מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת זיכוי מחמת הגנת הצורך וזוטי דברים בנהיגה ללא מלווה

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

על פי מימצאי העובדה שקבע ביהמ"ש קמא הארוע "ניצת" באשמתה של המערערת שנהגה בחוסר סבלנות וחרף בקשתו של המתלונן שתאפשר לאישתו לחנות, צפרה והחלה מיד בנסיעה לאחור ובהמשך כאשר ניגש לקראתה היא ירקה בפניו.
ביהמ"ש קמא קבע כי המערערת ביצעה את המיוחס לה בכתב האישום ודחה את טענתה כי יש לזכותה מחמת היות המעשה "זוטי דברים". בהיתחשב במכלול השיקולים שהותוו בפסיקה לבחינת טענה של "זוטי דברים", נקבע כי "היתייחסות מקילה עם מעשה יריקה שכזה, בנסיבותיו, עלולה להעביר מסר שלילי לציבור לפיו אין מדובר במעשה שדגל אדום – "פלילי" מתנוסס עליו, אלא במעשה שבין אדם לחברו – ולא היא".
ביהמ"ש קמא בחן שורה של מקרים, אליה הפניתה ההגנה ובהם זוכו נאשמים שהורשעו בעבירה של תקיפה שבוצעה באמצעות יריקה וקבע כי הפסיקה אותה בחן אינה דומה בנסיבותיה למקרה זה. לאור השיקולים שנקבעו בפסיקה הגיע ביהמ"ש קמא למסקנה, המקובלת גם עלינו, כי היתייחסות מקילה עם מעשה יריקה בנסיבות מקרה זה עלולה להעביר מסר שלילי לציבור לפיו אין מדובר במעשה שדגל אדום מתנוסס עליו.
עוד טען ב"כ המערערת כי מאחר והמעשה הוא קל ערך די בפגיעה כללית שתיגרם למערערת בעקבות ההרשעה ואין צורך להצביע על נזק קונקריטי.
...
"תוצאות המעשה" אמנם לא הסבו נזק גופני למתלונן אך גם אנו סבורים כי תחושת הביזוי וההשפלה היא התוצאה הברורה, שאינה דורשת הוכחה, הנגרמת ממעשה המכוון להשפלה בפרט כשהוא נעשה בפני אנשים.
יריקה מהווה אקט של ביזוי והשפלה שכלל לא ניתן להתייחס אליו כאל "זוטי דברים". באשר ל"אינטרס הציבורי", גם בעניין זה אנו סבורים כי זוהי התנהגות תוקפנית ומכוערת שאינה בבחינת זוטות כלל וכלל.
סוף דבר, אנו דוחים את הערעור על כל חלקיו.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

כששמע הנתבע 2 כי התובע מגיע מראשון לציון, אמר לו באלו המילים: "אה, אתה בא מראשון לציון לאוטו. באהבה גדולה. נשבע לך אם אתה בא מראשון אני מוכר לך אותו". לטענת התובע, נוכח המרחק הרב שצריך לנסוע מראשון לציון ועד לנהריה, הוא שאל את נתבע 2 באם הוא ישמור את הרכב עד למחרת, והנתבע 2 הבטיח כי אם התובע יגיע עד לצהריים, הוא ישמור עבורו את הרכב.
במענה להודעה השיב הנתבע לתובע "בוקר טוב ומבורך העונג הוא לנו". למרות זאת וחרף המוסכם, דקות אחדות בלבד בטרם הגיע התובע לביתם של הנתבעים, שלח הנתבע 2 לתובע הודעה כי הרכב נמכר וזאת מבלי שטרח להיתקשר לתובע וליידעו בדבר הגעתו של רוכש נוסף.
התובע טען, כי הנתבעים נהגו בחוסר תום לב בניהול משא ומתן ובחוסר הגינות וגרמו לו נזק כספי ועוגמת נפש רבה, משכך, הוא עותר לחייב את הנתבעים שיפצו אותו בסך של 2,500 ₪.
בכתב ההגנה טוענים הנתבעים, כי התובע הגיש תביעה בגין זוטות, תוך סילוף עובדות.
