בכתב התביעה טען התובע כי הוא בעלים ומנהל של חברה הרשומה במדינת שוויץ בשם MDSE Holdings SA (להלן: "MDSE") אשר היתקשרה ביום 16.1.20 עם חברה אנגלית בשם Auxilium (להלן: Auxilium"") בהסכם למתן ערבויות בנקאיות ל-MDSE. להבטחת הערבות, נערך בין החברות הסכם נאמנות בעקבותיו, ביום 17.2.20, הפקידה MDSE סך של 380,000 ש"ח בידי הנתבע, אשר הציג עצמו כנאמן של Auxilium. לטענת התובע, העסקה בין החברות לא היתממשה ואף התברר לתובע ש-Auxilium לא היתה מוסמכת על ידי הרשויות באנגליה לתת שירותים פינאנסיים. כן התברר לתובע כי הנתבע אינו נאמן מוסמך מטעם Auxilium וכי הוא מסרב להשיב ל-MDSE את הכספים שבידיו בהעדר הוראה מפורשת מטעם Auxilium. מכאן תביעת התובע לחייב את הנתבע להשיב ל-MDSE את הכספים שהופקדו בידי הנתבע בנאמנות.
עוד טוען הנתבע כי בין החברות קיימת תניית בוררות מחייבת וכי ממילא לא קיימת לתובע עילת תביעה ישירה כלפי הנאמן, בין היתר, לנוכח תנייה מפורשת שנכללה בהסכם הנאמנות בעיניין זה.
דיון והכרעה
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים כפי שהן עולות מכתבי טענותיהם ומההליכים המשפטיים אליהם הפנה הנתבע ושמעתי את טענותיהם בישיבה שהתקיימה ביום 26.12.22, החלטתי לקבל את הבקשה.
בהחלטה מיום 22.3.21 נקבע (מפי כב' השופט א' גורדון) כי על התובע לנמק מדוע תביעתו לא תסולק על הסף, כי התובע יתייחס לטענה בדבר קיומה של תניית בוררות, כי התובע ישיב לשאלה האם קיימת לו עילת תביעה אישית, כי התובע ישיב לשאלה האם הוצגת הסכמת Auxilium לשיחרור הכספים וכי התובע יתייחס לפער בין האמור בכתב התביעה ביחס ל"הסכם הנאמנות" לטענה שהועלתה בדיון לפיה הסכם זה אינו משקף נאמנות אמת.
כן קבע בית המשפט כי התביעה ה"כספית" בה נקט התובע אינו הולם את מהותה שכן מדובר, למעשה, בעתירה למתן הוראה לנאמן לשחרר כספי נאמנות.
בתביעה שבפניי, גם הפעם, נימנע התובע מנקיטה בהליך למתן הוראות לפי סעיף 39 לחוק הנאמנות, ואף היתעלם, גם הפעם, מהעובדה כי מערכת היחסים בין החברות כפופה לקיומן של תניות בוררות ליישוב מחלוקות בסכסוך העקרי המתקיים ביניהן, וכי תביעת ה"נאמן" מהוה, למעשה, ניסיון לעקוף הדיון בסכסוך עקרי זה.
אמנם, בתביעה שבפני העלה התובע טענה "חדשה", כביכול, לפיה הנתבע נהג כלפי התובע ב"תרמית" משהוא לא הציג מיסמך מטעם Auxilium המסמיך אותו לשמש נאמן מטעמה, אלא הוא מונה לתפקידו על ידי מתווך בעיסקה מר דורון מאטיאס (ראה, למשל, סעיף 14 לכתב התביעה).
...
הנתבע טען להגנתו כי דין התביעה להידחות על הסף מחמת קיומו של מעשה בית-דין לנוכח הליך קודם שהתקיים בין הצדדים, כמו גם בהיעדר יריבות בין התובע או MDSE לנתבע ובהיעדר עילת תביעה לתובע.
עוד טוען הנתבע כי בין החברות קיימת תניית בוררות מחייבת וכי ממילא לא קיימת לתובע עילת תביעה ישירה כלפי הנאמן, בין היתר, לנוכח תנייה מפורשת שנכללה בהסכם הנאמנות בעניין זה.
דיון והכרעה
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים כפי שהן עולות מכתבי טענותיהם ומההליכים המשפטיים אליהם הפנה הנתבע ושמעתי את טענותיהם בישיבה שהתקיימה ביום 26.12.22, החלטתי לקבל את הבקשה.
ואולם, כאמור לעיל, כל הטעמים שהתקיימו בפסק-הדין שניתן ב-ת"א 4688-08-20 (אשר ערעור עליו נדחה בבית המשפט המחוזי) יפים גם בתביעה שבפני – ומן הדין לסלק גם התביעה הנוכחית באותן עילות, מכח תקנות 41(א)(1) ו-41(א)(4) לתקנות סדר הדין האזרחי – כן אני מורה.
סוף דבר
התביעה נמחקת על הסף.
לנוכח העובדה כי מדובר בתביעה שנייה אשר הוגשה מטעם התובע באותו העניין אשר נדון ונמחק בפסק-דין כאמור, אך מנגד - התקיימה בתביעה רק ישיבה מקדמית אחת – אני מחייב את התובע בתשלום הוצאות הנתבע, ובכלל כך בשכר-טרחת עורך דינו, בסך של 4,000 ש"ח.
ניתנה היום, ג' טבת תשפ"ג, 27 דצמבר 2022, בהעדר הצדדים.