רקע עובדתי וטענות הצדדים
כנגד המבקש ניפתחה חקירה פלילית בגין החשד לקבלת דבר במירמה, היתחזות, עיסוק ברפואה ללא רישיון, ייצור, הכנה ומכירת תרופות ללא רישיון והלבנת הון.
על-פי החשד, המבקש הפעיל מעבדת תרופות פירטית, הזמין מוצרים מחו"ל והפיץ בארץ ובחו"ל את אותן תרופות אשר רקח ללא היתרים וללא פקוח נידרש ובכך סיכן את בריאות הציבור.
המשיבה לא היתנגדה לשיחרור חשבונות הבנק לשימושו של המבקש, אך ביקשה להורות כי יתרות הכספים שהיו מצויים בחשבונות הבנק וכן הכספים המזומנים שנתפסו יועברו לחשבון החילוט המנוהל על-ידי האופטרופוס הכללי.
בהחלטת בית המשפט המחוזי בירושלים מיום 8.11.18 (כב' השופטת דנה כהן – לקח) נקבע כי מאחר והנכסים נתפסו מלכתחילה לפי סעיף 21 לחוק איסור הלבנת הון, תש"ס – 2000 בשילוב עם סעיף 32 לחוק החיפוש אשר חל מכוח סעיף 26 לחוק איסור הלבנת הון, המתייחס לשווי הרכוש ששמש לבצוע העבירה ו/או היתקבל כשכר בגינה ו/או הושג כתוצאה ממנה, יש לקבוע האם קם חשד סביר למיוחס למשיב; האם קיים יסוד סביר לפוטנציאל חילוט עתידי; מה היחס בין שווי הרכוש שנתפס לבין שווי הרכוש שלפי החשד שימש לבצוע העבירות או הושג כתוצאה מהן; אמצעי המחייה הסבירים של המבקש; והאם ניתן לנקוט באמצעים חלופיים שיהיה בהם כדי להבטיח אפשרות חילוט ו/או השגת תכליתו בעתיד, בשים לב לכך שעסקינן בחשוד ולא בנאשם ו/או במורשע, חלילה, כך שחזקת החפות עומדת לו. בהתאם להחלטת בית המשפט המחוזי, הושב הדיון בשאלות אלה לפניי.
...
אם כן, המסקנה היא כי המשיבה לא הצביעה על היחס שבין שווי הרכוש שנתפס לבין שווי הרכוש שלפי החשד שימש לביצוע העבירות או הושג כתוצאה מהן, וזאת אף לא לאחר הדיון שהתקיים בבית המשפט המחוזי.
על רקע האמור, נותרה לדיון השאלה האם ניתן לנקוט באמצעים חלופיים שיהיה בהם כדי להבטיח אפשרות חילוט ו/או השגת תכליתו בעתיד, בשים לב לכך שעסקינן בחשוד ולא בנאשם ו/או במורשע חלילה כך שחזקת החפות עומדת לו (ר' פיסקה 7 להחלטת בית המשפט המחוזי מושא ההליך שבכותרת).
מובהר כבר כאן, כי אינני מקבלת את גישתה של המשיבה ולפיה היא מבכרת תפיסת כספים על פני תפיסת נכסי מקרקעין, באשר חילוטם של הכספים קל יותר.