סעיף 1 לחוק החוזים קובע: "חוזה נכרת בדרך של הצעה וקיבול לפי הוראות פרק זה"; סעיף 2 לחוק החוזים קובע כך: "פנייתו של אדם לחברו היא בגדר הצעה, אם היא מעידה על גמירת דעתו של המציע להיתקשר עם הניצע בחוזה והיא מסויימת כדי אפשרות לכרות את החוזה בקיבול ההצעה; הפניה יכול שתהיה לציבור". סעיף 5 לחוק החוזים מגדיר 'קיבול' בזו הלשון: "הקיבול יהיה בהודעת הניצע שנמסרה למציע ומעידה על גמירת דעתו של הניצע להיתקשר עם המציע בחוזה לפי ההצעה". כבוד השופטת א' חיות (כתוארה אז) בעיניין ע"א 4921/12 איש חירם חברה קבלנית לבניה והשקעות בע"מ נ' בנק הפועלים בע"מ [פורסם בנבו] הבהירה כי לצורך התגבשותו של חוזה נדרשים היסודות הבאים : "לצורף התגבשותו של הסכם לווי פינאנסי נידרשת, כבכל חוזה אחר, התקיימותם של שני יסודות שבלעדיהם אין: גמירות דעת להיתקשר בחוזה הקונקרטי הנבחנת בפרמטרים אובייקטיביים, ומסוימות במובן זה שעל החוזה להיות מפורט דיו כדי שייתפס כמחייב (**** פרידמן ונילי כהן חוזים א 266 (1991); ע"א 9255/11 **** נ' פלונית, [פורסם בנבו] פסקה 18 (11.8.2013)). דרישת המסוימות, יש לציין, רוככה במרוצת השנים ונקבע כי היא עשויה לבוא על סיפוקה אף בהיעדר פרטים מהותיים לעסקה, ובילבד שפרטים אלה ניתנים להשלמה על פי דין או על פי נוהג (ראו: למשל, ע"א 692/86 יעקב בוטקובסקי ושות' - חברה לייבוא ושיווק בע"מ נ' גת, פ"ד מד(1) 57, 66 (1989); ע"א 7193/08 עדני נ' דוד, [פורסם בנבו] פסקה 9 לפסק-דינו של השופט ע' פוגלמן (18.7.2010); ע"א 692/12 פרידמן נ' שפירא, [פורסם בנבו] פסקה 33 (7.8.2013); גבריאלה שלו דיני חוזים – החלק הכללי: לקראת קודיפיקציה של המשפט האזרחי 177-175 (2005)). עם זאת, מקום שבו חסרה היתייחסות לעניינים הבסיסיים והחיוניים ביותר לעצם התהוותו של החוזה הנטען, יש בכך כדי ללמד על העידר מסוימות ועל כך שהחוזה לא נכרת. חשוב להדגיש כי יסוד המסוימות ויסוד גמירות הדעת אינם מנותקים זה מזה ועל כן העידר היתייחסות לפרט מהותי עשוי לשלול לא רק את יסוד המסוימות. במקרים מתאימים הוא עשוי להצביע גם על העידר גמירות דעת להיתקשר בחוזה ועל כך שטרם התגבשה ההסכמה החוזית הנדרשת (ראו: 4976/00 בית הפסנתר נ' מור, פ"ד נו(1) 577, 587 (2001))". במקרה דנן, אני סבור שלא ניתן לומר שהייתה גמירות דעת מטעם השני הצדדים להיתקשר בחוזה.
המיגבלה העיקרית, אולי היחידה, לזכות הפרישה נובעת מעיקרון תום הלב: כמו כל היתנהגות במהלך משא ומתן, גם הפרישה ממנו צריכה להיות מונחית על ידי עיקרון תום הלב.
פעמיים בשיחה הוא חזר על כך שהפגישה מתוכננת לשעה 12:00: כך אמר לתובע: "בוא תיקבע איתי מחר ב-12 בצהריים בבקשה". ובמענה לשאלת התובע באם ישמור את הרכב עד מחר השיב: "ב-12 בצהריים אם אתה בא באהבה גדולה". משלא הופיע התובע בשעה 12:00 אצל הנתבעים, מכרו הנתבעים את הרכב לראשון שהופיע על בסיס "הקודם זוכה". אין לראות בהתנהגותם חוסר תום לב. מכל המקובץ, דין התביעה להדחות.
...
אני סבור שהתובע לא היה מסכים כלל ועיקר - במצב הפוך, שבו הוא לא היה מעוניין לקנות את הרכב לאחר שבדק אותו ומצאו לא מתאים -כי בית המשפט ייקבע שנוצר חוזה מחייב בין הצדדים.
סעיף 25 לחוק החוזים מורה אותנו כי "חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין, ואולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו." במקרה דנן אני סבור שלא נוצר כל חוזה.
פעמיים בשיחה הוא חזר על כך שהפגישה מתוכננת לשעה 12:00: כך אמר לתובע: "בוא תקבע איתי מחר ב-12 בצהריים בבקשה". ובמענה לשאלת התובע באם ישמור את הרכב עד מחר השיב: "ב-12 בצהריים אם אתה בא באהבה גדולה". משלא הופיע התובע בשעה 12:00 אצל הנתבעים, מכרו הנתבעים את הרכב לראשון שהופיע על בסיס "הקודם זוכה". אין לראות בהתנהגותם חוסר תום לב. מכל המקובץ, דין התביעה להידחות.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בעניינים מקומיים חדרה נפסק כדקלמן:

לגבי נושא הזימון לחקירה, נטען כי המאשימה צרפה ראיות לסיכומיה מבלי לבקש רשות, מדובר במעשה אסור ויש להיתעלם ממסמכים שצורפו כך. לטענת ב"כ הנאשמים, אי זימון נאשם 4 למתן גרסה צריך להביא לזיכויו מטעמי צדק.
