ההליכים בבית-משפט קמא
בגין בנייה ללא היתר בדירה בבית משותף, ברחוב עזרת תורה 29 בירושלים, התנהלו בעיניינה של המערערת שני הליכים:
האחד, בב"נ 62531-08-23, שעניינו בקשה של המערערת מיום 28.8.2023 לביטול צו מינהלי להפסקת עבודה (להלן: תיק הפסקת העבודה); והשני, התיק מושא העירעור, שעניינו בקשה של המערערת מיום 26.9.2023, לביטול צו הריסה מינהלי (להלן: תיק צו ההריסה).
אשר לבקשת המערערת לביטול צו ההריסה, שהוגשה בתיק צו ההריסה, ניתנה באותו יום, 24.3.2024, ההחלטה מושא העירעור, לפיה: "בקשה זו נמחקה לאור ההסכמות אליהן הגיעו הצדדים. אף אילמלא הדבר היה מנוגד להסכמות הצדדים שקבלו תוקף של החלטה, ברור אף כי לא ניתן להגיש במסגרת תיק זה את הבקשה מחדש. מעיון בבקשה ובתגובה עולה כי המבקשת לא עמדה בהתחייבויותיה. מן התמונות שצורפו לא נתן להבין מה נהרס ומתי. בכל הנוגע לבקשה לעיכוב ביצוע הצוו, בודאי שלא קיים היתר בהשג יד. אף לא קיימת שקידה ראויה להוצאת היתר, כאשר התיק ניפתח רק ביום 17.1.24, באופן שנכון להיום הבקשה בשלב בוסרי ביותר. לא נראה כי יש ממש בטענה כי תוך חודשים ספורים יינתן היתר המכשיר את העבירה. הבקשה נדחית".
על כך העירעור שלפניי.
...
יצוין כי בתום דיון בבקשה, ביום 28.2.2024, בטרם מתן החלטה בעניין חילוט הערבויות, התייחס בית המשפט להליך המקביל בעניין צו ההריסה, וקבע כי "אין בידי להיעתר לבקשת המבקשת לעיכוב ביצוע צו ההריסה המנהלי... ובקשה מתאימה צריכה להיות מוגשת לשופט הדן בהליך זה...".
ביום 14.3.2024 הגישה המערערת, בתיק צו ההריסה, בקשה לביטול צו ההריסה ולחילופין בקשה לעיכוב ביצוע הצו.
לגבי סעיף ב' להסכמה, הנוגע להתחייבות המערערת לבצע הריסה, נקבע כי:
"בסעיף ב' להסכמות מיום 31.8.23 נקבע כי על המשיבה לבצע הריסה מלאה של המרפסת המסומנת בתשריט במספרים 3 לרבות העמוד שנבנה בשטח הציבורי, אשר ייהרס או ישאר בהתאם לשיקול דעת של איש המקצוע בשטח. מעיון בתמונות (מש/1, מש/3, מש/8 ומש/11) עולה כי מרבית המרפסת נהרסה, כך שנותרה אך רצפתה כשהיא תלויה באוויר ובולטת מקיר המבנה. אף המעקה המקיף אותה נהרס ואין חולק כי המרפסת איננה שמישה, בוודאי לא כמרפסת. מחד גיסא, צודקת המבקשת כי אין המדובר בביצוע הריסה מלאה כדרישת סעיף ב' להסכמות הצדדים. מאידך גיסא, המשיבה טענה כי העבודה נעשתה באופן מיטבי, לאחר התייעצות עם המהנדס שפר ובהתאם להנחיותיו ואף ביקשה להניח את דעת המבקשת והציגה מכתבו של מהנדס אחר, מר ידלין, בו נכתב כי "המרפסת בנויה באמצעות קירות פלדה שחודרים לרצפת הדירה, הריסה של המרפסת עלולה לגרום נזק כבד לרצפת הדירה ומהווה סכנה. ממליץ לא להרוס את המרפסת.".
כפי שטענה המבקשת עצמה, השאלה האם אכן ניתן לבצע הריסה מלאה של המרפסת, לרבות רצפתה, מבחינה בטיחותית תבחן על ידי איש מקצוע מטעמה של המבקשת בבואה לבצע את צו ההריסה המינהלי שהוצא נגד המבנה (ראה עמ' 16 לפרוטוקול הדיון מיום 28.2.24, ש' 18-19) סבורני כי, לצורך הדיון בבקשה לחילוט ההפקדה והערבות ניתן לראות במשיבה כמי שעמדה בהתחייבותה, בצורה המיטבית ובהתאם לחוות דעת מהנדס מטעמה.
אשר לבקשת המערערת לביטול צו ההריסה, שהוגשה בתיק צו ההריסה, ניתנה באותו יום, 24.3.2024, ההחלטה מושא הערעור, לפיה: "בקשה זו נמחקה לאור ההסכמות אליהן הגיעו הצדדים. אף אלמלא הדבר היה מנוגד להסכמות הצדדים שקיבלו תוקף של החלטה, ברור אף כי לא ניתן להגיש במסגרת תיק זה את הבקשה מחדש. מעיון בבקשה ובתגובה עולה כי המבקשת לא עמדה בהתחייבויותיה. מן התמונות שצורפו לא נתן להבין מה נהרס ומתי. בכל הנוגע לבקשה לעיכוב ביצוע הצו, בוודאי שלא קיים היתר בהישג יד. אף לא קיימת שקידה ראויה להוצאת היתר, כאשר התיק נפתח רק ביום 17.1.24, באופן שנכון להיום הבקשה בשלב בוסרי ביותר. לא נראה כי יש ממש בטענה כי תוך חודשים ספורים יינתן היתר המכשיר את העבירה. הבקשה נדחית".
על כך הערעור שלפניי.
דיון והכרעה
דין הערעור להתקבל, אך לא מהטעמים שהעלו ב"כ המערערת, שכן אינני מקבלת את טענתם כי החלטת בית המשפט בתיק הפסקת העבודה, מחייבת גם בתיק צו ההריסה.
בכל הנוגע להריסת המרפסת –
ראשית, כאמור, בדיון שהתקיים ביום 28.2.2024, קבעה כב' השופטת גרינבאום-שמעון כי "אין בידי להיעתר לבקשת המבקשת לעיכוב ביצוע צו ההריסה המנהלי... ובקשה מתאימה צריכה להיות מוגשת לשופט הדן בהליך זה...". בקשה לעיכוב ביצוע צו ההריסה תלויה גם בביצוע התחייבותה של המערערת, וממילא, השאלה אם המערערת מילאה התחייבותה שניתנה בתיק צו ההריסה, צריכה לבוא לפתחו של בית המשפט שדן בצו ההריסה.