכומיה העקריים בציטוט של תקן 22 של משרד המשפטים בדבר "פירוט מיזערי נידרש בשומה לקרקע המשווקת לציבור על בסיס ציפיות", תקן שאושר ביום 21.5.14 (להלן: "תקן 22"), שמטרתו, לשיטתה, קביעת נורמה ואמות מידה לגילוי נידרש לקרקע המשווקת לציבור על בסיס ציפיות.
התובעת טוענת כי הנתבעים לא הביאו לעדות ולו לקוח אחד שיעיד כי אפשרו לעיין בהסכמים; להעיר הערות; להיות מיוצג ע"י עורך דין אחר; התובעת טוענת כי היה על הנתבעים לשלוח הודעות צד ג' לעורכי הדין הקודמים, ראו סעיפים 49 ו-50 לסיכומים, או אז ניתן היה לברר מהן הפעולות שבוצעו על ידם בטרם קיבלו על עצמם את ייצוג אדמה, מהו המידע שנימסר להם, עד כמה מידע זה נבדק על ידם.
בעיניין האחרון, ובהקשר התביעה כלפי הנתבעים, פותחים הנתבעים את סיכומיהם בדברים אלו : "בפניני תביעה המנסה לערער יסודות חשובים, היורדים לשורש החיים הכלכליים והביטחון העיסקי, וכן להטיל סיכונים בלתי סבירים על ציבור עורכי הדין באופן שיקשה על קבלת ייצוג משפטי ראוי. כידוע אחת מזכויות היסוד של הפרט במשטר חופשי כשלנו, היא חירות של אדם בגיר וכשיר לעשות בקניינו כרצונו, ובכלל זה לתור אחר השקעות חוקיות כאלה או אחרות, לנהל לגביהן מגעים ולבצע בהן עיסקאות. הצד השני של חירות זו הוא הגנת הצד השני לעסקה...ומכל מקום הגנת עורך הדין של הצד השני. קיים גבול ברור אותו מכיר הדין לאפוטרופסות שניתן לבקש לפרוש על אנשים בגירים וכשירים, המבצעים פעולות ועיסקאות מסחריות, קל וחומר כשמדובר על עורכי הדין של הצד השני, אשר אף פועלים כדיוע תחת החובות המיוחדות שהם חבים במקביל כלפי לקוחם". הנתבעים אף הם מפנים להלכות הרווחות בדבר הקף אחריות עורך לדין לצד השני לעסקה ולשיטתם לא נפל כל דופי בהתנהלותם.
הטלת חובה על עורך הדין לידרוש ולחקור את לקוחו ולאמת כל הצהרה ודיבור שנמסרו על ידו, כרמאי בפוטנציאה, היא בבחינת גזירה שציבור עורכי הדין אינו יכול לעמוד בה. דרישה כזו אינה מתיישבת עם מהלך העסקים הרגיל, עלולה ליצור עיכובים לא רצויים בטיפול בלקוח, ולשבש את יחסי האמון שבין עורך דין ללקוחו, יחסי אמון שאינם מבוססים על החשד כי לקוח הוא שקרן ורמאי.
...
עוד אציין כי העובדה שמשרדים מכובדים אחרים ייצגו את אדמה מלמדת על הלך הרוח, שבלקוח כשר ומכובד עסקינן, ראו עדות זינגר בעמ' 271 שו' 8-11: " לא, לא בלעדיים. היינו, היינו יחד עם, לדעתי באותה תקופה בדיוק אפילו עם גולדפרב, היינו אחרי פירון ושרקון בן עמי והיינו אחרי ארדינסט. תמיד היה להם, אורן קובי אהב את חדרי הישיבות הגדולים, את הרכב היפה, כן. התשובה היא, לשאלתך – כן, היו עוד משרדים. לא היינו בלעדיים".
מהמקובץ לעיל עולה מסקנתי – גם אם ניתן לבסס במקרה הנדון אחריות של עורכי הדין כלפי התובעת, אזי לא הוכח כי הם הפרו את חובותיהם כלפיה.
במקרה כזה, רובצת על התובעת רשלנות תורמת בשיעור ניכר, ודי בהודאות התובעת במהלך עדותה על מנת לבסס מסקנה זו, ראו בעמ' 143 שו' 15, שם אישרה כי לא נהגה בזהירות בעסקה; "עשיתי, טעיתי", עמ' 157 שו' 6; כשנשאלה מדוע לא התיעעצה עם בנה, השיבה: "למה? שאלת מיליון הדולר..." (עמ' 166 שו' 22-24); ודבריה בעמ' 197 שו' 15-24: " אמרתי את מה שיצא לי באותו רגע. מה אתה חושב, מי שמרים לך טלפון, הוא כבר בא ושם לך כסף, כמו מרגלית שעשתה שטות כזאת? איפה היו מוצאים באדמה עוד אחת מטומטמת כמוני, עו"ד בן צבי: מצאו, מצאו הרבה. העדה: שבאה ושמה, ששמה להם את הכסף אפילו לא שאלה שאלות. לא הלכה לראות באיזה מקום בונים. לא התעניינה. פשוט מאוד. אמרו לי – תראי, בבית השני בונים. יאללה, בואי תקחי. עו"ד ליבוביץ:עשית טעות? העדה: עשיתי טעות". ראו גם עדותה בעמ' 160 שו' 2-4: " אם לא היה הבן שלי, אני הייתי בכלל תובעת משהו? הייתי אומרת קיבינימט".
בכל הנוגע לשאלת המיסוי – איני רואה מקום להרחיב בעניין, שכן מהעדויות עלה שאין מחלוקת שלא היה מקום לחייב את התובעת במס רכישה כפול, ראו דברי חשאי בעמ' 43 שו' 21-23 ודברי יולס בעמ, 211 שו' 24-26, 21.
סוף דבר
התביעה נדחית.