החרגת חוב מן ההפטר בגין מירמה במסגרת פקודת פשיטת הרגל מהוה חריג, משום שהנו יוצר לכאורה חוסר שויון בין הנושים, משום שבעוד שהנושים יכולים להסתפק אך ורק בדיבידנד אשר היתקבל בהליך הפש"ר, הרי שהנושה שחובו הוחרג רשאי לנקוט הליכים לגביית מלוא החוב בתום הליך הפש"ר.
ככלל, שיקולים של תום לב החייב, אינטרס הציבור ומדיניות משפטית ראויה מצדיקים החרגתו של החוב מן ההפטר ובעיקר במקרים של עבירה פלילית שבגינה או בקשר אליה נוצר החוב והכרעה מפורשת של בית המשפט כי החוב נוצר במירמה.
ודוק, סעיף 161 (ב)(6) לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, תשע"ח – 2018 קובע כי במהלך הדיון במתן צו לשקום כלכלי מוסמך בית המשפט, בין היתר, לקבוע מה יהיו "חובות היחיד שלגביהם לא יחול ההפטר בהתאם להוראות סעיף 175" בעוד שסעיף 175 (א)(2) לחוק קובע כי ההפטר שיינתן לא יחול על חובות עבר אשר נוצרו "בדרך מירמה".
השאלה האם חוב נוצר במירמה לעניין החרגת החוב מהפטר עשויה להיות מוכרעת הן על בית המשפט של חידלות פרעון לפי בקשת הנושה או היחיד או לחילופין על ידי הערכאה האזרחית במסגרת תביעת הנושה (ראה : עודד מאור ואסף דגני, הפטר, (כרך א'), 2019, עמ' 354-356).
...
במהלך הדיון נטען כי לבית המשפט המחוזי הוצגו ראיות שמהן עלה כי היחיד עבד באופן בלתי מוצהר בתחום השיפוצים, וכי בניגוד לטענות היחיד בנוגע לכך שמצבו הבריאותי לא איפשר בידיו להשתלב במעגל העבודה במשך שנים רבות, הרי שבפועל לא הוצגו על ידו ראיות אשר תומכות בטענה זו.
עוד נטען באותו הליך כי הנאמן אשר מונה על ידי בית המשפט המחוזי בחן את טענת היחיד בנוגע למקום מגוריו בפועל, והתרשם מכך שמדובר בטענה שקרית, בעיקר לאחר שבחן את צריכת החשמל בחשבונות החשמל של הדירה המדווחת (דירת "עמידר" ברחוב האשל 13 בעיר עכו), וכי גם בדיקות אשר התבצעו על ידי הנושה העלו מסקנה דומה שלפיה היחיד לא התגורר בפועל בדירה זאת אלא בדירה אחרת בקרית-מוצקין.
הנושה טוענה כי מסקנה זו עולה באופן ברור מעיון בחשבוניות המס וכן גם מניתוח של קבלות צריכת המים והחשמל אשר צורפו לדו"חותיו החודשיים של היחיד, שמהן עולה כי הוא ביצע מספר רכישות של דברי מתיקה אשר שאותם הינו מנוע לאכול בשל מצבו הבריאותי, וכן גם מוצרים קוסמטיים אשר מיועדים לשימוש נשים.
בנוסף לכך, לא ברור מדוע עו"ד גלמן לא ערכה בדיקות מקדמיות בנוגע ליכולת איתנותו הכלכלית של היחיד (מצבת חובותיו בלשכות ההוצל"פ, נתוני השתכרות, תדפיסי בנק וכו') טרם שערכה את כתב הערבות (ראה : סעיף 2.1 לתצהירה של עו"ד גלמן) ושעליו גם חתמה (ראה : עמוד 2 להסכם) ומדוע לא ווידאה עם היחיד ועם אחיו המנוח כי הם נועצו בעו"ד מטעמם טרם חתימתם על גבי הסכם זה.
מן המקובץ לעיל עולה כי אין מדובר בחוב אשר נוצר בדרך מרמה, אלא לכל היותר באי עמידה ביכולת כלכלית לעמוד בהתחייבות לערוב לחוב כספי מינורי של בן משפחה מדרגה ראשונה אשר נקלע לקשיים כלכליים, ומכאן שאין מקום לקבל את טענת הנושה שלפיה יש מקום להחריג את חובו של היחיד כלפיה.