הלכה פסוקה היא כי מחיקת תובענה או דחייתה על הסף "הן בגדר אמצעי, הננקטים בלית ברירה, ודי בכך שקיימת אפשרות, אפילו קלושה, שעל פי העובדות המהוות את עילת התביעה יזכה התובע בסעד שאותו הוא מבקש, כדי שהתביעה לא תימחק בעודה באיבה" (א. גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי, מהודת תשיעית, עמ' 168).
נפסק כי:
"הכלל בבתי הדין הנו, כי דחייה על הסף תעשה רק כאשר בית הדין משוכנע שגם אם תצלח דרכו של התובע והוא יוכיח את כלל טענותיו אשר הוא טוען בכתב התביעה, הרי שלא יהיה בכך כדי להועיל לו... בבתי הדין לעבודה מחיקה על הסף אינה יכולה ואינה צריכה לשמש דרך המלך, ויש להכריע במחלוקת לגופו של עניין" (בר"ע 1204/01 קרן הגימלאות המרכזית של עובדי ההסתדרות – דבורה מקובסקי, [פורסם בנבו] עבודה ארצי כרך לג(43) 28).
כלל הוא כי שאלת היריבות והעילה צריכה להבחן לפי כתב התביעה, היה ויוכח הנטען שם.
בחינת התביעה מקשה על הגעה למסקנה ברורה לגבי קיומה של עילת תביעה אישית כנגד הנתבעים 1-3 אפילו יוכח כל הנטען בה. הנתבעים 1-3, שנטען כאילו כלפיהם מכוונת התביעה על סעדיה (להצהיר שאין הנתבעים 1-3 יכולים וגם/או רשאים להתנהל כוועד עצמאי בנפרד מועד עובדי העגינה והגוררות במחלקת-ים, נמל אשדוד, וכי לא מתבקש סעד כלשהוא כנגד ההסתדרות), מוזכרים בכתב התביעה בחטף בלבד, בעיקר כמשתפי פעולה עם ההסתדרות וכעושי דבריה (סעיפים 12-13 לכתב התביעה).
בבר"ע 67197-01-17 רותם גיספאן נ' בסט סרותי קירורי בע"מ (מיום 9.4.17) קבע בית הדין הארצי בסעיף 9:
"עיקרון שילטון החוק מחייב להמנע, ככל הניתן, ממצב בו ערכאה שיפוטית תידון בעיניין שאינו מצוי בגדרי סמכותה העניינית. מבחינת הפגיעה בשלטון החוק אין זה רצוי שמערכת בתי הדין לעבודה תידון בעיניין המסור לסמכותן של הערכאות האזרחיות (עקב שגגה בדחיית בקשה לסילוק על הסף) כשם שאין זה ראוי שערכאה אזרחית תידון בנושא המסור לסמכותו הייחודית של בתי הדין לעבודה (עקב שגגה בקבלת בקשה לסילוק תובענה). משכך, ועל מנת לצמצם את הסיכון לשגגה מוטלת על בית הדין החובה לברר את טענת הסמכות בזהירות וקפדנות, תוך שבית הדין מתייחס לטענות הצדדים אך הוא אינו כבול להן. ואכן, לאור משקלו של עיקרון שילטון החוק נקבע בהלכה הפסוקה כי הערכאות השיפוטיות רשאיות להעלות את סוגית הסמכות העניינית מיוזמן אף אם בעלי הדין לא טענו לה (ראו: בג"ץ 2117/99 מנסור נ' בית הדין השרעי לאיזור התיכון נ' טייבה, פ"ד נד (1) 211, 214 (2000) וכן נוסח תקנה 45 לתקנות המסמיך את בית הדין לדחות על הסף תובענה, בין היתר, מחמת חוסר סמכות "אף בלא בקשה כזאת.)..."
נוכח ההכרעה כי דין התובענה כנגד הנתבעים 1-3 להדחות בהיעדר עילה ויריבות ובהיעדר סמכות, הרי שמתייתר הצורך לידון ביתר טענות הנתבעים בנוגע לשהוי בהגשת התביעה.
...
בשים לב לטענות התובעים כי לא מתבקש סעד כלשהו כנגדת הנתבעת 4 – ההסתדרות, ובשים לב לקביעותינו כמפורט בסעיפים 10 ו-11 לעיל (לעניין הסמכות) – התביעה כנגד ההסתדרות – נדחית.
באשר לשאלת ההוצאות – מצאנו כי יש ממש בטענות הנתבעים בדבר העלאת טענות משפטיות מופרכות על ידי התובעים, תוך ריבוי הליכים.
נוכח כל המפורט לעיל, מצאנו לחייב את התובעים לשלם לנתבעים הוצאות משפט בסך 10,000 ₪, אשר ישולמו בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין.