מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת נאשם לחומרי חקירה חסרים לפי סעיפים 74(א) ו-108 לחסד"פ

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2017 בעניינים מקומיים חדרה נפסק כדקלמן:

לפני בקשה לגילוי חומר חקירה לפי סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] התשמ"ב-1982.
רקע כתב האישום בתאריך 30.8.16 הוגש כנגד המבקש ועוד 5 אחרים, כתב אישום המייחס להם עבירות של בניה ושימוש במקרקעין ללא היתר, בסטייה מתכנית ושימוש חורג מתכנית ש/23א (להלן: "התכנית"), לפי סעיפים 204(א) ו- (ב) +208 + 253 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965.
הבקשה ונימוקיה ב"כ המבקש, הטוענים כי חומר החקירה שהועבר לעיונם חסר, מבקשים כי אורה למשיבה להמציא להם את החומרים והנתונים כמפורט להלן: · עותקים צבעוניים של התמונות המצויות בתיק החקירה · תיק הבניין של המקרקעין · מלוא תיק הפיקוח של המקרקעין · פרסומים שקדמו לפירסום התכנית · תיכתובות עם החברה הלאומית לדרכים / נתיבי ישראל , הנוגעות להחלת תמ"א 3 לרבות שינוי 78 · כתבי אישום נוספים שהוגשו בעיניין המקרקעין הנדונים בעבירות של בניה ושימוש בסטייה מהיתר/תכנית.
הוראת סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] התשמ"ב-1982, קובעת את זכותו של נאשם לעיין בחומר המצוי בידי גורמי החקירה והתביעה, הנוגע לאישום.
...
דא עקא שבסופו של דבר התייתרה ההכרעה בין הגישות השונות באותו מקרה, לנוכח העובדה שרשויות התביעה הצביעו על דוגמאות רבות שבהן הוגשו כתבי אישום בנסיבות דומות וכך ביססו את הטענה שהגשת כתב האישום באותו עניין עלה בקנה אחד עם המדיניות הנוהגת.
לנוכח האמור לעיל, מסקנתי היא כי עמדת המשיבה היא העמדה הנכונה המתיישבת במקרה זה עם ההלכה הפסוקה שנסקרה לעיל ולפיכך אני סבורה כי היה ויעלה בידי המבקש להציג נתונים שיהוו תשתית ראייתית ראשונית לביסוס טענתו בדבר אכיפה בררנית, אזי יהא עליו להניח בפני המותב הדן בתיק (כב' השופט הלר) בקשה לפי סעיף 108 לחסד"פ. עם זאת אעיר כי לנוכח הצהרת ב"כ המשיבה בדבר כתבי אישום נוספים שהוגשו כנגד בעלי עסקים באותם מקרקעין (כמו דוכן הפלאפל למשל), נכון תעשה היא אם תעביר לב"כ המבקש את הנתונים הרלבנטיים שבידיה.
סוף דבר הבקשה מתקבלת חלקית, דהיינו אך ורק בכל הנוגע לבקשה לקבל את פרסומי הועדה המקומית לפי סעיף 178 לחוק התכנון ובניה אם היו כאלה, ולבקשה לקבל מסמכים שיש בהם הבהרה של החברה הלאומית לדרכים/נתיבי ישראל בכל הנוגע למקרקעין הנדונים – אם יש ברשות המשיבה מסמכים שכאלה.

בהליך תפ - עובדים זרים (הע"ז) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במהלך חודש דצמבר 2018 הגישו הנאשמים בקשה לעיון וגילוי חומר חקירה לפי סעיף 74(ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982 (להלן – "חסד"פ").
4.4 הבהרה בכתב מאת המשיבה האם העובד נשוא כתב האישום עדיין שוהה בישראל וכן מהו מעמדו של העובד החל מיום 9.5.2017, היום בו ערכה המשיבה ביקורת אצל המבקשת – ועד למועד הגשת בקשה זו. טוענים הנאשמים בבקשתם, כי המאשימה בחרה לנהל הליך פלילי רק כנגד המעסיקה באופן מפלה ולא צודק, כך בלשון הבקשה, אף שהן העובד והן המעסיקה ביצעו "עבירות בעלות מסכת עובדתית משותפת וזהה". אי אכיפת ההליך הפלילי על העובד נשוא כתב האישום, עשויה להניע עובדים אחרים "להמשיך ולהכשיל מעסיקים אחרים כאשר הוא מבקש להיתקבל אצלם לעבודה, הכל מבלי שהוא נוטל על עצמו סיכון כלשהוא בנקיטת הליכים כנגדו". עוד נטען, כי ככל שיתברר שלא ננקטו הליכים פליליים כנגד העובד נשוא כתב האישום יהיה בזה כדי להצביע על חוסר יכולתם של הנאשמים "להיות מודעים בכלל לאיסור לכאורה להעסיק עובדים". בהקשר זה טוענים הנאשמים כי חומר החקירה שהועבר לעיונם לוקה בחסר שכן מידע מהותי הנוגע לשהותם של העובדים בישראל ומעמדם אינו מפורט דיו בחומר החקירה אף שהוא נחוץ לנאשמים להגנתם.
דיון והכרעה השאלה העומדת לדיון בעניננו אנו היא, האם המסמכים והמידע אותו מבקשים הנאשמים לקבל לידיהם חוסה תחת הגדרת "חומר חקירה", או שמא מקומה של הבקשה להתברר בפני, במסגרת דיון ההוכחות ובהתאם להוראת סעיף 108 לחסד"פ. במה דברים אמורים? סעיף 74 לחסד"פ קובע: "(א) (1) הוגש כתב אישום בפשע או בעוון, רשאים הנאשם וסניגורו, וכן אדם שהסנגור הסמיכו לכך, או, בהסכמת התובע, אדם שהנאשם הסמיכו לכך, לעיין בכל זמן סביר בחומר החקירה וכן ברשימת כל החומר שנאסף או שנירשם בידי הרשות החוקרת, והנוגע לאישום שבידי התובע ולהעתיקו; בסעיף זה, "רשימת כל החומר" – לרבות ציון קיומו של חומר שנאסף או שנירשם בתיק שאינו חומר חקירה ושל חומר שנאסף או שנירשם בתיק שהוא חסוי על פי כל דין, וכן פירוט של סוג החומר כאמור, נושאו והמועד שבו נאסף או נרשם, ובילבד שאין בפירוט האמור לגבי חומר חסוי כדי לפגוע בחיסיון לפי כל דין; היו בחומר כמה מסמכים מאותו סוג העוסקים באותו עניין, ניתן לפרטם יחד כקבוצה, תוך ציון מספר המסמכים הנכללים בקבוצה; .
...
בענין שיינר, לאחר שכב' השופט עמית דן בנפקויות השונות של סעיף 74 לחסד"פ וסעיף 108 לחסד"פ, נקבע כי ככלל, סעיף 74 לחסד"פ יחול על חומר שנוגע לליבת האישומים, חומר שאמור להמצא בידי המאשימה בעוד חומר שאינו בליבת האישום ולא מצוי בידי התביעה, יכנס תחת כנפיו הרחבות של סעיף 108 לחסד"פ. ובלשונו של כב' השופט עמית: "כשלעצמי, אני סבור, כי נקודת המוצא לדיון צריכה להיות טכנית: אם החומר נמצא בידי התביעה יחול סעיף 74 לחסד"פ, ואם החומר אינו בידי התביעה יש להעדיף אץ סעיף 108 לחסד"פ..ותתכן גם בדיקה מהותית של החומר המבוקש במסגרת דיון לפי סעיף 74 לחסד"פ, על מנת לבחון אם מדובר בחומר שנמצא בליבת המחלוקת ואם החומר צריך להיות בשליטתה של התביעה. אך גם כאן אציע נקודת מוצא טכנית: ככל שהחומר המבוקש נהנה מחסיון (סטטוטורי או פסיקתי) יש להעדיף את המסלול של סעיף 108 לחסד"פ". מן האמור לעיל עולה, איפוא, כי המידע הנוגע להגשת כתבי אישום או קנסות מינהליים שהוטלו על מעסיקים אחרים, כמו גם המידע הנוגע להליכים המשפטים, הפליליים והמינהליים שהתקיימו בענינם של העובדים נשוא כתב האישום, אינו בא בגדר "חומר חקירה" משמצוי הוא מחוץ לפריפריה של כתב האישום ורלוונטי לטענת האכיפה הבררנית שהועלתה על ידי הנאשמים.
במה דברים אמורים? סעיף 108 לחסד"פ קובע כי "בית המשפט רשאי, לבקשת בעל דין או מיזמת בית המשפט, לצוות על עד שהוזמן או על כל אדם אחר להמציא לבית המשפט במועד שיקבע בהזמנה או בצו, אותם מסמכים הנמצאים ברשותו ושפורטו בהזמנה או בצו". לאור האמור לעיל, יתקיים הדיון בבקשת הנאשמים בהתאם לסעיף 108 לחסד"פ. סיכומו של דבר – מצאתי, כי יש להעתר לבקשת הנאשמים להמציא לעיונם את המסמכים/המידע שפורט בסעיפים 4א', ג' ו-ד' לעיל.
ממילא בקשת הנאשמים במסגרתה ביקשו מידע אודות הליכים שנפתחו כנגד עובדים זרים בגין שהייתם שלא כדין בישראל, אינה עומדת בבסיס כתב האישום ואף מטעם זה לא מצאתי להעתר לה. תיק החקירה בענינם של העובדים נשוא כתב האישום, ובכלל זה, פרוט ההליכים המשפטיים, הפליליים והמנהליים שנערכו ביחס לאותם עובדים, לרבות המידע אודות מעמדם של העובדים נשוא כתב האישום החל ממועד הביקורת, 9.5.2017 ועד מועד הגשת הבקשה, יוגש לעיוני במעטפה סגורה עד לא יאוחר מיום 31.1.2019.

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה מטעם הנאשם לקבל חומרי חקירה חסרים בהתאם לסעיף 74(א) ו/או סעיף 108 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982 (להלן: "הבקשה" ו"חסד"פ", בהתאם).
בהקשר זה נקבע בבש"פ 2886/16 גורבאן נ' מדינת ישראל (11.5.2016) כדלקמן: "לאורך השנים ננקטה גישה מרחיבה באשר לתוכנו של המונח 'חומר חקירה'... עם זאת גם לגישה מרחיבה זו נקבעו גבולות. נקבע כי אין להרחיב את גדרו של 'חומר חקירה' על חומרים שהרלבנטיות שלהם להגנת הנאשם היא ערטילאית, רחוקה, שולית או ספקולאטיבית, ואל לו לבית המשפט להתיר לסניגור להפליג למרחקים ולערוך 'מסע דיג' (fishing expedition) בלתי מסוים ובלתי ממוקד מתוך תקווה ספקולאטיבית שמא יימצא בחומר המבוקש דבר מה העשוי לסייע להגנה ... כן נפסק כי גם לטיעון ש'אין חקר לתבונת סנגור' יש גבולות ואין לראות בו מפתח לקבלת כל חומר, מקום בו מדובר באפשרויות הגנה ערטילאיות שאינן נראות לעין ...". למען הסדר הטוב, אציין כי היות והחומר המבוקש הוזמן על ידי התביעה בעקבות הגשת הבקשה, ולאחר מכן הובא לעיוני, אתייחס לבקשה ככזו המבוססת על הוראות סעיף 74 לחסד"פ, ולא לפי סעיף 108 לחסד"פ, כפי שצוין כחלופה בכותרת הבקשה.
...
