מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת נושים להיתר המשך ניהול תביעה לאחר צו כינוס

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הממונה נימק עמדתו בנימוקים שונים, ובקש כי בית המשפט יורה על קבלת תגובת הנאמנת לעצם הבקשה למתן היתר לניהול הליך התביעה, ולאחריה לקבל גם את תגובת הממונה בנידון.
לא נעלמו מעיני הדברים שנכתבו על ידי בית המשפט העליון לפני שבועות ספורים בע"א 6553/20 עריית תל אביב יפו נ' כונס הנכסים הרישמי (פורסם בנבו 29.7.21): "29. ומכאן להסדר הקבוע בחוק אשר ניתן למצוא בו דמיון להוראות פקודת החברות. בסעיף 29 לחוק נקבע ביחס לתאגיד כי:... בהתאם להוראת סעיף 121(3) לחוק, הוראה זו חלה גם ביחס ליחיד. משמעות הדבר כי על פי החוק, החל ממועד מתן הצוו לפתיחת הליכים, לא ניתן לפתוח בהליך משפטי כלשהוא נגד יחיד או נגד תאגיד, אלא באישור בית משפט של חידלות פרעון..." עם זאת יש לומר כי דברים אלה, ככל שהם נוגעים לשאלת זהות הגורם המוסמך למתן היתר לניהול הליך נגד היחיד, הם בגדר אמרת אגב בלבד באותו פסק דין, שכן ההלכה שנקבעה על ידי בית המשפט העליון בפסק דין זה מתייחסת לסוגיית עצם האפשרות של נושה בחוב שאינו בר - תביעה לנקוט בהליך משפטי נגד יחיד המצוי בהליך פשיטת רגל, ובית המשפט העליון לא נידרש לידון לצורך הכרעתו בשאלה מיהו הגורם המוסמך על פי חוק חידלות פרעון ושקום כלכלי לידון בבקשת נושה למתן היתר לנקיטה בהליך משפטי.
בדיון שהתקיים לפני ביום 28.6.21 טענה ב"כ הממונה כי בקשתה של הנושה למתן היתר להמשך ניהול התביעה מצויה בטיפול הממונה וכי הממונה ממתין לתגובת הנאמנת (ראו פרוטוקול הדיון מיום 28.6.21 עמ' 2 שורות 26-27).
...
. (5) לא יהיה ניתן לפתוח או להמשיך בכל הליך משפטי נגד התאגיד, אלא באישור בית המשפט שנתן את הצו לפתיחת הליכים; אישור כאמור יינתן אם מצא בית המשפט כי מתקיימים טעמים מיוחדים שיירשמו, הנוגעים לטבעו או מורכבותו של ההליך המשפטי או לניהולו היעיל, שבשלהם ראוי לנהל את ההליך המשפטי בנפרד מהליכי חדלות הפירעון;"
כך, במקום התיבה "לא יהיה ניתן לפתוח או להמשיך בכל הליך משפטי נגד התאגיד", צריך לקרוא בעניינו של יחיד: "לא יהיה ניתן לפתוח או להמשיך בכל הליך משפטי נגד היחיד"; כך, במקום התיבה "אלא באישור בית המשפט שנתן את הצו לפתיחה בהליכים" צריך לקרוא בעניינו של יחיד: "אלא באישור הגורם שנתן את הצו לפתיחה בהליכים"; וכך, במקום התיבה "...אם מצא בית המשפט כי מתקיימים טעמים מיוחדים שיירשמו..." צריך לקרוא בעניינו של יחיד: "אם מצא נותן הצו כי מתקיימים טעמים מיוחדים שיירשמו..". אלה הם השינויים המחוייבים כאשר נעשה שימוש בהוראות סעיף 29(5) בעניינו של יחיד – שלגביו מי שנותן את הצו לפתיחה בהליכים הוא הממונה.
הגם שהפרשנות הלשונית הפשוטה של הוראות החוק מחייבת את מסקנתי לגבי הגורם המוסמך ליתן היתר לניהול תביעה נגד היחיד, מסקנה זו אינה נשענת רק על לשון החוק, אלא גם על תכליותיו, כפי שנקבעו על ידי המחוקק עצמו.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

החייב הציג אישורי מסירה אודות משלוח הודעת צו הכנוס לנושיו המוצהרים, למעט הנושים "אקסטרה ליסינג" ו- "סלקום" שלא הגישו תביעות חוב.
ביום 17/09/2020 עתרה "א.נ.ט. נכסים (2005) בע"מ" בבקשה להתיר לה להגיש תביעה נגד החייב בשל חוב שנוצר, לפי הטענה, במירמה לאחר צו הכנוס.