כשלעצמי, מסופקני אם יש צורך להדרש להגנת 'זוטי דברים', שכן נראה כי על הסיטואציה חלות הוראות סעיפים 4 ו-5 לחוק העונשין, המעגנים את תחולתו הרטרואקטיבית של תיקון חקיקה אשר יש בו כדי להביא להקלה באחריות פלילית: 4.
לאחר שבחנתי את מכלול הראיות והתרשמתי באופן בלתי אמצעי מהעדים שהעידו בפניי, מצאתי לקבוע כממצא עובדתי כי הנאשמים 2 ו-3 וילדיהם, נהגו לשהות בדירה בשבתות ובחגים (או בחלק מהם) במהלך התקופה שבין סוף שנת 2017 ועד לתחילת חודש ינואר 2019 (לא יאוחר מיום 10.1.19 שהחל ממנו שכרה המשפחה את הדירה בדרך שרה).
...
ואולם אני סבורה כי קיימת לכל הפחות אפשרות כי מדובר בשימוש נלווה, שהינו מותר.
לאור כל האמור, לא ניתן לקבוע כי אשמתה של נאשמת 1 הוכחה מעבר לספק סביר, ולפיכך מצאתי לזכותה מחמת הספק.
סוף דבר אני מורה על זיכוים של ארבעת הנאשמים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לטענת התובעת, ביום 8.6.21, בעת שנהגה ברכבה בו היו חברתה, בתה של התובעת ובתה של החברה (שתיהן קטינות בנות כ- 11), עצר לידה רכב בו נהג הנתבע ובו היתה בת זוגו, ולאחר שצפר לעברה החל להפנות אליה "קללות קולוניות", כשהוא מכנה אותה: "יא זונה"; "יא שרמוטה"; "יא נערת לווי" (להלן- "הביטויים"), ובהמשך מוסיף: "יאללה, רוצי לבית הדין ותספרי להם שיש לי אאודי 7 חדשה.. עבדתי עלייך". לטענת התובעת הביטויים מהוים "לשון רע" באופן המזכה אותה בפצוי מאת הנתבע, ללא הוכחת נזק.
כך, בעקבות ההודעה הנ"ל שהגישה התובעת לבית הדין הרבני, הורה בית הדין לנתבע להגיב לדברים, ובתגובה שנוסחה על ידי בא כוחו צוין כי "הארוע אותו מתארת ב"כ המבקשת בבקשתה הנו פרי דמיונה וזה בלבד, כאשר בינו לבין המציאות אין כל קשר". הדעת נותנת כי הודעת התובעת בנידון, אשר הטיחה בנתבע בפני בית הדין הרבני דברים מפורטים וקשים למדי, תזכה להתייחסות מפורטת מצד הנתבע, גם אם זו ניתנת באמצעות בא כוחו, כאשר לא רק שבתגובה לא מופיעה הגרסה אשר הוצגה על ידי הנתבע בהליך שלפניי, אלא שיש בה הכחשה גורפת לעצם קיומו של ארוע, למרות שארוע בו נתקלו השניים, גם לשיטת הנתבע, היה גם היה.
לעומתה סבר הנתבע, כי הביטויים אינם מהוים "לשון הרע"; כי לכל היותר מדובר בקללות היכולות לגרום לעלבון ותו לא; כי מדובר בזוטי דברים; ולחלופין המדובר בביטויים אשר חוסים תחת הגנת סעיף 13(5) לחוק.
השאלה אם קללות וגידופים יכולים לעלות כדי "לשון הרע" נדונה בפסיקה ובספרות, כאשר את "השורה התחתונה" בנידון ניתן לסכם בכך שבאופן עיקרוני התשובה לכך יכולה להיות חיובית, אך כל מקרה צריך להבחן לגופו ולנסיבותיו.
...
סבורני כי במקרה הנדון הקללות והגידופים שהפטיר הנתבע אל עבר התובעת חוצים את הרף, ומעבירים אותם על עבר הטריטוריה של לשון הרע.
סיכומם של דברים, סבורני שבאמצעות הביטויים הנ"ל ביצע הנתבע כלפי התובע פרסום של לשון הרע.
סוף דבר אני מחייב את הנתבע לשלם לתובעת פיצוי בסך 7,500 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו