לפניי בקשת חייב לקבל תעודה לעניין חיקוק פסול בהתאם לסעיף 66 לפקודת פשיטת הרגל, זאת על מנת שיוכל להיכלל ברשימת המועמדים לבחירות במועצה המקומית ביישוב ג'ת.
בקשת החייב שלפניי, הוגשה על רקע הגשת מועמדותו של החייב לבחירות המוניציפאליות.
החייב הציג מועמדותו להבחר כחבר מליאת המועצה המקומית ביישוב מגוריו, אולם מועמדותו נפסלה, לנוכח הוראות סעיף 7(א)(8) לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה-1965 (להלן: "חוק הבחירות"), הקובע כי זכאי להיכלל ברשימת מועמדים ולהבחר חבר מועצה מי ש-"לא הוכרז פושט רגל לפי פקודת פשיטת רגל 1936, ואם ניתן לו צו שיחרור החלטי לפי הפקודה או צו המבטל את ההכרזה משום שחובותיו של פושט רגל שולמו במלואן – עברו שנתיים ממועד תחילתו".
על-פי החייב, ביום 28.10.2019 נפסלה מועמדותו על-ידי מנהל הבחירות של הרשות המקומית ביישוב ג'ת, בדבר התמודדותו ברשימת המועמדים מסיבה של "פשיטת רגל".
על הליך פשיטת הרגל של החייב:
ביום 03.10.2017 ניתן צו כנוס לנכסי החייב בגין חובות מוצהרים בסך 245,000 ₪ ל-3 נושים.
הבקשה וטענות הצדדים:
בבקשה שלפניי עותר החייב כי בית המשפט יפעיל את סמכותו בהתאם להוראות סעיף 66 לפקודה, המסמיך את בית המשפט לתת למי שקבל הפטר "תעודה המעידה שפשיטת הרגל באה עקב כשל בלתי צפוי שאין עמו היתנהגות רעה מצדו, כדי להסיר ממנו כל פסלות מחמת פשיטת רגל הקבועה בחוק...". באמצעות תעודה זו מבקש החייב להתגבר על המניעות הקבועה בסעיף 7(א) לחוק הבחירות ובכך תסלל הדרך לפניו להיתמודד לבחירות המוניציפאליות.
...
הכרעה:
לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובה ובתשובה נחה דעתי כי דין בקשת החייב להידחות.
ככלל הוראת חוק תפורש בהתאם ללשונו ותכליתו כפי שקבע בית המשפט העליון לאחרונה ברע"א 10011/17 מי-טל הנדסה ושירותים בע"מ נ' סלמאן (19.08.2019):
"כידוע, פרשנות דבר חקיקה מתחילה מלשונו ומוגבלת על ידה. יחד עם זאת, מאחר ולשון דבר החקיקה לבדה לא מספיקה במקרים רבים כדי להכריע לגבי משמעותו, במקרים כאלה יש לבחור מבין החלופות הלשוניות האפשריות את זו המגשימה באופן הטוב ביותר את תכליתו של דבר החקיקה....תכלית דבר החקיקה מורכבת מתכלית סובייקטיבית, שעניינה במטרות שחברי הגוף המחוקק ביקשו להשיג באמצעותו, ומתכלית אובייקטיבית, שעניינה במטרות ובערכים שדבר החקיקה נועד להגשים בחברה דמוקרטית"
אניח כי פרשנות החוק סובלת שני הפירושים שביקשו הצדדים לתת להוראה שבסעיף 66, ואולם נראה, כי פרשנות תכליתית של הוראות סעיף 66 מובילה למסקנה שיש לדחות את הבקשה, ולהלן הנמקתי.
על כן, בקשת החייב נדחית בשלב זה.
אין צו להוצאות.