ביום 11/05/2021 הוגשה בקשה מטעם "י.א. רון גיא בע"מ" ו- "עו"ד עמיקם חרל"פ" להתיר להם להמשיך לנהל תביעה שהגישו נגד החייב ואחרים במסגרת ת"א 79858-12-20 בבית משפט השלום בחיפה.
...
לאחר שעיינתי בחומר שבפניי, שמעתי את טיעוני הצדדים ושקלתי מכלול טענותיהם נחה דעתי כי יש לאמץ את המלצת ב"כ הכנ"ר ולהורות על ביטול ההליך וזאת לאחר ששוכנעתי כי החייב מתנהל בחוסר תום לב ושקיפות במהלך תיק הפש"ר. הליכי פשיטת מיועדים לשתי תכליות: ראשית, לסייע לנושים שדרכם בהוצאה לפועל לא צלחה, לרכז את נכסי החייב כדי להביא למכירתם ולתשלום החובות, ושנית מיועדים הם לשרת את האינטרסים של החייב חדל הפירעון, והם נועדו לאפשר לו, בנסיבות מתאימות, לחזור לפעילות כלכלית נורמלית, תוך שמיטת חובותיו, במלואם או בחלקם, בתנאים או ללא תנאי (רע"א 2282/03 גרינברג נ' כונס הנכסים הרשמי פ"ד נח(2) 810, 814).
משלא סיפק החייב הסברים המניחים את הדעת לעניין התחייבויותיו שנטל בעודו בהליך – חתימתו על כתב הערבות, ומדוע הוא נתבע עם אחרים בגין אי תשלום דמי שכירות וארנונה, ובהעדר כל הבהרה ביחס לזיקתו של החייב לחברת "א.ט שיווק והפצה בע"מ", ולחברת "ש.ט.ר. שיווק והפצה בע"מ" אין מנוס מלקבוע כי התנהלות זו הינה התנהלות בחוסר תום לב המצדיקה את ביטול ההליך, ואין כל הצדקה לתת לו הזדמנות לחסות תחת הגנת ההליך.
החייב אינו זכאי ליהנות מהגנת פקודת פשיטת הרגל , ועל כן אני מורה על ביטול ההליך ודחיית בקשת החייב להכריזו כפושט רגל.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לעניין צריכת המים הובהר כי האגודה כופרת בטענת מימי הנגב לערבות, ועל כן תביעת החוב של האגודה תהיה תביעת חוב מותנית, כך שאם בהליך משפטי בין האגודה ובין מימי הנגב ייקבע כי האגודה היא ערבה לחוב, אזי הסכום לחלוקה למימי הנגב כדיבידנד יאושר גם כלפי האגודה.
כך יוצא, כי במשך פרק זמן ארוך ממועד מתן צו הכנוס, הזכויות בנחלה אשר משועבדת לנושה המובטח טרם מומשו, ובמקביל המשיך החייב בפעילות כלכלית עניפה, באמצעות חברות הרשומות על שם בניו, תוך שהוא משלם תשלומים בסכומים נמוכים בלבד, אשר רחוקים מרחק רב מיכולתו הכלכלית.
במקביל, הוגשו בקשות מצד נושים שטענו כי החייב מנהל פעילות עסקית ויצר כלפיהם חוב ועל כן ביקשו לנהל נגדו תביעות על בסיס חוב חדש שנוצר לאחר צו הכנוס.
...
לא בכדי פורטו לעיל באופן נרחב הדיונים שנערכו בהליך וההחלטות שכבר ניתנו בהליך, שכן יש באלו ללמד באופן ברור על המסקנה לעניין ביטולו של ההליך כעת.
שמעתי בעניין זה גם את עדותו של החייב ביחס לפעילותו העסקית ולא שוכנעתי ממנה.
משמעותה של הצעת החייב היא תוספת דיבידנד מזערי בלבד לנושים בדין רגיל ואין מקום להותיר ההליך אך לצורך זה. נוכח כל המפורט לעיל, אני מקבל את עמדת המנהל המיוחד, כפי שנתמכה בעמדת הכונ"ר, לפיה יש להורות על ביטול ההליך, וכך הנני מורה.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הקבלן מבקש עתה להתיר לו לנהל את ההודעה לצד שלישי נגד החייב, שכן לדבריו התביעה נגדו הוגשה רק ארבע שנים לאחר צו הכנוס נגד החייב, כי קיים חשש לקנוניה בין החייב לרוכש וכי בהתאם לסיכום דברים בכתב החייב התחייב לבצע את הבניה והתיקונים בבית, קיבל מהרוכש הלוואה ע"ס 280,000 ₪ לצורך זה, אך לא עשה כן. החייב מיתנגד לבקשה וטוען כי המנהל המיוחד קבע בתביעת החוב שהגיש הרוכש נגדו כי חוב החייב כלפיו הנו 415,000 ₪ ולכן מדובר בכפל פיצוי.
