בית משפט השלום בתל אביב - יפו
חדל"פ 55666-02-20 עזרא נ' ממונה על חידלות פרעון – מחוז תל אביב ואח'
תיק חצוני: 304111_3
בפני
כבוד השופט ד"ר דן סעדון
מבקש
אלרואי נריה עזרא, ע"י עו"ד יעקב ורטמן
משיבים
1. ממונה על חידלות פרעון – מחוז תל אביב
2. דוד הרשקוביץ (נאמן)
3. מקס איט אשראים בע"מ ע"י עו"ד חן-פישר
החלטה
1257 (1997))
למעשה, הצורך בהעמדת הנושה תם הלב ככל האפשר במצב בו היה אילמלא מצגיו הכוזבים של החייב שהובילו להפסד הכספי הוא אחד הראציונלים המרכזיים להחרגת חוב שנוצר במירמה מתחולת ההפטר בהליך חידלות פרעון (ראו: Luther Zeigler, The Fraud Exception to Discharge in Bankruptcy: A Reappraisal 38 Stan.
...
הנסיבות האמורות מביאות למסקנה כי האשם המכריע ביצירת החוב רובץ לפתחו של החייב ולפתחו בלבד.
ב"כ הנושה עתר להחריג את חוב החייב אליו או לחלופין להורות על ביטול ההליך משום שמדובר בחוב שהורתו "במעשה מרמה מובהק". הגם שאני סבור כי מדובר בחוב שנוצר בחוסר תום לב באופן המצדיק את הארכת תכנית התשלומים, אינני סבור כי הוכח שמדובר בחוב שנוצר במרמה.
אני סבור כי התנהלות החייב במקרה זה משתבצת לחלופה הקבועה בסעיף 163 (ג)(2) (א) לחוק בעניינו של חוב לחייב שנוצר "מהתחייבות או מהתקשרות בעסקה בהיקף משמעותי שביצע היחיד בעת שידע או שהיה עליו לדעת כי יש סיכוי גבוה שלא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו". אני סבור כי ניתן לראות בחוב לנושה חוב "בהיקף משמעותי" בעת שהחייב, שהיה אז צעיר ונעדר יכולת החזר משמעותי "ידע או שהיה עליו לדעת כי יש סיכוי גבוה שלא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו". בעבר, ועוד לפני חקיקת החוק, נפסק כי יצירת חוב שלא בתום לב, בידיעה כי יש סיכוי גבוה שהחייב לא יוכל לעמוד בפירעונו, הובילה למסקנה כי החוב נוצר בתום לב באופן המצדיק ביטול ההליך (ע"א 8357/09 פרדו נ' עו"ד אינסל ( 8.6.10)) כיום קובע סעיף 163 (ג)(2)(א) כי הגם שמדובר בחוב שנוצר בחוסר תום לב – ובענייננו לא ייתכן חולק כי חוב זה לנושה נוצר בחוסר תום לב - אין מדובר בעילה לביטול ההליך אלא בעילה להארכת תכנית התשלומים.
עם זאת, יש להביא בחשבון כי תכנית ממושכת מדי עשויה להביא לכדי ייאוש ואי עמידה בתכנית, באופן המסכל את ביצועה ומכשיל את סיכויי שיקום החייב (ראו לעניין זה: Jason Kilbron, Expert Recommendations And The Evolution Of European Best Practices For The Treatment Of Overindebtedness 1984-2010 at: https://www.iiiglobal.org/sites/default/files/19036368v1%20-%20Expert%20Recommendations%20and%20the%20Evolution%20of%20European%20Best%20Practices%20(Jason%20Kilborn).PDF
לאור כל האמור ובשים לב לחוסר תום ליבו של החייב ביצירת החוב לנושה ובשים לב לחלקו היחסי של חוב זה לכלל החובות שאושרו בהליך, אני קובע לחייב תכנית תשלומים שתמשך 72 חודשים.