בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו
פש"ר 1304-12-11 אגף מס הכנסה פקיד שומה ירושלים 1 ואח' נ' דודאי ואח'
בקשה מס' 109
לפני כב' הנשיא איתן אורנשטיין
בעיניין: פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980
ובעניין: עו"ד ארז חבר, נאמן לנכסי עיזבון המנוח דוד דודאי ז"ל – בפשיטת רגל "הנאמן"
ובעניין: אסתר דודאי "דודאי"
ובעניין: 1. דוד צרפתי
2. יהודה זיקרי
על-ידי ב"כ עו"ד שמשי "המשיבים"
ובעניין: הכונס הרישמי
על-ידי ב"כ עו"ד הרמלין "הכנ"ר"
החלטה
ביום 12.11.13 נעתר בית המשפט לבקשה למכירת הנכס למשיבים תמורת סך של 4.5 מיליון ₪; ביום 26.12.13 נחתם הסכם המכר בין המשיבים לבין הגברת אסתר דודאי, באמצעות הנאמן (להלן: "הסכם המכר"), וביום 28.9.14 אושרה תוספת להסכם המכר לפיה על המשיבים לשלם את יתרת התמורה שעמדה על 840,000 ₪ עד ליום 14.11.14; יתרת התמורה שולמה בפועל רק ביום 3.9.15, קרי, באיחור של מעל לתשעה חודשים מהמועד הנקוב בהסכם, במהלכם נצבר חוב של 178,313 ₪ בגין ארנונה וריבית פיגורים כאמור לעיל.
ודוק, אין המשמעות כי בית המשפט של חידלות פרעון, במסגרת בקשה למתן הוראות, מהוה בהכרח האכסניה המתאימה לדיון בכל סוגיה המונחת לפתחו, אף אם בעלת זיקה להליך חידלות הפרעון המרכזי; לא אחת, לבית המשפט של חידלות פרעון אין כל יתרון על פני בית משפט אחר על אף זיקת הסוגיה למטרייה של חידלות הפרעון.
...
עמדת הנאמן
על רקע האמור, הגיש הנאמן את הבקשה שלפניי שבגדרה, כאמור, הוא מבקש מבית המשפט להורות למשיבים לשלם את הסכום הנ"ל.
הנאמן סבור כי המשיבים התעכבו משך זמן בלתי סביר בתשלום יתרת התמורה, התעכבות שהובילה לקיומו של החוב נשוא בקשה זו.
עמדת המשיבים
המשיבים מתנגדים לבקשה וטוענים כי אין להם כל אחריות באשר לעיכוב בהעברת יתרת התמורה, ובוודאי שאינם האחראים הבלעדיים לכך.
על עקרונות אלה עמד כב' הנשיא גרוניס בע"א 7390/13 עו"ד אמיר פלמר ורו"ח גזית נ' ב. גאון קמעונאות וסחר בע"מ (פורסם במאגרים המשפטיים, 4.5.14):
"... הליך הנדון כבקשה למתן הוראות נועד להוות מסגרת דיונית יעילה ומהירה לפיקוח של בית המשפט על פעילותם השוטפת של בעלי תפקידים שמונו מטעמו, כמו גם כלי להנחיית בעלי התפקידים כיצד לפעול בכל הנוגע לפעולות המחייבות את אישור בית המשפט... ככל שבירור ההליך מחייב הכרעה מורכבת בין גרסאות עובדתיות סותרות, בקשה למתן הוראות עשויה להוות מסגרת בלתי הולמת לליבון הסוגיה. עם זאת, על מנת להכריע בשאלה האם אכן מדובר במקרה סבוך מבחינה עובדתית, אשר בירורו כבקשה למתן הוראות יפגע בחלק מבעלי הדין באופן בלתי מידתי, על בית המשפט להשוות בין העמדות הנוגדות של בעלי הדין".
את השיקולים שעל בית המשפט לשקול בבואו לבחון האם הסוגיה שלפניו מתאימה להתברר במסגרת צו למתן הוראות היטיב לתאר בית המשפט בפרק (ת"א) 18262-09-14 עו"ד אביעד ויסולי נ' אלרן נדל"ן המזרח הרחוק בע"מ (פורסם במאגרים המשפטיים, 25.5.15):
"... לשם כך יש לוודא קיומם של מספר תנאים מוקדמים, ואלו הם: בירור הסוגיה שבמחלוקת דרוש לבעל התפקיד לצורך ביצוע יעיל של תפקידו; הבירור איננו מחייב הכרעה בעובדות או שאיננו מחייב עריכה של בירור עובדתי מורכב, ואין בניהול ההליך במתכונת מקוצרת משום פגיעה ועיוות דין ביחס לזכויותיו הדיוניות והמהותיות של מי מהצדדים".
(ההדגשות אינן במקור – א.א.)
מן הכלל אל הפרט
לאחר שנתתי דעתי לטענות הצדדים, עיינתי בכתבי הטענות על נספחיהם, בחנתי את הראיות שהוגשו ויישמתי את ההלכה הפסוקה, הגעתי לידי מסקנה שאין הבקשה מתאימה להתברר במסגרת בקשה למתן הוראות ויש להורות על בירורה במסגרת תובענה עצמאית.
בחינת התשתית הראייתית השנויה במחלוקות בין הצדדים, המצב המשפטי וההלכות הרלוונטיות, מחייבת את המסקנה כי בסוגיה דנן יש לקיים בירור עובדתי מעמיק החורג ממחלוקת באשר לפרשנות משפטית וכי מן הראוי שזה יתברר באכסניה עצמאית, שאינה בית המשפט של חדלות פירעון.
אוסיף כי אין כל יתרון לבית המשפט של חדלות פירעון על פני כל ערכאה אזרחית אחרת בהקשר זה.
סוף דבר
לאור כל האמור, הבקשה נמחקת כאשר לצדדים שמורה הזכות להגיש תובענה אזרחית עצמאית לפני בית המשפט המוסמך על מנת שיכריע במחלוקות שפורטו לעיל.