במצב דברים זה, ובהעדר טענות קונקרטיות אשר לתועלת הצפויה לצמוח להגנת הנאשם, ומשמצאתי לדחות את הבקשה לעיין בחומר הקשור לתלונות הדדיות שלטענת ההגנה הוגשו מצד הקטינה ואחיותיה נגד אימן בגין אלימות במשפחה, הרי שגם הבקשה לעיין במרשמים הפליליים של אותן הנפשות דינה להידחות.
כפי שנזכר, ככל שהבקשה לעיין במרשמים הפליליים מבוססת אך על תקווה כי נקבעו קביעות מהימנות בעניינו של עד זה או אחר, אין הדבר מצדיק להיעתר לבקשה.
לקראת סיום, אביא מדבריו המאלפים של כב' השופט עמית בבש"פ 8252/13 מדינת ישראל נ' שיינר (23.01.2014): "קשה היא דרכה של מתלוננת בעבירות מין. אם לא די באירוע הקשה שעברה, הרי שהגשת התלונה, הבדיקה הרפואית, החקירה המשטרתית, העדות בבית המשפט והחקירה הנגדית, החשיפה הבלתי רצונית בפני מכרים וקרובים ולעיתים אף חשיפה תקשורתית – כל אלה אך מעצימים את סבלה של המתלוננת. הפסיקה הכירה ב'פגיעה המשנית' שנגרמת למתלוננת עקב הליכי המשפט והחקירה ... ואף דימתה את הדרך הקשה שעוברת המתלוננת ל'אונס שני' ... ברי כי יש מתאם (קורלציה) בין היקף החשיפה והחיטוט בפרטים האינטימיים-רגשיים-נפשיים של המתלוננת, לבין עוצמת הסבל והקושי הנובעים מהליכי החקירה והמשפט. מכאן החובה לאזן בין זכות הנאשם לבין הצורך למזער ככל שניתן את הפגיעה בפרטיותה ובכבודה של המתלוננת בעקבות הליכי המשפט. גם כאשר בית המשפט מורה על גילוי של חומר שיש בו כדי לפגוע בפרטיות ... החשיפה צריכה להיות מידתית, שלא מעבר לנדרש להגנת הנאשם, ותוך נקיטה באמצעי זהירות לבל ידלוף המידע האישי מחוץ לאולם בית המשפט". סוף דבר, בהינתן שיתר החומרים שהתבקשו הועברו זה מכבר לידי ההגנה, נדחית הבקשה באשר לאותם חומרים לגביהם נותרו הצדדים חלוקים.

בהליך תפ - עובדים זרים (הע"ז) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת הנאשמים לגילוי חומר חקירה לפי סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב – 1982 (להלן: "חוק סדר הדין הפלילי").
התשתית המשפטית : זכותו של נאשם לעיין בחומר החקירה שבידי המדינה בנוגע לאישום נגדו, מעוגנת בסעיף 74(א) לחוק סדר הדין הפלילי.
בבש"פ 6717/12 מדינת ישראל נ' אהרון [פורסם בנבו] (18.12.2012) נאמר עוד לעניין זה: "במסגרת זו, חשיבות החומר המבוקש להגנת הנאשם היא שאלה מרכזית שעל בית המשפט לשקול בדונו בחומר שאינו 'חומר חקירה' במובהק. כפי שנקבע, 'בבחינת הרלוואנטיות של החומר לאישום, אין בית המשפט צריך להביא בחשבון אפשרויות הגנה ערטילאיות שאינן נראות לעין, ואל לו לתת ידו ל'מסע דיג' שאין רואים את תכליתו המעשית. הביטוי שהשתרש בפסיקתנו מקדמת דנא כי 'אין חקר לתבונת סנגור' [...] הוא שובה לב אך גם תבונת הסנגור נשענת בדרך כלל על נקודת אחיזה ממשית, ואינה בגדר מעשה קסמים' [...]. אכן, בשל מעמדה הרם של הזכות למשפט הוגן, בית משפט זה נוקט גישה מרחיבה בהגדרת המונח 'חומר חקירה' כאשר הוא נידרש לבחון רלוואנטיות של מסמכים מבוקשים [...]. יחד עם זאת, יש לתת את הדעת לכך כי '[...] הגישה המרחיבה אינה חסרת גבולות. הרחבה יתרה עשויה בנסיבות מסוימות להרחיב את היריעה שלא לצורך, ובכך [...] לא תיתרום להגנת הנאשם' [...]" לשאלת משמעות אי המצאות חומר שבמחלוקת בידי התביעה נפסק בבש"פ 4109/13, 4138/13 מדינת ישראל נ' פביאן דה פאס [פורסם בנבו] שצוין לעיל: "בנוסף, יש לזכור, כי בית-משפט זה פסק, לא אחת, כי בעצם העובדה כי החומר שבמחלוקת אינו מצוי בידי התביעה, יש משום אינדיקאציה לכך שלמעשה אין מדובר ב"חומר חקירה", במובנו של סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי.
...
מכל מקום, אף אנו סבורים כמו חברנו השופט אילן סופר בהחלטתו בפרשת עמית פריאל, כי נחוצה תשתית ראייתית ראשונית קודם כל מטעמו של הנאשם הטוען לאכיפה בררנית, כתנאי למתן צו לרשויות האכיפה על גילויים של נתונים ומידע מן הסוג המבוקש כאן.
עם זאת, לטעמנו, צו כזה אמור להינתן במקומו הטבעי, על ידי המותב הדן בתיק, ועל יסוד התשתית הראייתית כפי שהיא פרושה לפני בית הדין הדן באישום, וזאת במסגרת הסמכות הנתונה לו, לפי הקבוע בסעיף 108 לחסד"פ."
משכך הבקשה נדחית.

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2022 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

עניין נוסף הוא השאלה מדוע ניסגר תיק דומה קודם של אותו נאשם, משנת 2019 שכן לטענת ב"כ המבקש לא מצא לכך הסבר והחשד הוא כי המקור אשר מסר את המידע המודיעיני בתיק הקודם הוא אותו מקור ומחמת חוסר אמינותו ניסגר התיק הקודם.
לעניין הבקשה לפי סעיף 74 (א) לחוק סדר הדין הפלילי אשר קובע כדלקמן: "הוגש כתב אישום בפשע או בעוון, רשאים הנאשם וסניגורו ..., לעיין בכל זמן סביר בחומר החקירה וכן ברשימת כל החומר שנאסף או שנירשם בידי הרשות החוקרת והנוגע לאישום, שבידי התובע ולהעתיקו". "השאלה מהו חומר חקירה... תוכרע ככל עניין... על פי טיבו ומהותו של החומר וזיקתו לעניין הנידון בהליכים... אלה יבחנו על פי תכליתה של הוראת סעיף 74(א) ... קיום זכותו של הנאשם למשפט הוגן. המבחן המגשים תכלית זו... הוא מבחן הנגיעה... מבחן הרלוואנטיות...".(בש"פ 5425/01 יאסין אל חאק נ. מ"י פ"ד נה (5) 429 ).
...
לעניין הסרת החיסיון, לאחר שהתקיים דיון בדלתיים סגורות בו בית המשפט שמע את קצין המודיעין ועיין בחומרים החסויים תוך שימת דגש על טענותיו של ב"כ המבקש לעניין זה, נחה דעתי כי המידע המודיעיני תקין הן מבחינת תוכנו והן מבחינת הזמן ואופן מסירת המידע, נחה דעתי כי לא מדובר באותו המקור בקשר עם התיק משנת 2019, ומשכך הם פני הדברים, לא מצאתי מקום להיעתר לבקשה להסרת החיסיון.
לסיכום אם כן, אני מורה כי השוטר יתייצב לדיון עם הטלפון הנייד הרלוונטי בו התבצע צילום הסרטון, וככל ובמהלך הדיון יעלה הצורך לבדיקה מעמיקה יותר, ניתן לבקש זאת במסגרת סעיף 108 לחסד"פ במסגרת התיק העיקרי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו