כפועל יוצא מכך, בעוד שתקופת ההגנה על הפטנט מתחילה לרוץ מיום הגשת הבקשה, בעל הפטנט הפרמצבטי מוצא את עצמו מנוע מלנצל את הפטנט על ידי שיווק התרופה או התכשיר הרפואי פרי אמצאתו בתנאי בלעדיות, עד אשר יקבל אישור לכך מהרגולטור.
עיכובים אלה מקצרים את תקופת ההגנה על הפטנט כקניינו הבלעדי של בעליו, ועל ידי כך מפחיתים את רווחיו הצפויים ושוחקים את תמריצי המחקר והפיתוח אשר מנחים את פועלו (ראו: עניין BOEHRINGER, בפיסקה 3; רע"א 2070/19 UCB Pharma GmbH נ' רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר, פסקה 14 (24.7.2019) (להלן: עניין UCB)).
ביום 22.11.2022, נתתי החלטה כי הבקשה מצריכה תשובה בשאלה משפטית אחת בלבד, והיא:
"האם הסמכות להאריך את תוקפו של פטנט, הקבועה בסעיף 64א לחוק הפטנטים, התשכ"ז-1967, ניתנת להפעלה במקרים בהם ניתנת הכרה עקרונית בלבד להארכת הפטנט על ידי רשות הפטנטים וסימני מסחר של ארה"ב בשל עיכובים רגולטוריים?".
תיחום זה של מסגרת הדיון נבע מכך שצווי PTA, להבדיל מצווי PTE, אינם מוכרים בחוק הפטנטים כבסיס להארכת תוקף הפטנט (ראו: סעיף 64א(1) לחוק).
...
לטענת המבקשת, התייחסות אל צו ה-PTA כאילו זה לא ניתן מעיקרו מוליכה אל המסקנה הבאה: אילולא ניתן למבקשת צו PTA בארצות-הברית, היה ביכולתה להיבנות מתקופת ה-PTE אשר הייתה מאריכה את חייו של פטנט הייחוס שלה בארצות-הברית עד לתקרה של 14 שנה, קרי: ב-83 ימים אשר ירדו לטמיון רק בגלל סוג הצו הפורמלי שקיבלה.
סבורני אפוא, כי טוב ייעשה המחוקק אם יתן את דעתו לאפשרות להכיר בצווי PTA כבסיס להארכת תוקפו של פטנט רפואי או פרמצבטי, לצדם של צווי PTE.
באשר לשאלה המשפטית לגביה ביקשתי לקבל את עמדותיהם של בעלי הדין ושל ידידת בית המשפט בכתובים – לאחר עיון בכתובים אלה אשר הונחו לפניי, הגעתי למסקנה חד-משמעית כי בית משפט קמא צדק בקבעו כי רק צו אופרטיבי מסוג PTE יכול לשמש בסיס להארכת תוקפו של פטנט, וכי בקבלת הכרה עקרונית לזכאות ל-PTE לא סגי.
הבקשה נדחית אפוא.