לדבריו מתן היתר לניהול ההודעה נגד החייב יהווה פגיעה בעיקרון השוויון כלפי הנושים האחרים של החייב, שהרוכש ביניהם.
בשים לב לתכליות הללו,  היתר להמשיך בניהול הליכים משפטיים נגד חייב המצוי בהליכי חידלות פרעון יינתן רק במקרים חריגים, בהם בירור המחלוקת לגופה מצריך הכרעה מורכבת מבחינה עובדתית או משפטית, או כאשר קיים חשש משמעותי כי בירור המחלוקת במסגרת הליכי חידלות הפרעון יגרום עוות דין או יפגע פגיעה של ממש בזכויות הדיוניות או המהותיות של בעלי הדין.
...
הקבלן מבקש עתה להתיר לו לנהל את ההודעה לצד שלישי נגד החייב, שכן לדבריו התביעה נגדו הוגשה רק ארבע שנים לאחר צו הכינוס נגד החייב, כי קיים חשש לקנוניה בין החייב לרוכש וכי בהתאם לסיכום דברים בכתב החייב התחייב לבצע את הבניה והתיקונים בבית, קיבל מהרוכש הלוואה ע"ס 280,000 ₪ לצורך זה, אך לא עשה כן. החייב מתנגד לבקשה וטוען כי המנהל המיוחד קבע בתביעת החוב שהגיש הרוכש נגדו כי חוב החייב כלפיו הינו 415,000 ₪ ולכן מדובר בכפל פיצוי.
סבורני כי זהו המקרה החריג המצדיק מתן היתר לניהול הליך נגד החייב.
סיכומו של דבר, הבקשה לניהול הודעת צד שלישי נגד החייב כאמור בבקשה מתקבלת.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 16.10.2016 הוגשה בקשת נושה למתן צו כנוס ולהכרזת פשיטת רגל נגד החייב בטענות להברחת כספיה מחשבון הנאמנות שפתח החייב עת עסק במקצוע עריכת הדין.
להשלמת התמונה יצויין כי בהחלטה מיום 16.7.2017 התרתי לחייב להמשיך בניהול תביעה כספית נגד שטראוס עובר למתן צו הכנוס בעיניינו.
עוד ראו והשוו להחלטתי בפש"ר (מחוזי ת"א) 14766-12-13 עמירם ויז'נסקי נ' כונס הנכסים הרישמי, בפיסקה 10 (נבו 14.5.2017), שם נדחתה בקשת חייב למתן הפטר שחובותיו צמחו זמן רב בטרם ניפתח הליך חידלות הפרעון בעיניינו מאחר ואלו נוצרו בתרמית ובחוסר תום לב: "אכן, לעתים די בחלוף הזמן כשלעצמו כדי ליטול את העוקץ מחוסר תום ליבו של חייב המבקש הפטר, ברם, בעניננו, לא מדובר רק בחובות שנוצרו בחוסר תום לב, אלא בחובות שנוצרו בדרך של תרמית, ולכן אין מקום ליתן בגינם הפטר, לפחות לא בעת הזו. יתר על כן, החייב מצוי בהליכי הפש"ר פרק זמן קצר יחסית, למרות שהעלמת המס בוצעה לפני שנים רבות. מתן הפטר לחייב כעת, כאשר קרוב לוודאי שהחייב עודנו מסתיר נכסים בשווי כספי ניכר, פרושו מתן פרס לחייב מתוחכם, שהשכיל להסתיר את נכסיו מנושיו." מקרה דומה להליך שבפניי נדון לאחרונה במסגרת פש"ר (מחוזי מר') 24734-03-12 עו"ד אליהו עמר נ' מיכאל שר (נבו 8.4.2021).
...
דיון והכרעה לאחר עיון בטענות הצדדים בכתב ובעל פה באתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל, וכפועל יוצא מכך יש לבטל את הליך פשיטת הרגל של החייב, הן מחמת אופן יצירת החובות והן מחמת ניצולו של ההליך לרעה.
עם כל הצער שבדבר, המקרה דנן הוא מקרה מובהק בו אין מנוס מביטול ההליך מחמת חוסר תום ליבו של החייב, הן בשלב יצירת החובות והן במסגרת הליך פשיטת הרגל.
סוף דבר מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, דין הבקשה להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו